L. Linkevičius: JAV neleis Rusijai daryti visko, ko ji panorės

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, reaguodamas į išsakytas buvusio diplomatijos vadovo Antano Valionio abejones dėl Lietuvos ir Lenkijos santykių atnaujinimo, ragino neieškoti atkuriamuose santykiuose blogų dalykų.

Parodė gerą valią

„Aš raginčiau vis tiktai žvelgti į tai, kas šiuo atveju yra pozityvu, ir į tai, kas palaikytina iš principo“, - „Žinių radijui“ kalbėjo užsienio reikalų ministras.

„Aišku, visada galima įžvelgti ar kažką įtarti. Bet aš tikrai to neraginčiau daryti. Juo labiau kad paskutinis vizitas parodė gerą valią“, - pridūrė L. Linkevičius.

Jo nuomone, labai svarbu yra tai, kad Lietuva, pradėdama kalbėti apie santykius su Lenkija, kalba iš esmės apie savo nacionalinius interesus, kaip gynyba, saugumas, energetiniai klausimai ir transporto infrastruktūra. Anot ministro, šie klausimai sieja abi šalis ir yra svarbūs argumentai kalbantis su kaimyne.

Raginčiau neįžvelginėti įtarimų, ar neigiamų dalykų, kurių visada būna ir bus.

Nors L. Linkevičius ne kartą pabrėžė, kad stiprinamuose Lietuvos ir Lenkijos santykiuose visada bus galima įžvelgti neigiamų dalykų, bet ministras pabrėžtinai ragino to nedaryti.

„Kaip tik reikėtų įžvelgti tai, kas yra teigiama, tai, kas mus sieja. (...) Manau, kad visi suprantame, jog mūsų santykiai su savo kaimyne, šiuo atveju didele kaimyne, Europos Sąjungos (ES) ir NATO sąjungininke, nepaprastai svarbūs mums, nacionalinių interesų požiūriu. Dėl to aš raginčiau neįžvelginėti įtarimų, ar neigiamų dalykų, kurių visada būna ir bus“, - apibendrino L. Linkevičius.

Buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras A. Valionis, reaguodamas į Prezidentės išsakytą paramą Varšuvai dėl jos konflikto su Briuseliu, savaitės pradžioje pareiškė, kad bandymus atkurti santykius su Lenkija reikėtų vertinti labai atsargiai. Jo nuomone, Lenkija, kuri šiuo metu konfrontuoja su ES bei priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą dėl Holokausto, ieško ne tiek gerų santykių su Lietuva, kiek užtarėjų, susiklosčius tokiai situacijai.

Vašingtonas neketina nusileisti Rusijai

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, vertindamas aštrėjančius Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Rusijos santykius, teigia, kad lozungai esamai Rusijos valdžiai įtakos nedaro.

Ministro nuomone, JAV oro ataka Sirijoje, kada buvo galimai nukauti keli šimtai privačioje karinėje bendrovėje dirbusių rusų samdinių, bei JAV branduolinės politikos formavimas rodo, kad Vašingtonas neketina nusileisti Rusijai ir leisti elgtis kaip nori.

„Manyčiau, kad mėnesio pradžioje buvęs smūgis, nukaunant, ko gero, kelis šimtus Rusijos samdinių, buvo labai stiprus ženklas ir įspėjimas tai pačiai Rusijai, kad nebus leista daryti visko, ko panorės ir kur panorės“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Anot L. Linkevičiaus, JAV administracija yra supratusi, kad kalbantis su Rusija veikia tik jėgos argumentai. „Lozungai, raginimai įtakos tai šaliai nedaro ir tą mes seniai pastebėjome“, - pabrėžė užsienio reikalų ministras.

„Ta šalis (Rusija, - ELTA), galbūt tos šalies vadovybė eina tol, kol bus sustabdyta. Ar tai būtų Ukraina, ar tai būtų Sirija, ar tai būtų kažkas kitas pasaulyje“, - „žinių radijui“ kalbėjo L. Linkevičius.

Vasario 7-ąją po JAV oro pajėgų smūgio Sirijoje esančioje Deir Az Zoro provincijoje, įvairiais duomenimis, galėjo žūti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų Rusijos samdinių. Tikėtina, kad žuvę samdiniai dirbo privačioje karinėje bendrovėje „Vagner“.

Kremlius ilgą laiką teigęs neturintis duomenų apie Sirijoje žuvusius rusus, galiausiai patvirtino, kad buvusios JAV atakos metu žuvo penki bendrovės „Wagner“ samdiniai.

Sutarties su Kanada stabdymas – siauras mąstymas

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius kritikuoja, kad Seime stringa laisvos prekybos sutarties su Kanada svarstymas.

„Manyčiau, kad tas dabar stabdymas yra geriausiu atveju siauras mąstymas. Labai norėtųsi tikėti, kad tai nėra sabotažas“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Europos Sąjungos (ES) ir Kanados prekybos susitarimas Seimui pateiktas ratifikuoti pernai pavasarį, tačiau klausimas strigo Seimo Sveikatos reikalų komitete. Jis paskirtas papildomu komitetu svarstant šį klausimą.

Pagal Seimo statutą, kol papildomas komitetas nepateikia savo išvados, klausimo svarstyti negali pagrindinis komitetas, o be šio pritarimo dokumentas negali būti svarstomas Seimo salėje.

Lietuvos diplomatai tikėjosi, kad laisvos prekybos su Kanada sutartis bus ratifikuota dar pernai vasarą.

Šią savaitę susirūpinimą dėl stingančio sutarties svarstymo pareiškė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija. L. Linkevičius teigė šiuo klausimu liberalams pritariantis.

„Aš visiškai pritariu liberalų susirūpinimui šiuo atveju, aš taip pat galiu ir savo susirūpinimą pasakyti, nes esu kalbėjęs ir su naująja Sveikatos komiteto vadovybe, esu dalyvavęs ir klausymuose dar pernai. Jie buvo surengti specialiai įvairiems atstovams: ir interesų grupių, ir politinių jėgų atstovams. Kalbant apie šią sutartį, aš manau, kad buvo tikrai atsakyta į visus klausimus. Juo labiau, kad iš tikrųjų buvo septynetą metų rengiamas susitarimas, tai viena ambicingiausių Europos Sąjungos laisvos prekybos sutarčių, ji atvertų rinką 35 mln. Kanados gyventojų“, – ketvirtadienį dėstė L. Linkevičius.

Anot jo, šiuo metu apie 150 Lietuvos įmonių eksportuoja trąšas, baldus, tekstilę, maistą ir kitą produkciją į Kanadą, susitarimas joms leistų papildomai gauti apie 5 – 7 mln. eurų pelno, dėl to papilnėtų ir valstybės biudžetas.

„Buvo atsakyta į visus klausimus, įskaitant ir tai, kad susitarimas numato, jog sveikatos, maisto saugos standartai bus užtikrinti, o neatitinkantys tų standartų produktai negalės patekti į Europos Sąjungos rinką“, – pabrėžė užsienio reikalų ministras.

Naujoji Sveikatos reikalų komiteto vadovė „valstietė“ Asta Kubilienė yra žadėjusi pavasario sesijoje apsvarstyti strigusią sutartį.

Išsamioji ekonomikos ir prekybos sutartis tarp ES ir Kanados panaikins 99 proc. muitų. Kritikai baiminasi, kad įsigaliojus sutarčiai Lietuvą užplūs pigesni, genetiškai modifikuoti produktai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to anonistas

to anonistas portretas
tavo retorika tinkama tik Rusijos kacapynui....Lietuviai jau kitame lygyje, savo tryda nieko nesudominsi :)

ša, vatanai

ša,  vatanai portretas
pasakyta , kad neleis rusijai , reiškia NELEIS : )

Anonimas

Anonimas portretas
kada bus lietuvoje demokratija,kada bus panaikinta cenzūra,kadaatsakys komjaunimo kiaulius už melą ir karo kurstymą ir kada jis bus nuteistas už korupciją
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių