L. Linkevičius prašo Vokietijos ministro perduoti Lietuvai Nepriklausomybės aktą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį paprašė Vokietijos diplomatijos vadovo Sigmaro Gabrielio perduoti Lietuvai Berlyno diplomatiniame archyve rastą 1918-ųjų vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės aktą.

„Pasakiau, kad tai mums vienas svarbiausių istorinių dokumentų ir mes norėtume, kad jis patektų į Lietuvą“, - BNS ketvirtadienio vakarą sakė L.Linkevičius.

Jis teigė tokius lūkesčius išsakęs per pokalbį telefonu. Anot L.Linkevičiaus, diskusijas šiuo klausimu numatoma gyvai pratęsti penktadienį, kai abu ministrai Briuselyje dalyvaus NATO susitikime.

L.Linkevičiaus teigimu, į susitikimą S.Gabrielis pažadėjo atsivežti dokumento faksimilę ir pateikti daugiau informacijos apie teisinę situaciją.

Ministras taip pat sakė per pokalbį paprašęs įsileisti Lietuvos mokslininkus tyrinėti su nepriklausomybės atkūrimu susijusius dokumentus, ir sulaukęs S.Gabrielio pažado tarpininkauti.

Lietuvos Tarybos nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atstatymo Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve trečiadienį rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Istorikai mano, kad šį dvidešimties signatarų pasirašytą dokumentą prieš 99 metus Vokietijos diplomatams perdavė signataras Jurgis Šaulys. Spėjama, kad tokių nutarimų 1918-ųjų vasario 16-ąją galėjo būti pasirašyta keletas, bet kitų buvimo vieta nėra žinoma.

(Lietuvos ambasados Vokietijoje nuotr.)

Kiek anksčiau ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pranešė, kad jos komanda susisiekė su Vokietijos kanclerės Angelos Merkel biuru ir pradėjo „tirti galimybes, kaip ir kada galima būtų sugrąžinti šį dokumentą į Lietuvą“.

Šiandien Vokietijos diplomatiniame archyve žiniasklaidai parodytas beveik šimtą metų neregėtas Lietuvos Nepriklausomybės akto originalas. Vokietijos užsienio reikalų ministerijos valstybės ministras Europos reikalams Michaelis Rothas ir Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis pademonstravo mūsų šaliai itin svarbų dokumentą.

 

 


Šiame straipsnyje: Vasario 16-osios aktas

NAUJAUSI KOMENTARAI

IR PO TO, KAI SUGRAŽINS....

IR PO TO, KAI SUGRAŽINS.... portretas
Lietuvoje bus gyventi "gera"...Nebėgs lietuviai iš Lietuvos...Ir sodai duos dvigubą derlių metuose...Klausimas tam išverstasūriui - kas nuo to pasikeis Lietuvoje? Kaip moka tie išverstaskūriai dėl niekų susireikšminti. Parodyti - kokie jie patriotai... Išdavikai ir išverstaskūriai jūs, o ne patriotai...

Politologas

Politologas portretas
Nemanau , kad tikslinga būtų aktą grąžinti į Lietuvą , nes kaip paaiškėjo , šis aktas labai sėkmingai ir saugiai paskutinius 100 metų praleido Vokietijos archyvuose - turbūt ten jam ir vieta . Į Lietuvą galėtų grįžti labai aukštos kokybės kopijos , ne daugiau ...

gerai būtų

gerai būtų portretas
Bet vokiečiai neprivalo to daryti, nes dokumentas buvo adresuotas būtent jiems ir tai jau yra jų valstybės nuosavybė. Žinoma, vokiečiai galėtų padaryti didžiulę dovaną Atkurtos Valstybės šimtmečio proga, būtų labai malonu. Kai atrastume pradingusį sovietams okupuojant Lietuvą, šitą sugrąžintume.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių