L. Linkevičius: Rusija rodo nenorinti bešališko rinkimų vertinimo

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį išsakė apgailestavimą dėl Rusijos sprendimo įtraukti į „juodąjį sąrašą“ Lietuvoje įregistruotą Tarptautinį rinkimų tyrimų centrą.

Ministro teigimu, uždrausdama organizaciją prezidento rinkimų išvakarėse Maskva pademonstravo nenorinti bešališko balsavimo vertinimo.

„Belieka tik apgailestauti. Tai organizacija, kuri užsiėmė rinkimų stebėjimu visame regione – ne tik Rusijoje, bet ir Gruzijoje, Moldovoje ir kitur“, – BNS antradienio vakarą sakė L. Linkevičius.

„Užsienio agentų sąrašas išplėstas kaip tik Rusijos rinkimų išvakarėse. Belieka daryti prielaidas, kad tarptautinio bešališko vertinimo ir analizės ta valstybė nepageidauja“, – pridūrė ministras.

Rusijos Teisingumo ministerija Tarptautinį rinkimų tyrimų centrą (angliškai International Elections Study Center, IESC) ir Vokietijos organizaciją Europos demokratinių rinkimų platforma (angliškai European Platform for Democratic Elections, EPDE) antradienį paskelbė nepageidaujamomis šioje šalyje.

Toks sprendimas priimtas remiantis Rusijos generalinio prokuroro pavaduotojo kovo 12 dienos sprendimu, teigiama ministerijos interneto tinklapyje.

IESC yra ne pelno siekianti organizacija, įsteigta 2013 metais Švedų tarptautinio liberalų centro (Silc) ir Rytų Europos studijų centro (RESC).

Organizacijos interneto tinklapyje skelbiama, kad jos misija – skatinti nešališką rinkiminių procesų vertinimą, vykdyti geriausių rinkimų administravimo ir teisinio reguliavimo praktikų analizę ir sklaidą, vadovaujantis tarptautiniais standartais.

IESC skelbia bendradarbiaujanti su pilietinio rinkimų stebėjimo organizacijomis ES Rytų partnerystės šalyse ir Rusijoje, siekiant pagerinti pilietinį rinkimų stebėjimą Europoje ir didinti jo rezultatų matomumą vietiniu ir tarptautiniu lygmeniu.

Organizacijos ekspertai dalyvavo rinkimų stebėjimo misijose Armėnijoje, Gruzijoje, Ukrainoje, Estijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Norvegijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Slovakijoje, Vokietijoje ir kitose Europos valstybėse.

Rusijos prezidento rinkimai vyks šį sekmadienį. Stebėtojai neabejoja, kad juos bus perrinktas Vladimiras Putinas, bet išlieka intriga dėl rinkėjų aktyvumo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
Issiinks rusai sau prezidenta ir be liberastpide----tu prieziuros...

Anonimas

Anonimas portretas
Rusija BYBI DEDA ant jusu liberastpiderasiniai ,,demokratai,, Lietuviskos uteles prisigalvojusios fantaziju kad Rusijai jos nors kiek svarbios. Cha cha cha ......pridurkai.

ne anonimas - Julius

ne anonimas - Julius portretas
Jei žmogus sako tiesą į akis, tau nepatinka,.Tiesą rašo, - jei išsiunčia iš šalies rinkimų tyrimo organizaciją, tai teisybės, kaip ir tu, bijo. Visur Kremliaus šalininkai tiesos bijo. Pavyzdžiui, neįsileidžia tarptautinių stebėtojų į Luhanską ir Donecką, kad nepamatytų Kremliaus valdžios tankų ir kareivių, neįsileidžia tarptautinių stebėtojų į P. Osetiją ir Abchaziją, kad nepamatytų Rusijos karo pajėgų. Neįsileidžia net Jungtinių Tautų stebėtojų. Bijo. O kam ministras parsidavė? Lietuvai !!! Ne Kremliui. O norėtumei, kad jis persiduotų deržavai? Tai tu parsidavei Kremliui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių