L. Linkevičius: su partiniu bilietu niekas karjeros nedarė

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras socialdemokratas Linas Linkevičius ketvirtadienį pareiškė, kad dirbdamas Vyriausybėje jis nedarė privilegijų partijos nariams, o „įdiplomatinimas“ be konkurso vyko griežtai laikantis įstatymų.

Tokią poziciją jis išsakė Seime atsakydamas į opozicinių konservatorių priekaištus.

„Yra priekaištų dėl įdiplomatinimo praktikos, tai noriu pasakyti labai aiškiai – ar aš dirbau dabar ministru, ar prieš tai dvi kadencijas krašto apsaugos ministru, su partiniu bilietu niekas karjeros nedarė. Įdiplomatinimas yra numatytas įstatyme, ta taisyklė yra išimtis, būtent tuo įstatymu ir vadovausimės, dinamika ir skaičiai yra labai panašūs visais metais“, – L.Linkevičius per Seimo posėdį atsakė į konservatorių pateiktus klausimus.

Su partiniu bilietu niekas karjeros nedarė. Įdiplomatinimas yra numatytas įstatyme, ta taisyklė yra išimtis, būtent tuo įstatymu ir vadovausimės, dinamika ir skaičiai yra labai panašūs visais metais.

Užsienio reikalų ministerijos BNS pateiktais duomenimis, 2014-2016 metais diplomatinėje tarnyboje po laikinų sutarčių buvo įdarbinta 12 žmonių. Toks pat skaičius buvo ir 2009-2012 metais, o nuo 2004 metų taip diplomatais be konkursų ir egzaminų tapo iš viso 40 žmonių.

Konservatoriai L.Linkevičiaus teiravosi dėl „darbiečio“ Mantvydo Bekešiaus, socialdemokratų Donato Augulio ir Dariaus Skusevičiaus karjerų.

M.Bekešius paskirtas generaliniu konsulu Čikagoje. L.Linkevičius pripažino anksčiau prieštaravęs jo skyrimui viceministru, bet ketvirtadienį sakė, jog eidamas pareigas jis dirbo profesionaliai ir „užsitikrino tam tikrą autoritetą“.

„Klausime yra toks priekaištas, kad prieštaravau jo (M.Bekešiaus) paskyrimui, aš to neneigiu, aš turėjau argumentų, bet per mažiau kaip ketverius metus jo darbo aš jam priekaištų neturėjau, jis dirbo profesionaliai, korektiškai, įsigilindamas į reikalo esmę, užsitikrino tam tikrą autoritetą, niekada nepažeidė diplomatinės etikos, skirtingai nuo kai kurių šio laiško autorių, noriu tą irgi pabrėžti“, – kalbėjo ministras.

L.Lnkevičius konkrečių laiško autorių pavardžių neįvardijo, bet kreipimąsi pasirašė buvęs diplomatas Žygimantas Pavilionis. Jam ministras anksčiau yra išsakęs priekaištų dėl retorikos apie JAV prezidento rinkimų kampaniją. Laišką taip pat pasirašė L.Linkevičiaus pirmtakas konservatorius Audronius Ažubalis.

L.Linkevičius teigė, kad diplomatai įdarbinami atsižvelgiant į atestacinės komisijos sprendimus.

„Labai mažai tokių atvejų, kad aš nepritarčiau šios komisijos nuomonei, o diskusijos toj komisijoj vyksta tikrai principingai, atvirai, skaidriai, ta darbo praktika išliks ir ateityje“, – pridūrė ministras.

Konservatoriai taip pat L.Linkevičiaus klausė, kokiu pagrindu „išimties tvarka paskyrė savo buvusį politinį patarėją socialdemokratą D.Augulį, neturintį jokios diplomatinio darbo patirties, į aukštas diplomatines pareigas vienoje sudėtingiausių diplomatinės veiklos vietų – Lietuvos atstovybėje Baltarusijoje“.

„Tas pats pasakytina ir apie diplomatą D.Augulį, tiesą pasakius, veržimosi dirbti Baltarusijoje nėra, niekada, bet pagal tą įdirbį, kurį jis turėjo, ir tos pačios atestacinės komisijos nuomone, D.Augulis gali tinkamai atlikti tas pareigas“, – atsakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Konservatoriai taip pat teiravosi apie viceministrą Darių Skusevičių, anksčiau dirbusį Jaunimo reikalų departamente, kurio vadovauta įmonė „Savivaldos plėtros institutas“ vėliau laimėjo šios institucijos skelbtus viešųjų pirkimų konkursus.

„Dėl D.Skusevičius labai daug publikacijų, atidžiai labai jas skaitau, labai rimtai vertinu, ir mūsų generalinė inspekcija labai atidžiai tai nagrinėja, ir jei bus faktų, verčiančių sunerimti, į juos bus tinkamai reaguojama“, – atsakė ministras.

Pagal Seimo statutą, Vyriausybės nariai Vyriausybės pusvalandžio metu turi atsakyti į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis  portretas
Jis ne kiaulė jis jau visas paršas o siaubas šikna jau ir už Lietuva didesnė ohoo kaip atsivėrė pas banderas ir gerdamas lietuvių išvaryti prakaitu ir krauju

Anonimas

Anonimas portretas
komjaunuoliškai kiaulei užteko ir komjaunimo bilieto

PQ

PQ portretas
Kai buvai Lietuvos komjaunimo lyderis ar nedarei takelio prie lovio ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių