Laukiant Partnerystės įstatymo pateikimo – netikėtumas: valdantieji pristatys kitą projektą

Naujas posūkis diskusijose dėl Partnerystės įstatymo – valdantieji pirmadienį pristatys Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

„Projektas susijęs su dviejų asmenų civilinio statuso apibrėžimu Lietuvos įstatymuose“, – Eltai teigė Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas.

E. Gentvilas: projekte apie šeimą nekalbama

Savo ruožtu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pažymi, kad parengtas Civilinės sąjungos įstatymo projektas yra „švelnesnis“ Partnerystės įstatymo pakaitalas.

„Partnerystės įstatymas Seime buvo atmestas, tai dabar buvo redaguojamas kitas, kitokio truputį teisinio pobūdžio projektas. Svarbiausia jo dalis yra ta, kad yra sukuriami teisiniai santykiai tarp poros žmonių, kurie nesusituokę, bet gyvena kartu. Ir visiškai nesvarbu, ar tai tos pačios lyties asmenys gyvenantys kartu, ar skirtingų lyčių asmenys“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

„Projekte numatoma, kad žmonės pas notarą sudaro civilinę sąjungą ir yra Registrų centre užfiksuojama, kad šie žmonės gyvena kartu, veda bendrą šeimos ūkį, bendrą jungtinę nuosavybę. Todėl kokiu nors skyrybų atveju jiems nebereikia įrodinėti, kad jie kartu gyvendami nusipirko butą ir t.t.“, – pažymi jis.

Svarbiausia jo dalis yra ta, kad yra sukuriami teisiniai santykiai tarp poros žmonių, kurie nesusituokę, bet gyvena kartu.

Tai pat civilinę sąjungą sudariusiems asmenims, pasak E. Gentvilo, projekte numatoma teisė gauti informaciją sveikatos priežiūros įstaigose, veikti vienas kito vardu, paveldėti vienas kito turtą nemokant mokesčių.

Visgi Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas mano, kad Civilinės sąjungos įstatymas LGBT bendruomenei yra per mažas žingsnis priekį, nes nekalba apie partnerystę, nekalba apie vaikus, o kalba tik apie teisinio statuso nustatymą tarp dviejų žmonių.

„Projekte visiškai nekalbama apie civilinę sąjungą kaip apie šeimą, čia šeima nebeminima, o tik civilinis teisinis santykis atsiranda“, – paaiškino jis.

Spaudos konferencijoje dalyvaus Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei TS-LKD frakcijos narė Jurgita Sejonienė.

ELTA primena, kad tvirtinant Seimo pavasario sesijos darbų programą, užvirė aštrios diskusijos dėl siekio į ją įtraukti Partnerystės įstatymą. Seimo narė Agnė Širinskienė iš pavasario sesijos darbotvarkės pasiūlė išbraukti visuomenėje nevienareikšmiškai vertinamą Partnerystės įstatymą, argumentuodama, kad Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste nereikia skaldyti visuomenės. Partnerystės įstatymo projekto iš pavasario darbotvarkės išbraukti nepavyko.

Prieš metus ši iniciatyva nesulaukė parlamentarų paramos ir neįveikė pateikimo stadijos. Tuometinį įstatymo projektą sukritikavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Prezidentas išsakė poziciją, kad Partnerystės įstatymą jis būtų vetavęs dėl netinkamo partnerystės sąvokos apibrėžimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VALDANTIEJI - TIE PATYS IŠKRYPĖLIAI...

VALDANTIEJI - TIE PATYS IŠKRYPĖLIAI... portretas
Net neabejoju, kad tai bus tik eilinis akių dūmimas - partnerystę prilyginti prie šeimos.

Ir vel bukina zmones

Ir vel bukina zmones portretas
Viskas yra nukreipta linkme , kad issigimelius iteisinti visuomeneje, tai reiskia mes turesim pasakyti , kad pe de ras tai gali auginti, savo egoistiskai sukurtus, isivaikintus, leisti kurtis megintuveliuose vaikus. Atverti platus vartai , nezmoniskiems eksperimentams. Jokiu sajungu!!! Sajungas jiems gali israsyti daktaras psichetras ligoninej ir tai viskas. Viskas yra nukreipta i ideologija kuria pasauliuj agresyviai persa vadinamieji "pazangus vakarai". Dar ji vadinama demokratija. Tai tas pats nematomas elitas, kuris liepia mums gyventi taip, kad privest mus prie pasaulio totalaus valdymo. Ju technologijos ne naujos, joms tukstanciai metu! Siai dienai kuriamas dirbtinis kontroliuojamas haosas, pe de ras tai tai viena is sios technologijos daliu.Nori sugriauti imperija reikalinga demokratija, beribe tolerancija, istvirkes narkotiku perpildytasgyvenimas. Demokratija sugriove imperijas

Anonimas

Anonimas portretas
Ligonių vieta atitinkamose įstaigose...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių