„Vokelių“ medikams praktika – ne užsimerkti, o įteisinti?

  • Teksto dydis:

Iniciatyvą įteisinti galimybę anonimiškai pervesti finansines padėkas medikams Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė siūlo svarstyti Seimo Antikorupcijos komisijoje.

Pati parlamentarė siūlymą įteisinti „vokelius“ vertina kritiškai. „Sunku patikėti, kad tai rimtas VTEK pasiūlymas – legalizuoti dovanėles gydytojams. Siūlymas legalizuoti kyšius, kad juos apmokestintume, remiasi logika legalizuoti ką nors bloga ir žalinga tik todėl, kad iki šiol nepavyko to suvaldyti“, – Seimo narė teigia jos išplatintame pranešime.

„Kyšis negali būti skaidrus – sveikatos apsaugos paslauga arba mokama, arba ne. Žmonės moka mokesčius, kad galėtų tikėtis kokybiško aptarnavimo nemokamai. Nemanau, kad siūlymas logiškas ir pagrįstas, greičiau tai savęs apgaudinėjimas ir balta vėliava prieš korupciją“, – pranešime cituojama A.Bilotaitė.

Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje ji siūlo išsiaiškinti, kiek rimtas ir kokiais motyvais grįstas viešumoje nuskambėjęs VTEK pasiūlymas.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas tuo tarpu sako, jog „vokelių“ praktika egzistuoja, ir reikia ne užsimerkti prieš visuomenės norą finansiškai atsidėkoti gydytojams, o ją įteisinti.

„Mes tą idėją (padėkas medikams) esame seniai iškėlę, prieš keletą metų, bet tuomet mes padiskutavome bendrame susirinkime su STT, ir mums buvo pasakyta žodžiu, kad tai vis tiek įstatymo pažeidimas. Mes padiskutavome, kad galbūt šiandien galiojančiame įstatyme ne viskas yra (apibrėžta), juolab, kad Civilinis kodeksas leidžia dėkoti ir padėkoti. Todėl mes sakome, gal reikėtų (įteisinti), visame pasauly šitas dalykas aprašytas, gal ir mes aprašykime“, – BNS sakė L. Labanauskas.

„Nėra čia jokio kyšio (...) Jei norime naujos tvarkos ir baigti pasityčiojimą iš gydytojų bei pacientų, turime tai padaryti juridiškai aprašęir išdiskutavę, Jei veikiame tik žodžiu, nieko gero nebus, kaip ir nebuvo iki šiol. Gal atleisite gydytojus nuo visuomenės auklėjimo. Gydytojai užsiima gydymu, o jei kažkas – Seimo nariai, ar kažkas kitas – nori auklėti visuomenę, tegu ją ir auklėja, aiškina jai, kaip reikia elgtis. Čia yra visuomenės nuostata (vokeliai medikams), ji buvo ir bus, ir nieko čia nepakeisime. Bet vietoje to, kad nekištume galvos į smėlį kaip stručiai, geriau būtų tai sutvarkyti įstatymu, kad visiems būtų aišku“, – kalbėjo L. Labanauskas.

Tuo tarpu jaunųjų gydytojų asociacija laikosi pozicijos, kad siūloma sistema sukurtų didesnį atlyginimų netolygumą tarp atskirų specialybių medikų, neskatintų vienų mažiausių Europos Sąjungoje medicinos darbuotojų atlyginimų didinimo bei „dirbtinai atitolintų sprendimus dėl būtinų Lietuvos sveikatos sistemos strateginių pokyčių“.

Apie iniciatyvą įteisinti gyventojų pinigines dovanas medikams praėjusią savaitę paskelbė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos ( VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius, tačiau jis sakė, kad kol kas siekiama tik viešos diskusijos.„Konkrečiai mes dar nieko nesiūlome, nors turime minčių, kadangi reikia padiskutuoti su ministerija, susitikti su Gydytojų sąjunga, su pacientų organizacijomis, Seimu. Galvojame, kaip siūlyti įteisinti tą atsilyginimą „vokeliuose“, jei žmogus nori“, – BNS sakė R. Valentukevičius. Jis patvirtino, kad tokia idėja gimė diskutuojant su komisijos Prevencijos skyriaus darbuotojais.

R. Valentukevičius patikino, kad kol kas nekalbama apie jokius galimus tokios tvarkos eksperimentus konkrečiose gydymo įstaigose. Anot jo, pinigus pacientai galėtų skirti konkrečiam medikui, tačiau anonimiškai nuo „dovanos“ būtų atskaitomi mokesčiai valstybei. VTEK pirmininkas teigė, kad tai galėtų sumažinti korupcija sveikatos apsaugos srityje.

„Po mėnesio ar po kito jis gaus tam tikrą sumą, bet jei jis turės per mėnesį 20 pacientų ar 10 operacijų, tai ir negalės žinoti, kas už tai atsilygino (...). Tas anonimiškumas, mūsų nuomone, turi būti išlaikytas, kad gydytojas stengtųsi visus gerai gydyti ir būti jiems malonus, kad jie jam eitų ir mokėtų į kasą – tokia būtų mano vizija“, – sakė R. Valentukevičius.

Lietuvoje šiuo metu galiojančias medicinos praktikos licencijas turi beveik 16,5 tūkst. asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jus ka

jus ka portretas
reikia gydytojams normaliu atlyginimu,o ne is pensininku,bedarbiu ar sunkiai gyvenanciu imti vokelius geda,gedatikrai gali paspringti is ubago lazda paemes...

Dirbu

Dirbu portretas
Gydytojas taip pat gerai atliks operaciją ir gavęs tą žeminantį vokelį, ir negavęs: juk nei vienas tyčia nekenks. Būna nesėkmių bet kokiu atveju. Bet visai ne todėl, ,,davė" ar ne.Be to, žmonės dažnai kiša savo tuos vokelius ne todėl, kad jų kas prašo, o kad lovos kaimynas sakė, jog ,,taip visi daro" :) MEDIKAI TURI GAUTI ATITINKAMĄ ATLYGINIMĄ UŽ SAVO DARBĄ BE JOKIŲ VOKELIŲ - NEŽEMINKIM ŠITAIP..

Zita

Zita portretas
Tai duoti ar neduoti? Kiek duoti? Gal jis davė daugiau, jei apie jį taip šokinėja? Kodėl man per 45 metus niekas nieko nedavė? Ar mano diplomas kitoks nei gydytojo, ar profesija neverta pagarbos? Vyriausybės reikalas sutvarkyti ir įvertinti profesijų reikalingumą, jų užimtumą ir jų atlygį.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių