Lenkijos ambasadorės žinia LLRA: švęsti gegužės 9-osios nedera

Naujoji Lenkijos ambasadorė Lietuvoje sako, kad švęsti Antrojo pasaulinio karo pabaigą gegužės 9- ąją yra neteisinga, nes ši diena 1945-aisiais neatnešė laisvės nei Lietuvai, nei Lenkijai.

Toks ambasadorės pasisakymas gali būti vertinamas kaip žinia Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovams, kurie ne kartą dalyvavo gegužės 9-osios minėjimuose Vilniuje.

„Antrojo pasaulinio karo pabaigos šventimas gegužės devintąją neatitinka tiesos, nes žinome, kad tą dieną nei Lenkija, nei Lietuva nelaimėjo. Tai nėra proga tą dieną linksmai švęsti karo pabaigą“, - spaudos konferencijoje Vilniuje sakė ambasadorė Urszula Doroszewska (Uršula Doroševska).

Tokią poziciją ambasadorė praeitą mėnesį išsakė ir susitikime su Lietuvos lenkų bendruomenės nariais, įskaitant tiek LLRA lyderį Valdemarą Tomaševskį, tiek jo oponentus, sakė susitikimo dalyviai.

Per vieną iš gegužės 9-osios minėjimų V. Tomaševskis Vilniuje pasirodė įsisegęs vadinamąją Georgijaus juostelę. Jos naudojimas kritikuojamas, nes šį ženklą aktyviai naudoja Rusijos remiami separatistai rytų Ukrainoje.

Rusijoje ir rusų bendruomenėse užsienyje gegužės 9 - ąją kasmet vyksta iškilmingos šventės, minint pergalę prieš nacistinę Vokietiją. Vakarų Europa, įskaitant Lietuvą, karo pabaigą pamini diena anksčiau, gegužės 8- ąją.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija rinkimuose paprastai dalyvauja kartu su Rusų aljanso atstovais.

Po Antrojo pasaulinio karo Lietuva liko okupuota Sovietų Sąjungos, o Lenkijai primestas komunistinis režimas.

Naujoji Lenkijos ambasadorė Vilniuje Šaltojo karo metais komunistinėje Lenkijoje dirbo pogrindžio spaudoje.

U. Doroszewska spaudos konferencijoje įvardijo tris pagrindinius prioritetus: karinis bendradarbiavimas, transporto ir energetikos projektai bei rūpestis tautinių mažumų teisėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ha

ha portretas
Ilgai netekęs laukti lenkas tuoj ims slysti i dubline nes tas žemės kurias stalinas atėmė iš vokiečių ir davė net 30%žemių teks sugrąžinti vokiečiams ir rusams štai taip protinguolė šventa o okupantai dabar iš jankių jie su ginklais atėjo ir nieko iš fašizmo neišlaisvino nes jie patys žudikai

Nustebino

Nustebino portretas
Pirmą kartą girdžiu viešai išsakytą oficialų, protingą Lenkijos požiūrį į 2-ro pasaulinio karo baigtį.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių