Lenkijos Senato pirmininkas: mėginkime švelninti dvišalio bendradarbiavimo problemas

  • Teksto dydis:

Regiono stabilumui bei vienybei svarbu išspręsti ir dvišalio bendradarbiavimo problemas, per Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos Parlamentinės Asamblėjos posėdį Vilniuje ketvirtadienį sakė Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius (Bogdanas Borusevičius).

„Regiono stabilumas priklauso nuo mūsų bendradarbiavimo, nuo trikampio (Lietuva, Lenkija, Ukraina), mėginkime švelninti ir tvarkyti problemas, kurios yra dvišalio bendradarbiavimo problemos. Tai, aišku, ne mūsų trišalės Asamblėjos posėdžio tema, tačiau mėginkime tuos klausimus spręsti, nes mūsų integracija regione, tai - taip pat mūsų pozicija ir mūsų jėga. Ir kuo geriau suprasime vieni kitus, kuo stipriau vieni kitus remsime, tuo labiau kiti skaitysis su mumis“, - pabrėžė B.Borusewiczius.

Lietuvos ir Lenkijos santykius temdo klausimas dėl lenkų tautinės mažumos siekio asmenvardžius rašyti originalia forma. Varšuva  ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, tačiau tokios pataisos Seime dar nebuvo sulaukusios reikiamos paramos. Jų kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas.

Kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje Lenkijos parlamento vadovas pabrėžė, kad jos padėtis visiems svarbi, tačiau sakė, jog laukiama ir pačios Ukrainos žingsnių įgyvendinant reformas.

„Mes visų pirmiausia kalbėsime apie padėtį Ukrainoje ir galimybes paremti Ukrainą, bet prisiminkite, kad didesnė atsakomybės dalis yra jūsų pusėje. Mes norime jus remti, bet jūs taip pat turite žengti priekin šioje plotmėje, kurioje įmanoma pažengti, kad ir prokuratūros, teismų reformoje, kovojant su korupcija“, - kalbėjo B.Borusewiczius.

Seime ketvirtadienį šeštąją sesiją pradėjo 2005 metais Lucke Ukrainoje įkurta Lietuvos, Lenkijos bei Ukrainos Parlamentinė Asamblėja. Asamblėjos metu bus aptarti dėl Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendri darbai, planuojama priimti deklaraciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių