Lėšos partijoms bus skirtomos kitaip?

Seimas šią savaitę ėmėsi naują partiją įkūrusių „socialdarbiečių“ siūlymo keisti lėšų partijoms skirstymą, kad pinigų tektų ir politiniams perbėgėliams.

Po pateikimo pritarta pataisoms, kurios nuo socialdemokratų atskilusiems ir Socialdemokratų darbo partiją įkūrusiems politikams leistų gauti dalį valstybės dotacijos. Jas toliau svarstys Seimo komitetai.

Pagal projektą, parlamentinei partijai ar frakcijai Seime suskilus ir įregistravus naują partiją, turinčią daugiau partijos narių-Seimo narių nei buvusi partija, dotacija už išrinktus Seimo narius būtų padalinama abiem proporcingai pagal parlamentarų skaičių frakcijose.

Taip pat siūloma keisti valstybės dotacijos paskirstymo partijoms mechanizmą. Pagal projektą, du trečdaliai dotacijos būtų paskirstoma partijoms proporcingai pagal išrinktų Seimo narių, o vienas trečdalis asignavimų – pagal išrinktų savivaldybių tarybų narių skaičių.

Dabar valstybės dotacijos pagal gautų balsų skaičių skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Pataisas pristatęs „socialdarbietis“ Rimantas Sinkevičius tvirtino, kad dabartinė pinigų paskirstymo tvarka yra „orientuota į praeitį“.

Jis taip pat teigė, kad daugelyje Europos šalių pinigai partijoms skirstomi pagal turimų parlamentarų skaičių.

Anot R. Sinkevičiaus, tokia tvarka galioja Bel­gi­jo­je, Čekijoje, Es­ti­jo­je, Grai­ki­jo­je, Is­lan­di­jo­je, Is­pa­ni­jo­je, Ita­li­jo­je, Jung­ti­nė­je Ka­ra­lys­tė­je, Nor­ve­gi­jo­je, Olan­di­jo­je.

Iniciatoriai sulaukė kritikos, kad pataisas teikia pritaikydami savo situacijai, taip skatindami perbėgimus.

„Aki­vaiz­du, kad čia yra rū­pi­ni­ma­sis sa­vi­mi. Ger­bia­mie­ji, jei­gu jau ap­si­spren­dė­te at­skil­ti, kur­ti ki­tą par­ti­ją, ne tą, už ku­rią bal­sa­vo rinkėjai, tai jau ir ži­no­jo­te to­kio at­si­sky­ri­mo ap­lin­ky­bes“, – sakė konservatorius Jurgis Razma.

R. Sinkevičius gynėsi kaltinimų, kad pataisos parengtos tam, jog naują partiją įkūrę „socialdarbiečiai“ neliktų be pinigų.

„Aš ne­pa­sa­ky­čiau, kad ką nors as­me­niš­kai sau aš čia ban­dau pri­si­tai­ky­ti. Aš tik ban­dau pritai­ky­ti įsta­ty­mi­nes nuo­sta­tas, ku­rios la­biau ati­tik­tų de­mo­kra­tinius prin­ci­pus, skaid­ru­mą ir da­li­ni­mą­si, kas yra la­bai svar­bu so­cial­de­mok­ra­ti­nė­je ide­o­lo­gi­jo­je“, – aiškino R. Sinkevičius.

Konservatorius Arvydas Anušauskas teigė, kad tokia skaičiavimo tvarka vertins nebe partijų surinktų balsų skaičių, o perbėgėlius iš vienos frakcijos į kitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na va kaip

na va kaip portretas
kokios dar cia jiems lesos juk vagys irgi patys sugeba savo bendra kasa sunesti o kuo sitie nuo ju skiriasi

Sūduvis

Sūduvis portretas
Jokių ;lėšų iš biudžeto skirti NEGALIMA. geriau tas lėšas panaudoti racionaliau nei iššvaistyti partijoms, jokių rėmėjų pinigų partijoms, jei partija nori egzistuoti ar dalyvauti rinkimuose lai tai daro iš savo lėšų surinktų iš nario mokesčio ir TAŠKAS.

Blinda

Blinda portretas
Kokios dar lesos tiem dykaduoniams? Tegul patys issilaiko! Marazmas pilnas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių