Prezidentė šaukia pasitarimą dėl ligoninių reformos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį rengia pasitarimą dėl praėjusią savaitę Seime priimtų gydymo įstaigų pertvarkos įstatymų.

Anot Prezidentūros, pasitarime dalyvaus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas, Medikų sąjūdžio narys Vytautas Kasiulevičius, Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas, buvusi Konstitucinio Teismo teisėja ir konstitucinės teisės profesorė Toma Birmontienė.

„Šitas pasitarimas yra konsultacija prieš priimant sprendimą, ar pasirašyti gydymo įstaigų pertvarką reglamentuojančius įstatymus“, – BNS sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Seimas praėjusį šeštadienį priėmė gydymo įstaigų pertvarkai reikalingus įstatymus.

Pagal priimtas pataisas, sveikatos apsaugos ministras įgyja teisę tvirtinti gydymo įstaigų tinklą, o sutartys tarp gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų (TLK) prioriteto tvarka bus sudaromos su šiame tinkle esančiomis įstaigomis.

Stacionaro paslaugas teikiančios privačios gydymo įstaigos galės su TLK sutartis sudaryti tik tokiu atveju, jeigu tų paslaugų nesugebės užtikrinti valstybinės ligoninės.

Priimtuose įstatymuose numatyta, kad įstaigų vadovai, vadovų pavaduotojai, padalinių ir filialų vadovai bei vyriausieji finansininkai privalės atitikti įstatyme nustatytus nepriekaištingos reputacijos reikalavimus.

Liberalai prašo vetuoti

Opozicinis Liberalų sąjūdis prašo prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuoti pataisas dėl gydymo įstaigų reformos.

Liberalų kreipimesi prašoma grąžinti Seimui įstatymo nuostatas, susijusias su privačių įstaigų veikla.

„Priimtu įstatymu siūloma numatyti prioritetinę sutarčių sudarymo tvarką dėl stacionarinių aktyviojo gydymo paslaugų teikimo valstybinėms įstaigoms, kurios yra priskirtos tinklui“, – pažymima kreipimesi.

Anot liberalų, išbraukus iš tinko privačias įstaigas bus pažeisti pacientų teisėti lūkesčiai pasirinkti privačią gydymo įstaigą ir gauti apmokėjimą iš ligonių kasų už joje gautas paslaugas iš sumokamų sveikatos draudimo įmokų.

Taip pat teigiama, jog tokia tvarka siekiama suvaržyti privačią ūkinę veiklą, o tai galimai prieštarauja Konstitucijai.

Seimas paskutinę sesijos dieną šeštadienį priėmė pataisas, kuriomis sveikatos apsaugos ministras įgyja teisę tvirtinti gydymo įstaigų tinklą.

Taip pat buvo nustatyta, kad sutartys tarp gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų (TLK) prioriteto tvarka būtų sudaromos su šiame tinkle esančiomis įstaigomis.

Stacionaro paslaugas teikiančios privačios gydymo įstaigos galėtų su TLK sutartis sudaryti tik tokiu atveju, jeigu tų paslaugų nesugebės užtikrinti valstybinės ligoninės.

„Tai, kad šiuo metu privačios gydymo įstaigos sudaro tik apie 1 proc. paslaugų teikėjų antriniame ir tretiniame lygyje, negali būti laikoma argumentu, įtvirtinant privačių gydymo įstaigų diskriminaciją įstatyme“, – tvirtina liberalai.

„Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narių gerosios praktikos rodo, kad privačios gydymo įstaigos antriniame ir tretiniame sveikatos priežiūros lygyje gali padėti sutaupyti valstybės resursų“, – nurodoma kreipimesi.

Be to, pataisos numato, kad norinčioms gauti sutartis su TLK privačioms gydymo įstaigoms reikėtų atitikti tam tikrus kriterijus.

Numatyta, kad įstaigos privalės turėti paslaugų teikimo patirties, atitinkamą gydytojų etatų skaičių, suteikti per metus atitinkamą paslaugų kiekį, užtikrinti teikiamų paslaugų kompleksiškumą ir pan. Prieš šiuos kriterijus pasisako Investuotojų forumas.

Opoziciniai konservatoriai dėl minimo įstatymo ruošia kreipimąsi į Konstitucinį Teismą.

Konservatoriai teigia, jog po reformos rajonuose gali būti uždaryta 20-30 ligoninių, kurių neįtraukus į tinklą ligonių kasos su jomis nesudarys sutarčių ir nemokės už paslaugas.

Sveikatos apaugos ministras Aurelijus Veryga yra minėjęs, kad šiuo metu 4,5 tūkst. lovų ligoninėse nenaudojamos, bet išlaikomos, arba į jas pacientai guldomi nepagrįstai.

Numatyta, kad šios naujovės įsigalios 2019 metų sausį, o pereinamas laikotarpis bus taikomas įstaigoms, kuriose dirba dešimt ar mažiau sveikatos priežiūros specialistų, turinčių medicinos ir odontologijos praktikos licenciją. Pasikeitusi sutarčių su teritorinėmis ligonių kasomis sudarymo tvarka įsigalios 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Tarybiniais laikais kiekviename kolūkyje buvo ambulatorijos , tai buvo apie1000 ,visos panaikintos , pastatai prichvatizuoti , O KUR DINGO LĖŠOS

gal taip

gal taip portretas
tegu uzdaro visas gidymo istagas juk reikia kad pensininkai ismirtu nes jau nera is ko jos moket

vincas

vincas portretas
Ydomu kiek Veryga gavo y letena ,kad poliklinikas paverstu privaciomis seneliu prieglaudomis ,,nes ten jau kazkaip greitai remontai vyksta,,kol buvo valstybines ystaigos ju niekas neremontavo ???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių