Traukti Liberalų sąjūdį iš duobės patikėta E. Gentvilui

Liberalų sąjūdis šeštadienį vykusiame suvažiavime partijos pirmininku vos vieno balso persvara išrinko partijos Seimo frakcijos seniūną Eugenijų Gentvilą.

Laimėjo vos vienu balsu

Rinkimuose jis varžėsi su Antikorupcijos komisijos pirmininku Vitalijumi Gailiumi.

Balsų skaičiavimo komisijos duomenimis, E. Gentvilas laimėjo vos vienu balsu: iš 659 balsavusių 330 palaikė E. Gentvilą, 329 – V. Gailių.

„Tas, kas laimi, negali nusisukti nuo tų, kurie kitaip balsavo ar kitaip mąstė. Nenusisuku, įvertinęs šią minimalią persvarą, neturiu teisės elgtis neatsakingai, elgtis iš viršaus, atsainiai, neįvertindamas kolegų nuomonės“, – paskelbus rezultatus kalbėjo E. Gentvilas.

Jis žurnalistams teigė, kad norėjo laimėti ir jaučiasi gerai, kad nugalėjo, bet vos vieno balso persvara, anot jo, neramina.

„Dar labiau atsakingas esu priverstas jaustis, kadangi akivaizdu, kaip vienas žmogus gali nulemti. Ta minimali persvara jau geriau kad būtų didesnė. Dabar toks ne tai kad netikrumo jausmas, bet per didelė atsakomybės našta“, – sakė jis.

E. Gentvilas aiškino, kad V. Gailių norėtų matyti vienu iš savo pavaduotojų.

Jis taip pat sakė, kad negalvoja siekti prezidento posto 2019 metais.

„Prezidento rinkimuose aš nepretenduosiu, tą galiu atskleisti (...). Manau, kad tikrai“, – sakė politikas.

Tuo metu V. Gailius, paklaustas, kaip jaučiasi sužinojęs rezultatus, žurnalistams sakė besijaučiąs „kaip politikas, būnantis du metus politinėje partijoje ir pralaimėjęs partijos įkūrėjui vienu balsu“.

Jis sakė su E. Gentvilu bendradarbiavęs jau rinkiminės kampanijos metu. Paklaustas, ar sutiktų dirbti pirmininko pavaduotoju, jis sakė, kad tai nulems valdybos rinkimų rezultatai.

„Aš įnešiau demokratijos į Liberalų sąjūdžio partijos rinkimus, aš buvau apkaltintas tuo, kad išprovokavau šiuos rinkimus, jų reikėjo, matėte, kiek susirinko Liberalų sąjūdžio narių. Skaičiai rodo, kad aš turiu laisvų žmonių pasitikėjimą“, – kalbėjo V. Gailius.

Partijos pirmininko rinkimai vyko po to, kai spalio pabaigoje atsistatydinantis iš šių pareigų pareiškė tuometinis partijos pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

V. Gailius tapo pirmuoju pavaduotoju

Vos vienu balsu Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose E. Gentvilui nusileidęs V. Gailius tapo pirmuoju partijos pirmininko pavaduotoju.

„Dėl pirmojo pavaduotojo aš dėkingas Vitalijui už jo sutikimą ir dėkingas suvažiavimui, kad tokią įdomią pirmininko rinkimų dvikovą padarėte“, – kalbėjo partijos pirmininku išrinktas E. Gentvilas.

Pavaduotojais E. Gentvilo siūlymu toliau dirbs šias pareigas jau ėję Simonas Kairys, Edita Rudelienė, Aušrinė Armonaitė. Taip pat naujai paskirti Ričardas Juška, Algis Kašėta, Remigijus Šimašius ir Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Liberalų valdyboje be pavaduotojų taip pat dirbs Simonas Gentvilas, Marijus Kaukėnas, Petras Auštrevičius, Andrius Bagdonas, Marcijonas Urbonas, Vytautas Grubliauskas, Ričardas Juška, Linas Kvedaravičius.

Paskolą bankui žada atiduoti laiku

Finansinė Liberalų sąjūdžio situacija yra aptvarkyta, paskola bankui bus atiduodama laiku, sako laikinasis partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

„Finansiniai reikalai partijoje – aptvarkyti, tai yra su Šiaulių banku kredito reikalai sutvarkyti, kredito grąžinimas pradėtas. Paskolos grąžinimo terminai nenutęsiami, balandžio mėnesį mes grąžinsime visą paskolos dalį“, – šeštadienį Kaune vykstančiame suvažiavime sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, taip pat buvo sumažinta palūkanų norma, kuri padės sutaupyti po 1 tūkst. eurų per mėnesį.

Paskolos grąžinimo terminai nenutęsiami, balandžio mėnesį mes grąžinsime visą paskolos dalį.

G. Landsbergis ragino ieškoti kompromisų

Šeštadienį Kaune vykstančiame Liberalų sąjūdžio suvažiavime šią opozicinę partiją sveikinęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis ragino ieškoti politikoje kompromisų.

„Mes turime atsakyti į klausimą, kas kurs rytojaus Lietuvą – kurie žmonės, kurie susitarimai, kurie kompromisai padės mums eiti tolyn į priekį, ar esame pasirengę jų ieškoti, – kalbėjo G. Landsbergis. – Aš žinau viena. Žinau, kad Tėvynės sąjunga yra pasirengusi. (...) Aš labai tikiuosi, kad šiandien kokius sprendimus jūs priimsite, (...) išeisite stipresni, atradę savy noro ieškoti kompromisų ir bendro susitarimo tam, kad būtų galima tą ateities Lietuvą kurti drauge.“

Teisėsauga dar patikslino įtarimus

Laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas sako, kad penktadienį teisėsauga patikslino įtarimus korupcijos byloje įtariamam buvusiam partijos nariui Gintarui Steponavičiui, tačiau teigia, kad partijai įtarimai nesikeičia.

Apie patikslintus įtarimus vienam asmeniui E.Gentvilas pranešė kalbėdamas šeštadienį Kaune vykstančiame partijos suvažiavime. Vėliau jis BNS nurodė, kad tas asmuo – G. Steponavičius. Tačiau, jo teigimu, penktadienį įvykęs patikslinimas buvo formali gramatinė korekcija.

„Kad neatsirastų kokių nors interpretacijų, turiu pasakyti, kad vakar mūsų advokatas byloje, kur partijai pareikšti įtarimai, dar kartą buvo pakviestas apsilankyti, tačiau jeigu kas nors iš to pūs burbulą, tai vienoje vietoje dėl vieno buvusio partijos nario buvo frazė „teisėtais veiksmais“, pridėta „neteisėtais veiksmais“ – žodelis „ne“. Tai esminis dalykas toje pačioje situacijoje, prokuratūros ir STT vertinime, bet partijos situacijos tai, kaip suprantu, nekeičia“, – partijos suvažiavime šeštadienį kalbėjo E. Gentvilas.

Jis ragino kolegas dėl teisėsaugos veiksmų nepanikuoti.

„Jeigu nugirstumėte, kadangi tai vakar prieš darbo pabaigą įvyko, tai nesupanikuokite, tai nieko naujo. Tikėkime STT pasakytu žodžiu, kad tai galutiniai partijai pareikšti įtarimai, o vakar įvyko tik pakoregavimas“, – kalbėjo politikas.

Liberalų sąjūdžiui yra pareikšti įtarimai korupcija. Teisėsauga įtaria, kad eksliberalai Eligijus Masiulis ir Šarūnas Gustainis Liberalų sąjūdžio naudai paėmė kyšius iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Šis verslininkas įtariamas ir buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio papirkimu. Praėjusią savaitę prokurorai išplėtė įtarimus konstatavę, jog liberalai galėjo turėti naudos iš narystę joje suspendavusio Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo – jis įtariamas balsavęs dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo, taręsis dėl paramos jo atstovaujamoms nevyriausybinėms organizacijoms.

Minėti buvę liberalai teisėsaugos įtarimus neigia.

Spalio pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija dėl nustatytų šiurkščių rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų i nusprendė neskirti Liberalų sąjūdžiui pusmečio dotacijos, siekiančios beveik 400 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pipiec

Pipiec portretas
bedieviui plykiui patikejo galutinai sunaikinti lyberalus!

...

... portretas
"Traukti Liberalų sąjūdį iš duobės patikėta E. Gentvilui" - traukti?.. ar - galutinai palaidoti?

Kaunas

Kaunas portretas
Kalbama, kad tai Masiulio guru-dvasinis mokytojas. Man si partija jau mirusi
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių