Lietuva – apkaltų rekordininkė pasaulyje

Seimo narys Mindaugas Bastys yra aštuntas Lietuvos politikas, kurio atžvilgiu vyksta apkaltos procesas.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo teigimu, pagal apkaltos bylų skaičių Lietuva yra rekordininkė pasaulyje.

„Nė vienoje šalyje nėra buvę tiek bylų. Mes turėjome galimybę puikiausiai išplėtoti doktriną visais apkaltos klausimais – nuo šiurkščiausių žmogaus teisių pažeidimų iki valstybės paslapčių apsaugos“, – žurnalistams sakė D. Žalimas.

Jo nuomone, tokias tendencijas gali lemti tiek Konstitucijos nuostatos, nenumatančios kitų pagrindų nutraukti parlamentaro mandatą, tiek politinė kultūra, kai į skandalus įsipainioję Lietuvos politikai vengia patys atsistatydinti iš pareigų.

BNS pateikia glaustą informaciją apie apkaltos bylas.

Trys pašalinti per apkaltą

2004 metais Seimas iš prezidento pareigų pašalino Rolandą Paksą dėl to, kad jis suteikė pilietybę savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui, leido jam suprasti, kad jo pokalbių klausosi teisėsauga, bei protegavo sau artimų asmenų turtinius interesus.

2010 metais panaikintas pramogų pasaulio atstovo Lino Karaliaus parlamentaro mandatas dėl to, kad per pratęstą rudens sesiją jis išvyko atostogauti į Tailandą ir visą sausį nedalyvavo plenariniuose bei komiteto posėdžiuose.

2014 metais Seimas panaikino „Drąsos kelio“ atstovės, buvusios teisėjos Neringos Venckienės mandatą už tai, kad ji daugiau kaip pusę metų nelankė parlamento posėdžių.

Trys apkaltos neįvyko

1999 metais Seimo nariui Audriui Butkevičiui surengta apkalta dėl nuosprendžio, pagal kurį jis pripažintas pasikėsinęs sukčiauti stambiu mastu. Seime neužteko balsų jo mandatui panaikinti.

2010 metais Seimui pritrūko penkių balsų panaikinti Aleksandro Sacharuko parlamentaro mandatą už tai, kad jis naudojosi kolegos Lino Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus.

2016 metais Seimas pradėjo apkaltos procesą „darbiečiui“ parlamentarui Vytautui Gapšiui, kai jis pripažintas kaltu dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Tačiau Konstitucinis Teismas nevertino V. Gapšio veiksmų iki duodant Seimo nario priesaiką, apkaltos eiga sustojo, o pats parlamentaras vėliau atsistatydino.

K. Pūkas mandato atsisakė

Šiemet sausį prieš pat balsavimą Seime dėl mandato panaikinimo iš Seimo atsistatydino Kęstutis Pūkas. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad jis pažeidė Konstituciją priekabiaudamas prie padėjėjų ir jomis pretendavusių tapti merginų.


Šiame straipsnyje: politikaiapkaltos

NAUJAUSI KOMENTARAI

BETVARKĘ šalyje vykdo KGB-tų STOGAS

BETVARKĘ šalyje vykdo KGB-tų  STOGAS portretas
tikrieji KGB-tai SĖDI aukščiausiuose valdžios postuose, kurių dėka ir yra ĮSLAPTINTOS 75 metams BYLOS ir galimai NUSIKALSTAMA veikla,------ne KGB-tų ginklanešiai kalti ,---o jų "STOGAS"

KAI KITUS JUODINI - PATS ŠVARESNIU NETAMPI...

KAI KITUS JUODINI - PATS ŠVARESNIU NETAMPI... portretas
Už borto lieka tie, kuriems PIRMOJE EILĖJE turėjo būti pateiktos apkaltos- IŠVERSTASKŪRIAI GRYBAUSKAITĖ ir V.LANDSBERGIS.

vabalas,

vabalas, portretas
,, bet juk ne visi buvo sutvarkyti juk ir naisiu gražuole buvo išprašyta ,iš seimo karabaso detektyvas , gretutė, o kur dar dabartine ministre kuria ir išvijo už apsileidima dirbti juk pati prezidentė davė nuurodima atsistatydinti, vijo lauk juk šitas diktantas oi kiek dar gali tęstis be galo juk ten vieni korumpuoti o kur ponas milius veterenaras , kur prokurorai kurie buvo išvyti, arba palikti pervesti kitur , kur yra tos visos aplinkui einančius miško vingius iš tikro už blogi padaryta visuomenei už skurdą vergu algu mokėjimus už kainas už pinigus nacionalinius litus ,už atom elektrines sunaikinimo blogi už snoro banko sunaikinima ,o i kur geležinkelio veja kuri išardyta ir mes dabar turėjome 28 milijuonus mokėti iš mokėtoju pinigu o juk čia dar nepabaiga juk ir atstatiti jau pradėjo kiek dar mokėsim, visus atsakomybei priversti reiktu ir viešai išplakti, atsakomybė turi progresuoti, reikalauti turi žmonės ,už blogus darbus išnekintus ,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių