Lietuva bandys blokuoti Rusijos atstovo išrinkimą Interpolo vadovu

  • Teksto dydis:

Lietuva ir kitos tarptautinei policijos organizacijai Interpolui priklausančios šalys trečiadienį bandys blokuoti Rusijos atstovo Aleksandro Prokopčuko išrinkimą jos vadovu.

Dubajuje Interpolo generalinė asamblėja rinks organizacijos prezidentą, Lietuvai renginyje atstovaus vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Seimas rinkimų išvakarėse pareiškė, kad šalis turėtų svarstyti galimybę pasitraukti iš Interpolo, jeigu A. Prokopčukas bus išrinktas.

Lietuvos politikai ir pareigūnai teigia, kad Rusija sistemingai piktnaudžiauja Interpolo tarptautinės asmenų paieškos sistema ir naudojasi ja kaip politinio spaudimo įrankiu.

Interpolo viceprezidentas A. Prokopčukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą ir iki šiol buvo laikomas favoritu šiuose rinkimuose.

Be jo į pareigas kandidatuoja organizacijos prezidento pareigas laikinai einantis Kim Jong-Yangas (Kim Čongjangas) iš Pietų Korėjos.

Rusija teigia, kad kritika A. Prokopčuko kandidatūrai reiškia Interpolo politizavimą.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei (Meng Hongvei) spalio pradžioje atsistatydino po jo arešto Kinijoje įtariant korupcija.

Nemano, kad bus išrinktas Rusijos atstovas

Lietuvos vidaus reikalų ministras E. Misiūnas sako nemanantis, kad Rusijos atstovas bus išrinktas Interpolo vadu.

„Visi supranta tą poziciją Rusijos, supranta tas grėsmes – jeigu man reikėtų kaip loterijoje spėti, aš spėčiau, kad nebus išrinktas Rusijos viceprezidentas Interpolo prezidentu. Vis dėlto sveiko proto logika ir demokratinės vertybės turėtų laimėti“, – Žinių radijui iš Dubajaus telefonu sakė E. Misiūnas.

Pasak ministro, rinkimų rezultatai turėtų būti aiškūs apie vidurdienį Lietuvos laiku.

Leidinio „Financial Times“ duomenimis, Rusijos atstovas Aleksandras Prokopčiukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą.

Be jo į šias pareigas kandidatuoja organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-yangas (Kim Čongjangas) iš Pietų Korėjos, jis anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Lietuvos Seimas antradienį priėmė rezoliuciją, kad jei Interpolo vadu būtų išrinktas Rusijos atstovas, Lietuva turėtų svarstyti galimybę pasitraukti iš šios organizacijos.

E. Misiūnas pabrėžė, kad tai neturėtų būti staigus sprendimas ir prieš jį priimant turėtų būti įvertinta žala, kurią Lietuva patirtų išėjusi iš Interpolo.

„Reikia suprasti ir Interpolo naudą: vis dėlto tai yra pasaulinė organizacija, vienijanti policijos pajėgas kovojant su nusikalstamumu. (...) Turėtų visos Europos Sąjungos šalys pasisakyti tuo pačiu klausimu ir jeigu reikėtų priimti sprendimą, turėtų visos Europos Sąjungos šalys priimti vieną sprendimą“, – sakė jis.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei (Meng Hongvei) spalio pradžioje atsistatydino po jo arešto Kinijoje įtariant korupcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
NET VASAROS LAIKO VALDŽIAGYVIAI BIJO,NES JIS SUTAPS SU RUSIJOS LAIKU,NORS LIETUVIU 80 PROCENTU TO NORI.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių