Lietuva nepripažįsta vadinamųjų prezidento rinkimų Abchazijoje

  • Teksto dydis:

Lietuva ir dar 14 valstybių paskelbė nepripažįstančios sekmadienį Gruzijos Abchazijos regione surengtų vadinamųjų prezidento rinkimų.

„Airija, Bulgarija, Čekija, Estija, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Amerikos Valstijos, Kanada, Latvija, Lenkija, Lietuva, Norvegija, Rumunija, Suomija, Švedija ir Ukraina nepripažįsta rugpjūčio 25 dienos Sakartvelo (Gruzijos) Abchazijos regione de facto Suchumio valdžios surengtų vadinamųjų prezidento rinkimų teisėtumo ir rezultatų“, – rašoma pirmadienį paskelbtame bendrame valstybių pareiškime, jį išplatino Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Šalys taip pat skelbia nepripažįstančios ir anksčiau, birželio 9 dieną, Gruzijos Cchinvalio regione (Pietų Osetijoje) vykusių vadinamųjų parlamento rinkimų teisėtumo ir rezultatų.

„Pakartotinai reiškiame tvirtą paramą Sakartvelo teritoriniam vientisumui ir suverenitetui tarptautinės bendruomenės pripažįstamų sienų ribose. Dar kartą raginame Rusiją įgyvendinti visus savo įsipareigojimus pagal 2008 metų rugpjūčio 12 dienos paliaubų susitarimą – atitraukti karines pajėgas į iki konflikto buvusias pozicijas, atšaukti Sakartvelo Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų pripažinimą nepriklausomomis valstybėmis ir užtikrinti prieigą humanitarinės pagalbos teikimui šiuose regionuose“, – rašoma pareiškime.

Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili pasmerkė ir pavadino neteisėtais sekmadienį Abchazijoje vykusius nuo jo atskilusios srities prezidento rinkimus.

Rusija, 2008-ųjų rugpjūtį laimėjusi trumpą, bet šimtus gyvybių nusinešusį karą su Gruzija, oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvietis

Lietuvietis portretas
Lietuva pripažįsta Abchazijos respublikos Peezidento rinkimus, kaip laisvus, teisėtus ir legitymius!

šlykštu

šlykštu portretas
tai atskiros valstybės kurias buvo Stalinas sulipdes į Gruziją, o dabar nori vėl Stalino metodais sulipdyti.Gėda dėl tokios vakaru,,demokratijos"

Singularis

Singularis portretas
Tai kad Abchazija visada buvo autonominė respublika. Na, gali kai kurie veikėjai nepripažinti ir Trumpo rinkimų (pvz., H.Clinton), bet turbūt kitos 164 šalys juos pripažino?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių