Lietuva ragina ES greitinti pastangas kartu perkant artilerijos amunicijos Ukrainai

  • Teksto dydis:

Lietuva ragina Europos Sąjungą (ES) pagreitinti pastangas bendromis jėgomis nupirkti papildomos artilerijos amunicijos Ukrainai, metus besigrumiančiai su Rusijos invazija.

Kaip trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), šį klausimą neformaliame gynybos ministrų susitikime aptarė ministras Arvydas Anušauskas su Bendrijos kolegomis.

„Turime prisidėti prie tarptautinės koalicijos pastangų ir skubiai suteikti Ukrainai reikiamą amuniciją. Privalome spartinti ginkluotės ir amunicijos pristatymus Ukrainai ir skirti papildomų lėšų 155 mm amunicijai įsigyti. Užsakymo dydis turi atitikti Ukrainos poreikius. Papildomus pinigus turime skirti dar 2023 metais“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Turime prisidėti prie tarptautinės koalicijos pastangų ir skubiai suteikti Ukrainai reikiamą amuniciją.

ES gynybos ministrai taip pat išsamiai aptarė galimybes patenkinti Ukrainos poreikius dėl amunicijos padidinant tiekimą iš valstybių dar turimų atsargų.

Galutinių politinių sprendimų tikimasi artėjančioje Europos Vadovų taryboje kovo mėnesį.

Susitikime dalyvavęs Ukrainos gynybos ministras patvirtino, kad naujos amunicijos pristatymas Ukrainai yra vienas svarbiausių poreikių fronte. 

Bendrijos ministrai susitikime sutarė kuo greičiau pristatyti Ukrainai reikalingą paramą, atstatyti šiuo metu dėl paramos Ukrainai sumažėjusias ES narių karines atsargas ir skatinti Europos gynybos pramonę.

Pirminiais skaičiavimais 15 pramonės įmonių veikiančių 11-oje valstybių narių gamina reikiamo kalibro amuniciją ir galėtų būti šių bendrų pastangų dalimi.


Šiame straipsnyje: Arvydas Anušauskasginklai Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių