Lietuva tikisi konstruktyvaus bendradarbiavimo su J. Bideno administracija

JAV Kongresui ketvirtadienį po kilusių neramumų patvirtinus galutinius prezidento rinkimų rezultatus, Lietuva tikisi konstruktyvaus bendradarbiavimo su išrinktojo JAV vadovo Joe Bideno (Džo Baideno) administracija.

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio reikalams Asta Skaisgirytė sako, kad kadenciją baigiantis JAV vadovas Donaldas Trumpas rodė dėmesį Baltijos šalims, regionui.

„To paties tikimės ir iš išrinktojo prezidento J. Bideno (...) Tikimės labai konstruktyvaus bendradarbiavimo, ypač saugumo ir gynybos ekonomikos srityse“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė šalies vadovo atstovė.

„Mums svarbus mūsų santykis su JAV, o jis buvo labai glaudus ir prezidento D. Trumpo valdymo metais“, – teigė ji.

Patarėja priminė, kad dar po JAV prezidento rinkimų, kartu su sveikinimu juos laimėjus, G. Nausėda pakvietė išrinktąjį JAV vadovą J. Bideną atvykti į Lietuvą.

Prezidento vyriausioji patarėja užsienio reikalams Asta Skaisgirytė, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Anot A. Skaisgirytės, yra ženklų, kad naujo JAV vadovo administracija linkusi kalbėtis su ES dėl „tam tikrų susitarimų“.

„Manome, kad ir J. Bidenas skirs didelį dėmesį tarptautinėms organizacijoms, Europos Sąjungai. Jau yra tam tikrų ženklų, kad su ES norima kalbėtis, norima grįžti prie derybų dėl tam tikrų susitarimų, tai labai tikimės, kad tai bus geras, pozityvus puslapis mūsų bendradarbiavime su JAV“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Jos teigimu, Lietuvos diplomatai kartu su būsimais J. Bideno atstovais šiuo metu dirba ir Baltarusijos klausimu.

Tikimės labai konstruktyvaus bendradarbiavimo, ypač saugumo ir gynybos ekonomikos srityse.

„Tikslas yra sugrąžinti JAV prie tų temų, kurios yra svarbios ir mums – Rytų partnerystė, Rytų Europa, tame tarpe ir Baltarusija“, – sakė prezidento patarėja.

„Labai tikimės, kad Amerika kaip ir Lietuva parems Baltarusijos demokratinę visuomenę, jos norą tapti laisvais žmonėmis, laisvąja visuomene, šita kryptimi jau dirbama kartu“, – pridūrė ji.

A. Skaisgirytė apie JAV: laiko demokratijos egzaminą

A. Skaisgirytė, vertindama protestus Kapitolijuje, teigė, kad JAV šiuo metu laiko demokratijos egzaminą. A. Skaisgirytė taip pat pažymėjo, kad G. Nausėda su nerimu stebėjo įvykius JAV, tačiau kartu pareiškė tikįs, jog Lietuvai strateginėje partnerėje galioja demokratinių vertybių viršenybė.

„Tai, kas vyksta, yra demokratijos egzaminas. Demokratijos pasiekimai ir teisės viršenybė, deja, nėra duotybė jokioje valstybėje. JAV šiąnakt laikė savo teisės viršenybės egzaminą. Prezidentas mano, kad tokioje senoje demokratijoje, kaip JAV, valdžia turėtų pasikeisti demokratiniu būdu, taikiai ir be kraujo praliejimo, tuo labiau žmonių aukų“, – sakė G. Nausėdos vyriausioji patarėja.

Tai, kas vyksta, yra demokratijos egzaminas. Demokratijos pasiekimai ir teisės viršenybė, deja, nėra duotybė jokioje valstybėje.

Lietuva, tvirtina A. Skaisgirytė, palaikė puikius ryšius su JAV ir Donaldo Trumpo prezidentavimo laikotarpiu. Su Joe Bidenu, pasak jos, G. Nausėda taip pat tikisi artimų, konstruktyvių ryšių.

„G. Nausėda pakvietė Joe Bideną (atvykti) į Lietuvą (...). Tikimės glaudaus bendradarbiavimo, ypač saugumo ir gynybos, ekonomikos srityse“, – sakė A. Skaisgirytė.

Paklausta, ar G. Nausėda mano, kad prie protestų eskalavimo prisidėjo pats D. Trumpas, A. Skaisgirytė teigė, kad prezidentas nevertina šalių vidaus politikos.

„Prezidentas nevertina kolegų, kitų šalių prezidentų vidaus politikos dalykų. Mums svarbus santykis su JAV, o jis buvo labai glaudus ir D. Trumpo valdymo metu“, – sakė A. Skaisgirytė.

JAV Kongresas ketvirtadienį patvirtino J. Bideno pergalę pernai vykusiuose prezidento rinkimuose, tačiau vėliau nei buvo numatyta dėl į Kapitolijų įsiveržusių D. Trumpo gerbėjų.

Jų sukeltas chaosas ir smurtas sulaukė pasmerkimo visame pasaulyje, o Lietuvos prezidento nuomone, JAV šiąnakt laikė savo „teisės viršenybės egzaminą“.

Pasak G. Nausėdos, tokiose senose demokratijose kaip JAV valdžia turi būti perduodama taikiu keliu, be kraujo praliejimo.

J. Bideno inauguracija numatyta sausio 20 dieną. Rinkimų rezultatus ir savo pralaimėjimą neigęs D. Trumpas po Kapitolijaus šturmo sakė žadantis „tvarkingą valdžios perdavimą“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Taip, mokėjo žmonės už vizą o ne už pastovėjima eilėje ,prie JAV ambasados Vilniuje.Gėda JAV ,kad tokią mažą šalį apvogė ir dar nesumokėjo Lietuvai pelno mokesčio ,už padarytą baisiai didžiulį biznį už neišduodas (neparduotas)vizas i JAV. Stovėjau eilėje, stebejau įvykį ,zmones.Aš niekada nebuciau pasilikusi gavusi vizą JAV,nes aš čia Lietuvoje viską tūriu ko man reikia .Yra šeima, vaikai, vyras,namai.Įdomumo deliai ,pas draugus norėjau nuskristi gavusi vizą. Ne pergyvenu dėl pinigų kuriuos mokejau uz tai kad eilese stovėjau .Žinoma daug ką girdėjau iš minios pavienių eilėje stovėjusių, stebėjau ,kaip dirba JAV ambasados tarnautojai Lietuvoje, kokia elgseną su mūsų Lietuvos piliečiais ir taip toliau.

Tiesa

Tiesa portretas
Apgavo Lietuvos piliečius JAV ambasada Lietuvoje, Viniuje.Tūkstantinės eilės stovėjo prie vizų i JAV ,ne pramogai o išsigelbejimui ,nuo nedarbo Lietuvoje.Dauguma stovėjusių eilėse negavo vizos,nors buvo rašoma vizos kainą ir kiek reikia mokėti.Tiem kuriem nebuvo išduota vizą turėjo grąžinti pinigus nes priejus priev langelio pas ambasados atstova užtrukdavo vos 5 minutes.Penkios minutes šimtais nekainuoja ,bet kokio darbo.Nuo to laiko pasikeitė požiūris i JAV šalį ir jos tvarką, nors žinoma negalima spręsti apie viską taip.Tačiau iš istorijos i atrastą salą keliavo banditai ,vagys ,tie kurie slėpėsi padarę nusikaltimus,kūrė šeimas,gimde vaikus.Tad palikuonys manau mažai skyresi nuo buvusių senolių.Faktiškai po vizų įvykio ,būtų gėda JAV ambasadai Lietuvoje, nes yra kas prisimena ,turi gerą atmintį.

va

va portretas
dabar per Lietuvos ziniasklaida pasipils liaupses Bideno prezidentavimui o musu valdzia laizys istiesta ranka kaip klusnus sunytis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių