Lietuva ir Gruzija norėtų sustiprinti ekonominius ryšius

Lietuvos ir Gruzijos ministrai pirmininkai pirmadienį pareiškė norintys sustiprinti šalių ekonominius ryšius.

„Mūsų santykiai su Sakartvelu pavyzdiniai, tačiau kalbėjome, kad ekonominis bendradarbiavimas galėtų būti dar aktyvesnis“, – žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Jis teigė besitikintis, kad balandžio pradžioje atsirasiantis tiesioginis „Georgean Airways“ skrydis tarp Vilniaus ir Tbilisio paskatins turizmą bei verslo kontaktus.

„Wizz Air“ organizuoja tiesioginius skrydžius tarp Vilniaus ir antro pagal dydį Gruzijos miesto Kutaisio.

Lietuvos ir Gruzijos tarpusavio prekyba per 11 praėjusių metų mėnesių siekė beveik 58 mln. eurų.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos tiesioginės investicijos Gruzijoje siekia 2,55 mln. eurų, o Gruzijos investicijos Lietuvoje siekia 6,24 mln. eurų.

Pasak S. Skvernelio, Lietuva galėtų parodyti Gruzijai pavyzdį kuriant startuolių sistemą, pastaraisiais metais šalyje išaugusią daugiau nei penkis kartus ir pritraukusią apie 183 mln. eurų investicijų.

To tikisi ir Vilniuje viešintis Gruzijos premjeras Mamuka Bachtadzė.

„Lietuva yra laikoma startuolių šalimi, kur yra labai gera verslo aplinka. Tai mums būtų labai svarbu, jeigu mums draugiška šalis pasidalytų ta patirtimi“, – kalbėjo jis.

„Su malonumu noriu pareikšti, kad mūsų bendradarbiavimo potencialas yra labai didelis ir atitinkamai mes dirbame dėl naujų krypčių suradimo“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Ragina Gruziją išlaikyti lyderystę

Abiejų šalių premjerai taip pat aptarė situaciją Gruzijoje. Dalį jos teritorijos kontroliuoja Rusija, todėl Tbilisiui kyla kliūčių stojant į Europos Sąjungą ir NATO.

Lietuvos premjeras pabrėžė, kad Lietuva remia pilną Gruzijos integraciją į šias organizacijas, ragino Tbilisį tęsti reformas ir „išlaikyti lyderystę tarp Europos Sąjungos rytų partnerių“.

Po 2008 metų karo Maskva nepriklausomomis pripažino praėjusiame amžiuje apie atsiskyrimą paskelbusią Pietų Osetiją ir kitą atskilusį regioną Abchaziją.

Rusija yra dislokavusi tūkstančius savo karių šių teritorijų karinėse bazėse. Tarptautinė bendruomenė Abchaziją ir Pietų Osetiją laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.

M. Bachtadzė sakė, kad pastaruoju metu šiuose regionuose vyrauja katastrofinė humanitarinė situacija ir tęsiasi nuolatiniai žmogaus teisių pažeidimai.

Jis taip pat padėkojo Lietuvai už Gruzijos sėkmę siekiant eurointegracijos.

„Mes kuriame su Europos Sąjunga naujus bendradarbiavimo formatus, kurie Sakartvelo integracijai duos naują impulsą ir atvers naujas galimybes“, – teigė Gruzijos premjeras.

Gruzijoje neseniai vyko prezidento rinkimai, šalies vadove išrinkta Salomė Zurabišvili.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemenčiauses

Zelemenčiauses portretas
Gruzinai puse narkomanu rado su kuo bendradarbiaut su driskeis.

Petka

Petka portretas
Kas cia per sakartvelas.......

Anonimas

Anonimas portretas
Kažin kodėl praėjo noras tą Gruziją pavadinti Georgija ? Nors Saakašvilis taip norėjo.....tai dabar kažkokį Sakartvelą bando primesti. Na ir durniai valdžioje pas mus. .
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių