Lietuvoje lankysis Švedijos gynybos ministras

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą su oficialiu vizitu penktadienį atvyks Švedijos gynybos ministras Peteris Hultqvistas (Peteris Hultqvistas), informavo Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Jis Vilniuje susitiks krašto apsaugos ministru Juozas Oleku. Ministrai aptars bendradarbiavimą NATO partnerystės formatu, kalbės apie oro erdvės ir jūrų stebėjimo duomenų apsikeitimą, Baltijos ir Šiaurės šalių gynybinio bendradarbiavimą bei kitais gynybos ir saugumo klausimais.

Švedija dar iki Lietuvos narystės NATO teikė paramą Lietuvos kariuomenei - vykdyti ginkluotės ir įrangos perdavimo, medicininės paramos, jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos, oro gynybos bataliono, oro bazės įrengimo ir kiti projektai, o Lietuvos karininkai tobulinosi Švedijos karo mokyklose.

Šiuo metu Lietuvos ir Švedijos pajėgos dalyvauja bendrose pratybose Baltijos regione, kariuomenių bendradarbiavimas plėtojamas tarp atskirų dalinių - artimiausius ryšius palaiko karinės oro ir jūrų pajėgos, karo medicinos tarnybos. Pasak KAM, ateityje siekiama gilinti ir intensyvinti šalių praktinį bendradarbiavimą.

Kitąmet pirmąjį pusmetį per 40 Lietuvos karių budės Švedijos vadovaujamoje ES šiaurės šalių kovinėje grupėje, kuri bus sudaryta iš Airijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos ginkluotųjų pajėgų padalinių.

Švedija nėra NATO narė.

Vilniuje prieš mėnesį viešėjęs Švedijos premjeras Stefanas Loefvenas (Stefanas Liofvenas) tvirtino, kad dėl Rusijos karinio aktyvumo regione Švedijai kyla būtinybė peržiūrėti savo gynybinius pajėgumus Baltijos jūroje.

Spalį Švedijoje vykdyta didžiausia nuo Šaltojo karo laikų operacija, per kurią ieškota prie Švedijos krantų pastebėto objekto. Įtariama, jog tai galėjo būti Rusijos povandeninis laivas. Paieškos vėliau nutrauktos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių