Lietuvos ambasadorė JT rėžė: Mariupolio tragediją lėmė Rusijos parama separatistams

  • Teksto dydis:

Ukrainos Mariupolio tragediją, kai per apšaudymą raketomis žuvo apie 30 civilių, o per 90 žmonių buvo sužeisti, lėmė nesiliaujanti Rusijos parama separatistams, pirmadienį pareiškė Lietuvos ambasadorė Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

„Praėjusį trečiadienį šioje salėje Saugumo Tarybos nariai vėl išreiškė susirūpinimą ir paragino visas konflikto šalis, įskaitant Rusiją, grįžti prie Minsko susitarimų ir užtikrinti jų greitą ir visišką įgyvendinimą, siekiant išvengti dar daugiau naikinimo ir kraujo praliejimo. Deja, ką mes pamatėme savaitgalį, buvo daugiau mirtino apšaudymo, daugiau sunaikinimo, daugiau žmonių tragedijų, kurias sukėlė Kremliaus nepažabojami samdiniai, įskaitant mirtiną ataką prieš Mariupolį, kurios šiai Tarybai nepavyko pasmerkti, nes Rusija kovotojų apsaugą iškelia aukščiau nei kaltininkų pasmerkimą“, - posėdyje Niujorke sakė ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Ji pabrėžė, kad taikos siekianti valstybė neturėtų užsiimti nelegalių kovotojų kaimyninėje šalyse aprūpinimu pažangiomis artilerijos sistemomis, raketomis, įvairiais ginklais ir tankais, siųsti savo karių, okupuoti jai nepriklausančių teritorijų, toliau tęsti nesiliaujančio melo ir propagandos kampaniją, kuria siekiama demonizuoti savo kaimynę.

„Būkime atviri, tol, kol Rusija laikosi šio kurso, taika Ukrainoje neturi galimybių“, - posėdyje, kuris surengtas Lietuvos iniciatyva, tvirtino R.Murmokaitė.

Pasak jos, separatistų lyderiai ne kartą pabrėžė neketinantys laikytis paliaubų, o kelios valandos prieš Mariupolio apšaudymą pareiškė pradedantys puolimą prieš šį miestą. R.Murmokaitės teigimu, apie artėjantį Mariupolio „išlaisvinimą“ miesto apšaudymo išvakarėse interviu CNN pareiškė ir Rusijos ambasadorius ESBO Andrejus Kelinas.

„Ir vis dėlto, nepaisant akivaizdžių faktų, Rusija ir toliau kaltina Ukrainą paliaubų pažeidimu, įskaitant ir Mariupolio ataka. Antiukrainietiška retorika nesiliauja“, - pabrėžė Lietuvos ambasadorė.

Jos teigimu, nepaisant visų paliaubų pažeidimų ir karinių išpuolių, Ukrainos vadovybė toliau laikosi pozicijos, kad Minko susitarimai yra vienintelis būdas taikai pasiekti, tačiau šių susitarimų turi laikytis visos šalys, įskaitant ir Rusiją.

„Rusijai tenka pareiga užbaigti šį beprasmį karą nutraukiant paramą neteisėtoms ginkluotoms grupuotėms rytų Ukrainoje, sutikti su tarptautiniais stebėtojais Ukrainos-Rusijos pasienyje, išvesti savo karius ir ginkluotę iš Rytų Ukrainos“, - tvirtino R.Murmokaitė.

Ji taip pat dar kartą paragino paleisti visus nelegaliai laikomus įkaitus, tarp jų – Ukrainos lakūnę Nadią Savčenko, bei įleisti Jungtinių Tautų ir ESBO stebėtojus į visą Ukrainos teritoriją, įskaitant Krymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Runkeliai visada buvo vergais,todel kad girtuokliai negali gyventi savarankiskai.Ka moka runkeliai?Gerti samogona,myzti i kelnes,vogti,plesykauti.Girtuokliu ir pakaruokliu tauta

džiaugiuosi

džiaugiuosi portretas
kad skaitai, nerviniesi ir piktžodžiauji. tu rašai kremliaus palieptas už ruskių rublius, bandai įkąsti visiems, kurie gina Lietuvą prieš ruskių propagandą. Todėl nieko naujo - ruskiai tokius, kaip tu, samdo nuo revoliucijos laikų, kažkiek primoka, kad tik lotų. Lok ir toliau ruskių samdiny.

Tikrai tavo tiesa

Tikrai tavo tiesa portretas
Tikrai tavo tiesa. KGB-istės intrigantės balsas į dangų nenueina.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių