Lietuvos ir Baltarusijos ministrai sutarė keistis žiniomis apie karinių pajėgų veiklą

  • Teksto dydis:

Minske susitikę Lietuvos ir Baltarusijos krašto apsaugos ministrai sutarė keistis informacija apie karinių pajėgų veiklą, tęsti dvišalį bendradarbiavimą ekspertų lygiu.

Ministrų Juozo Oleko ir Jurijaus Žadobino neoficialus susitikimas įvyko ketvirtadienio rytą.

„Svarbiausia yra tęsti atvirą Lietuvos ir Baltarusijos dialogą, kad nekiltų nesusipratimų dėl karinių pajėgų veiklos mūsų valstybėse“, – pranešime spaudai teigė J.Olekas.

Pasak jo, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimas karinėje srityje yra konstruktyvus ir geranoriškas, kasmet įgyvendinamos praktiškai visos dvišaliuose planuose numatytos priemonės, atnaujinami Lietuvos ir Baltarusijos karinių oro pajėgų ryšiai.

Lietuvos ministro teigimu, Lietuva nuosekliai pasisako už darbinių NATO ir Baltarusijos santykių palaikymą.

„Jei Baltarusija norėtų plėsti bendradarbiavimą su NATO, esame pasirengę konsultuoti ir paremti“, – sakė J.Olekas

Baltarusijos gynybos ministras generolas leitenantas J.Žadobinas išreiškė suinteresuotumą tęsti bendradarbiavimą tokiose srityse, kaip taikos palaikymo pajėgų mokymai, anglų kalbos mokymai Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, Karinių oro pajėgų bendradarbiavimas, teigiama pranešime spaudai.

Kaimyninės valstybės ministras patikino, kad ir ateityje į Baltarusijoje vyksiančias pratybas kvies kaimyninių valstybių stebėtojus ir teiks su pratybų vykdymu susijusią informaciją.

Ministrai taip pat aptarė ir saugumo situaciją Ukrainoje, kuri, anot KAM pranešimo, turi įtakos ir Lietuvos, ir Baltarusijos saugumui. Baltarusijos ministras teigė, kad jo šalis palaiko Ukrainos teritorinį vientisumą ir yra suinteresuota stabilia saugumo situacija kaimyninėje valstybėje, nes juos sieja stiprūs ekonominiai ryšiai.

Baltarusijos gynybos ministras pakvietė J.Oleką atvykti vizito į Baltarusiją.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija ir Baltarusijos gynybos ministerija nuo 2004 metų rengia ir įgyvendina metinius dvišalio bendradarbiavimo planus. Bendradarbiauja teisės, topografijos, aplinkosaugos ir kitų sričių specialistai, Baltarusijos karininkai mokosi anglų kalbos kursuose Lietuvos karo akademijoje.

Lietuva ir Baltarusija reguliariai keičiasi ginkluotės inspektorių vizitais ir informacija apie savo karines pajėgas pagal 2011 metais atnaujintą 1999 metų ESBO Vienos dokumentą ir Lietuvos ir Baltarusijos dvišalį susitarimą dėl pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių