LVAT: A. Veryga pažeidė įstatymą nenusišalindamas skiriant lėšų Kauno klinikoms

  • Teksto dydis:

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pagrįstai konstatavo, kad eidamas sveikatos apsaugos ministro pareigas „valstietis“ Aurelijus Veryga pažeidė įstatymą, nenusišalindamas nuo pareigų skiriant lėšų žmonos darbovietei.

Tokį sprendimą antradienį priėmė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Pasak teismo, VTEK sprendimas, kad buvęs sveikatos apsaugos ministras pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, yra teisėtas ir pagrįstas.

A. Veryga, eidamas sveikatos apsaugos ministro pareigas, pasirašė įsakymus dėl Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų įtraukimo į vėžio profilaktikos ir kontrolės programą vykdyti spindulinės terapijos paslaugų plėtrą, taip pat dėl investavimo į šiai plėtrai reikalingą infrastruktūrą, Kauno klinikų teikto projekto patvirtinimo bei finansavimo skyrimo.

Kauno klinikose dirba A. Verygos sutuoktinė Rasa Verygienė. Be to, ji eina pareigas, kurioms atlikti naudojama įranga, pirkta už minėtas lėšas.

VTEK teigimu, ministras turėjo nusišalinti nuo minėtų sprendimų.

Politikas etikos sargų sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Jis tvirtino priėmęs sprendimus, susijusius su radioterapijos paslaugų teikimu pacientams, taigi iš esmės naudingus visuomenei.

Apygardos administraciniam teismui atmetus skundą, A. Veryga kreipėsi į LVAT.

Pasak bylą nagrinėjusios išplėstinės teisėjų kolegijos, esminę reikšmę vertinant A. Verygos veiksmus turėjo tai, kad naują medicinos įrangą įsigijo Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinika, kurioje gydytojos onkologės radioterapeutės pareigas tuo metu ėjo R. Verygienė. Ši įranga skirta naudoti būtent gydytojų onkologų radioterapeutų profesinėje veikloje, o į jos kainą buvo įskaičiuoti gydytojų radioterapeutų apmokymai.

Anot LVAT, privatus interesas nebūtinai turi būti materialus – jis gali būti nukreiptas ir į konkretaus asmens naudos, įskaitant profesinę, sukūrimą ar prielaidas tai naudai atsirasti ateityje.

Pasak teismo, šių aplinkybių pakako konstatuoti politiko suinteresuotumą. Ministro veiksmai susiklosčiusioje situacijoje neatitiko etikos bei skaidrumo standartų.

„Pareiškėjas, priimdamas ginčo įsakymus, veikė esant interesų konfliktui, todėl privalėjo vykdyti įstatyme įtvirtintas pareigas – informuoti apie tokį interesų konfliktą ir nusišalinti nuo ginčo įsakymų priėmimo“, – rašoma LVAT pranešime.

A. Veryga Sveikatos apsaugos ministerijai vadovavo 2016–2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
KODĖL JIS PAŽEIDĖ , JIS BALSAVO UŽ PAGALBĄ SAVO R I N K Ė J A M S .

nuomonė

nuomonė portretas
Įstatymų "nepažeidžia" ir Šimašius, kai jo žmona su savo "chebra" laimi visus konkursus. Absurdo teatras Lietuvoje.

geras

geras portretas
Veryga -jėga. Tokio ministro ,kuriam rūpėjo sveikatos sistema ir kuris darė geras reformas žmonėms -daugiau nėra ir kažin ar bus ..Konservų spekuliantai galvoja tik ,kaip griečiau vėl atsigirebti žmonių sąskaita ,ir griebti sau ir savo nusikalstamai partijai ...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių