Merų ministro užmojai nesužavėjo

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai vėl pakilus į "kryžiaus žygį" prieš alkoholio vartojimą, tik šįkart paplūdimio kavinėse, sukilo jau ne tik verslininkai, bet ir pajūrio savivaldybių merai. Jie tikina, jog ministro užmojai yra pertekliniai ir jo abstinentinės iniciatyvos atneš daugiau žalos nei naudos.

Nepritaria net premjeras

A.Veryga inicijuoja, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. įsigaliotų nauji alkoholio prekybos apribojimai – draudimas prekiauti alkoholiu sezoninėse lauko kavinėse.

Pardavinėti jį galėtų lauko kavinės, esančios ne toliau kaip 40 metrų nuo stacionarios kavinės. Teigiama, kad dėl to būtų uždarytos apie 150 lauko kavinių, dešimtys jų – ir paplūdimiuose.

Šias ministro iniciatyvas skeptiškai vertina net pats premjeras Saulius Skvernelis, apie tai šią savaitę prabilęs viešai.

"Žiūriu labai skeptiškai. Manau, kad geresnis sprendimas būtų atidėti tai dar bent metams ir žiūrėti, kaip toliau mes tvarkomės su šia problema", – kalbėjo S.Skvernelis.

Anot premjero, eliminavus galimybes net pliažuose prekiauti silpnu alkoholiu norimo rezultato nesulauksime, o šio sprendimo poveikis bus minimalus.

Ir pasak S.Skvernelio, kalbant apie žmonių gyvenimo kokybę, turizmą bei sąmoningumą, tai tie draudimai būtų neproporcingi.

"Nenorėčiau, kad Lietuva grįžtų į tuos laikus, kada dėžėmis ir krepšiais tempiamas į pliažą alkoholis, ten girtaujama ir po to reiškiamos pretenzijos Lietuvos policijai, kad nieko negali padaryti. Kavinės tikrai yra ta vieta, kur niekas neprisigeria, o pavartoja lengvo alkoholio vieną taurę ar vieną bokalą. Ir ne dėl to skęsta žmonės, kad lauko kavinėse prisigeria", – spaudos konferencijoje kalbėjo S.Skvernelis.

Anot premjero, jei Seime nebus iniciatyvos stabdyti naujus draudimus, Vyriausybė inicijuos, kad 2020 m. turėję įsigalioti apribojimai būtų atidėti bent metams.

Saulius Skvernelis. P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Šūsnis neatsakytų klausimų

Palangos meras ir Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentas Šarūnas Vaitkus šią savaitę dalyvavo Vyriausybės pasitarime, kuriame kaip tik ir prabilta apie alkoholio prekybos ribojimą paplūdimio kavinėse.

Šiame pasitarime dalyvavo keli ministrai, tarp jų ir draudimų autorius A.Veryga, taip pat Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai, kur diskutuota dėl alkoholio draudimo paplūdimio kavinėse nuo 2020 m.

"Tiek Lietuvos savivaldybių asociacijos, tiek ir Palangos savivaldybės yra griežta pozicija šiuo klausimu. Mes siūlome nepritarti tokioms, mūsų nuomone, skubotoms priemonėms, kurios yra perteklinės. Europos kurortuose tokių draudimų negali būti, kad paplūdimio kavinėse nebūtų galimybės išgerti vyno taurės. Klausimas, kodėl parodomieji veiksmai yra daromi taip greitai? Ar kas nors paskaičiavo, kokie bus verslo nuostoliai? Ar bent kas žino, kiek žmonių yra įdarbinta į tas įstaigas?" – kalbėjo Š.Vaitkus.

Ar kas nors paskaičiavo, kokie bus verslo nuostoliai?

Meras pateikė pavyzdį, kad, įsigaliojus ribojimams, Palangos paplūdimiuose faktiškai bus sunaikinta 20 kavinių, o kiekvienoje kavinėje vidutiniškai dirba po 10 žmonių.

"Ar kas pagalvojo, kiek žmonių neteks darbo, kad ir sezoninio? Tikrai ne nuo to reikia pradėti. Aš tikrai esu už tai, kad būtų mažinamas alkoholio vartojimas. Ir Palanga seniai tas priemones taiko. Mes nebeleidžiame rengti didelių festivalių, kur, mano manymu, jaunimas skatinamas vartoti alkoholį. Bet šiuo metu einama pačiu lengviausiu keliu ir kažkokią parodomąją akciją padaryti, kuri iš esmės neturės jokio rezultato, o suveiks priešingai", – įsitikinęs Palangos vadovas Š.Vaitkus.

Šarūnas Vaitkus. Vytauto Petriko nuotr.

Padarys meškos paslaugą?

Š.Vaitkaus teigimu, susitikime Vyriausybėje VU mokslininkai pateikė statistikos, kad 88 proc. alkoholio suvartojama įsigijus iš prekybos centrų bei parduotuvių ir tik 12 proc. – iš restoranų ir kavinių.

"Uždraudę išgerti paplūdimio kavinėje vyno taurę, mes skatinsime pliažuose atsirasti girdykloms, nes, neturėdami tos galimybės, žmonės prie jūros nešis alkoholį kur kas didesniais kiekiais, nei dabar išgeriama kavinėse. Ir tada, mano nuomone, bus didesnė problema, nei dabar yra. Maža to, kaip policija užtikrins viešąją tvarką, nes viešai paplūdimyje alkoholio gerti nebus galima?" – retoriškai klausė Š.Vaikus.

Meras ironizavo, ar mes galėsime pastatyti policininkų grandinę pajūryje, kur vienu metu nuo Nemirsetos iki Šventosios ilsisi trečdalis milijono poilsiautojų?

"Būtent tokie srautai žmonių būna vasaros savaitgaliais. Šito kontroliuoti bus neįmanoma. Tokiais draudimais mes vėl grįšime į sovietmetį, kai pakrantėje į smėlį būdavo įkasta begalė "Žigulinio" alaus ar šampano butelių. Ar mes to siekiame? Situaciją dėl alkoholio vartojimo stebime jau penkerius metus. Ir galiu teigti, kad ne paplūdimio kavinės yra problema, o naktiniai klubai ir festivaliai, kur girdomas jaunimas", – teigė Š.Vaitkus, pabrėždamas, jog nepritaria skubotiems sveikatos apsaugos ministro draudimams.

Tokiais draudimais mes vėl grįšime į sovietmetį, kai pakrantėje į smėlį būdavo įkasta begalė "Žigulinio" alaus ar šampano butelių.

Mero manymu, naujais draudimais būtų padaryta meškos paslauga, todėl siūloma atidėti įstatymo pataisas arba iš viso to atsisakyti ir ieškoti naujų priemonių alkoholio vartojimui mažinti.

"Galiausiai, kaip mes atrodysime turistų akimis? Juk kas yra keliavęs po Europą, niekur to nėra. Todėl siūlau viską daryti civilizuotai, nes kitu atveju sukelsime priešingą reakciją: vieni nešis savo pirktą alkoholį į pliažus ir girtuokliaus, kiti bus nepatenkinti, kad neužtikrinama viešoji tvarka. O kaip tai galima užtikrinti, kai pajūryje būna tiek žmonių? Reikės daryti kratas, kelti "dronus"? Prieisime iki visiško absurdo, džiaugiuosi, kad ir premjeras tai vertina skeptiškai", – teigė Palangos vadovas Š.Vaitkus.

Per verslą – "dalgiu"

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas irgi pasisakė prieš artėjančiais metais įsigaliosiančius prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimus paplūdimiuose bei lauko kavinėse ir palaikė Vilniaus savivaldybės tarybos kreipimąsi į Seimą dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo.

"Daugelis įsigaliosiančių ribojimų yra pertekliniai bei nelogiški ir skaudžiai smogs ne tik Vilniui, bet ir verslui pajūryje, įskaitant Klaipėdą. Manau, Seimui turėtų pakakti išminties suvokti, kad dėl vienos ar kelių nors ir skaudžių pamokų bausti visus nėra teisinga. Todėl palaikau Vilniaus savivaldybės tarybos siūlymą ir manau, kad turi būti įvertintos ne tik teorinės galimybės, bet ir visas platus spektras aplinkybių, kurios verslui kerta skaudžiu dalgiu", – teigė V.Grubliauskas.

Manau, Seimui turėtų pakakti išminties suvokti, kad dėl vienos ar kelių nors ir skaudžių pamokų bausti visus nėra teisinga.

Rezoliuciją dėl perteklinių ribojimų atšaukimo priėmusi sostinės taryba kreipėsi Seimą ir prašė šį rudenį priimti įstatymo pakeitimus nuo 2020 m. sausio 1 d. nedrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 proc., kurortuose ir kitose savivaldybių tarybų nustatytose poilsio bei turizmo teritorijose bei paplūdimiuose.

Rezoliucijoje pabrėžiama, kad neproporcinga alkoholio kontrolė darys neigiamą įtaką smulkiam kavinių verslui, mažins verslo susidomėjimą skelbiamais savivaldybių lauko kavinių konkursais, menkins šalies patrauklumą turizmo srityje, tačiau visiškai nespręs esminių socialinių problemų, kurios susijusios su besaikiu alkoholio vartojimu buityje.

Priimtoje rezoliucijoje pristatomi VU tyrimo apie alkoholinių gėrimų vartojimo įpročius duomenys, kurie rodo, jog girtaujančių asmenų Lietuvoje yra 5 proc. (nuo visų gyventojų skaičiaus) ir šie asmenys išgeria net 35 proc. viso alkoholio.

Dažniausiai šie asmenys alkoholinius gėrimus vartoja namuose, atvirose viešose vietose (parkuose, kiemuose ir pan.).

Kavinėse, restoranuose ir baruose alkoholį dažniausiai vartoja proginiai vartotojai, kurių skaičiuojama 50 proc. nuo visų gyventojų.

Universiteto mokslininkų tyrimas pagrindžia išvadą, jog girtaujantieji daug rečiau alkoholį vartoja baruose ir restoranuose, tai nėra probleminio alkoholio vartojimo vietos.

Vytautas Grubliauskas. Vytauto Petriko nuotr.

Siūlo racionalesnį sprendimą

Palangos gelbėjimo stoties vadovas Jonas Pirožnikas teigė, kad jis, kaip gelbėtojas, galbūt iš viso norėtų, kad alkoholio nebūtų, tačiau situaciją reikia vertinti realiai.

"Tie žmonės, kurie užsuka į paplūdimio kavines, tikrai nepasigeria. Jie išgeria vieną tris bokalus ar taures, nes tai vis dėlto yra brangu. Dažniausiai padaugina tie, kurie alkoholio atsineša prie jūros su savimi. Po tokio draudimo atsinešančiųjų alaus ar ko stipresnio bus daugiau. Ir tas draudimas nieko gero neduos", – įsitikinęs ir J.Pirožnikas.

Gelbėtojų vadovo manymu, pažaboti girtuoklystes paplūdimyje galėtų didesnės baudos už buvimą viešoje vietoje išgėrus.

"Jei atsirastų tokia pataisa, kad paplūdimiuose, kurie yra vieša vieta, žmogus viršijo vidutinį girtumą, ir maudosi, jam turėtų būti taikomos dvigubai didesnės piniginės baudos, nei yra dabar. Galbūt tokie dalykai juos labiau sudrausmintų, bet ne draudimas alkoholiu prekiauti paplūdimio kavinėse", – dėstė J.Pirožnikas.

Statistika rodo, kad tarp skęstančiųjų neblaivių paprastai būna apie 60 proc., bet tai nereiškia, kad jie visi prisigėrė kavinėse.

Jonas Pirožnikas. Vytauto Petriko nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anicetas-Pincetas

Anicetas-Pincetas portretas
Gal reiktų ir paplūdimius uždaryti ir kontroliuoti, kad niekas ten neturėtų galimybės patekti. Tegul dirba Lietuva, tegul kelia BVP, o tai dejuojama, kad ekonomika smunka europoj. Alkocholį pažabojom, varykim dirbt:)))

išvada

išvada portretas
Ką išsirinkot, tą turit iškęst.

et

et portretas
Kodėl lietuvaičiai neskęsta Turkijoje ar Ispanijoj, Kur viskas įskaičiuota?Ką tuo klausimu pasakytų visažinis psichiatras?
VISI KOMENTARAI 82

Galerijos

Daugiau straipsnių