Ministerijų kancleriai taps politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojais

Seimas priėmė Vyriausybės įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta ministerijų kanclerių paskyrimo tvarką suvienodinti su nuo kitų metų įsigaliosiančia Prezidentūros kanceliarijos ir Vyriausybės kanclerių skyrimo tvarka.

Už naujas nuostatas balsavo 69 Seimo nariai, prieš - 1, susilaikė 3 parlamentarai.

Pagal priimtus įstatymo pakeitimus ministerijų kancleriai bus politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kuriuos priima į pareigas ir atleidžia iš jų ministrai.

Taip Seimas nusprendė atsisakyti nuo sausio 1 d. turėjusios įsigalioti tvarkos, pagal kurią ministerijų kancleriai į pareigas būtų priimami ketverių metų kadencijai konkurso būdu ir pareigas eitų ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Pasak pasiūlymo iniciatorių, kadencijos trukmė nereglamentuojama, nes buvimas politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoju, vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymo nuostatomis, suponuoja, kad kadencija sutampa su asmenį pasirinkusio politiko ar kolegialios institucijos įgaliojimų laikotarpiu.

Ministerijos kancleris, iki šio įstatymo įsigaliojimo neterminuotai priimtas į pareigas ir šio įstatymo įsigaliojimo dieną ėjęs ministerijos kanclerio pareigas, bus atleidžiamas įstatymų nustatyta tvarka.

Iki šiol Vyriausybės įstatyme buvo įtvirtinta, ministerijos kancleris yra karjeros valstybės tarnautojas, ministerijos administracijos vadovas, pavaldus ministrui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių