Miškų pertvarka suskaldė valdančiąją koaliciją

Susitarimas tarp konservatorių ir „valstiečių“ – koalicijos nutraukimo pradžia. Vyriausybės prašymas, kad jos sprendimus paremtų opozicinė partija tik įrodo, jog socialdemokratų ir „valstiečių“ vertybės – priešingos, todėl bendras darbas koalicijoje darosi vis labiau nebeįmanomas“, – vertindamas valdančiųjų „valstiečių“ ir opozicijoje dirbančių konservatorių susitarimą dėl paramos Sauliaus Skvernelio vyriausybei, LRT.lt teigė socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Paklaustas, kodėl susitarimą su „valstiečių“ lyderiu, frakcijos Seime seniūnu ir premjeru pasirašė tik prieš lemiamą Seimo posėdį, kuriame svarstomos pagarsėjusios Miškų įstatymo pataisos, nulemsiančios miškų valdymo pertvarką, konservatorių lyderis ir frakcijos Seime vadovas Gabrielius Landsbergis aiškino, esą anksčiau ši sutartis buvo derinama.

Kodėl buvo griebtasi politinių mainų?

G. Landsbergis patvirtino, kad iš esmės prieš susitarimą su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu ir premjeru S. Skverneliu buvo suderinta, už kieno ir kokias pataisas dėl miškų reformos antradienį bus balsuojama Seime.

Susitarimas tarp konservatorių ir „valstiečių“ – koalicijos nutraukimo pradžia. Vyriausybės prašymas, kad jos sprendimus paremtų opozicinė partija tik įrodo, jog socialdemokratų ir „valstiečių“ vertybės – priešingos.

Tai leidžia daryti išvadą, kad Seimas tiesiog atsidūrė prieš faktą, kokios bus priimtos Miškų įstatymo pataisos. Kitaip tariant – prieš konservatorių ir „valstiečių“ susitarimą.

Paklaustas, ar šis susitarimas reiškia, kad žlunga valdančioji koalicija, G. Landsbergis to nepaneigė: „Galima taip pasakyti. Bet į valdžią dar neiname, nes mūsų niekas nekviečia.“

Konservatorių lyderis tvirtino, kad antradienį pasirašytas susitarimas su „valstiečiais“ susijęs tik su Miškų įstatymo pataisomis ir mainais už jų palaikymą konservatorių išsiderėtu PVM lengvatos šildymui sugrąžinimu.

„Čia nėra politiniai manai. Tai – iš principo parama mažumos vyriausybei“, – tvirtino G. Landsbergis.

Konservatorių senbuvis nusivylė politiniais mainais

„Mūsų frakcijoje diskusijos apie miškų reformą nebuvo. Tik buvo diskutuojama dėl paramos vyriausybei ir dėl balsavimo už Miškų įstatymo pataisas. Buvo nutarta balsuoti laisvai, nors didžioji frakcijos dalis pasisakė už vyriausybės palaikymą“, – pasakojo konservatorius Rimantas Dagys.

Jis apgailestavo dėl įvykusių partijos politinių mainų su „valstiečiais“. R. Dagys pastebėjo, kad Seime jau susidariusi rimta problema, kai įstatymai priimami ne iš esmės, be jokių rimtų diskusijų, o tik politiniu pagrindu: „Niekas neprieštarauja miškų reformai, tačiau niekas nesigilina, ką duos tokia reforma, kokią norima įvykdyti, o tik vadovaujamasi nuostata – „myliu–nemyliu, patinka–nepatinka, tu man tą – aš tau tą“. Tai – nerimta. Žmonės juk viską stebi ir supranta.“

R. Dagio įsitikinimu, didžiausia vyriausybės siekiamos miškų valdymo reformos yda ta, kad siekiama orientuotis tik į pelną: „Bus suformuota viena įmonė, kuri valdys miškus, o už jos durų jau dabar stovi medžio apdirbimo pramonės monopolininkai, kurie diktuos ir miškų kirtimo mastus, ir pardavimo kainas. Panaši situacija ir kitose srityse: nelikus mažų maisto prekių parduotuvių, dabar už maistą mokame dvigubai.“

Konservatorius taip pat apgailestavo, kad rengiant miškų pertvarką, nebuvo diskutuojama ir tariamasi su žmonėmis, kurie jau daugybę metų dirba miškų ūkyje, o dėl reformos tarėsi tik politikai.

„Tai kaip mes tuomet pasitikėsime savo valstybe? Išvaikyti mus visus reikia kuo greičiau, kol dar didesnių nesąmonių nepridarėme“, – neslėpė nusivylimo R. Dagys.

Atsakydamas į priekaištus dėl situacijos frakcijoje miškų reformos atžvilgiu, dėl galimų naujų monopolijų kūrimo ar vengimo bendrauti su miškininkais, G. Landsbergis pareiškė, kad konservatorių frakcijoje yra žmonių, kurie turi artimų giminaičių urėdijose, kurie dėl reformos nukentėtų pirmiausia: „Todėl labai rekomenduočiau tiems mūsų neskaidriems konservatoriams pasižiūrėti aplink save.“

R. Karbauskis nemano, kad socialdemokratai trauksis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako nemanantis, kad socialdemokratai trauktųsi iš koalicijos, „valstiečiams“ pasirašius susitarimą su opoziciniais konservatoriais dėl jų paramos urėdijų reformai mainais į pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui.

„Aš nesiimčiau dabar svarstyti, kas būtų, jeigu būtų. Nemanau, kad taip bus, jaučiu tai stebėdamas frakcijos poziciją ir džiugina tai, kad kai kuriais  klausimais daug pragmatiškesni tampa opozicijos žmonės“, – antradienį Seime žurnalistams į klausimą, kaip elgtųsi „valstiečiai“ koaliciją palikus socialdemokratams, atsakė R.Karbauskis.

„Aš manau, kad valstybei yra naudinga, kai koalicija yra stipri ir didelė, ir mažumos Vyriausybė yra daugiau komplikuotas variantas nei dabartinis variantas. Mūsų gailėtis nereikia, mes galime dirbti ir taip, ir anaip“, – pridūrė R.Karbauskis.

Taip pat jis teigė, kad opozicijos paramos kreipėsi, nes buvo akivaizdu, kad koalicijos partnerių dėl urėdijų reformos neperkalbės.

„Man irgi kartais taip atrodo, kad Vyriausybė dirba kaip mažumos, nes neturime koalicijos partnerių palaikymo tam tikrais klausimais. Bet žmonės rinkdami LVŽS tikėjosi permainų, mes tas permainas darome, kokia bebūtų situacija, ar mums reikia koalicijos partnerių, ar mums reikia opozicijos pagalbos, reformos vyksta, kaip mes planavome“, – sakė R.Karbauskis.


Šiame straipsnyje: urėdijų reformakoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

HA

HA portretas
Valstiečiai parduos viską kas liko LIETUVOJE. VĮ VALSTYBĖS ŽEMĖS FONDAS, ŽADAMA PRIVATIZUOTI IR TT

joo

joo portretas
Skvernelis po pskvernu priglaudė Lanzbergiuką, jėzau kokia meilė.

Byra koalicija

Byra koalicija portretas
Tai ir ministrus socdemu statytus teks atsaukti? :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių