Streikuojantiems mokytojams pagalbos ranką tiesia prezidentė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pažadėjo teikti Seimui įstatymų pataisas, kurios sumažintų galimybes manipuliuoti etatiniu pedagogų apmokėjimu.

„Prezidentė skubos tvarka teikia Seimui įstatymų pataisas, kurios supaprastins švietimo reformos įgyvendinimą ir sumažins galimybes manipuliuoti etatiniu darbo apmokėjimu“, – žurnalistams sakė prezidentės patarėja Rūta Kačkutė.

Šalies vadovė ketvirtadienį susitiko su profsąjungų atstovais, Švietimo ir mokslo ministerijos kancleriu Tomu Daukantu, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša, švietimo ekspertais.

Šis susitikimas vyko tęsiantis mokytojų streikams dėl rugsėjį įvestos etatinės sistemos ir didesnių algų.

R. Kačkutė BNS teigė, kad pataisos palengvins etatinį apmokėjimą ir padarys sistemą suprantamesnę.

„Siūlome iš taip vadinamų trijų dabar esamų kišenių palikti tiktai dvi. Viena būtų susijusi su tiesioginiu ugdymo procesu – pamokų vedimu, pasirengimu pamokoms, vertinimu darbų, vadovavimu klasei, o kitą kišenę sudarytų darbas bendruomenei ir profesinis tobulėjimas“, – sakė patarėja.

Padėtis mokyklose turi būti stabilizuota, ugdymo procesas atnaujintas, pagarba mokytojams atkurta, o eksperimentavimas vaikų ateitimi – baigtas.

„Dabar kyla labai daug įtampų, kas yra tas (...) darbas su bendruomene ir profesinis tobulėjimas. Siūlome, kad visus šiuos nuostatus patvirtintų Švietimo ir mokslo ministerija, bet ne pati, o bendradarbiaudama su švietimo bendruomene, atgaivinant Švietimo tarybą“, – pridūrė ji.

Prezidentės patarėjos teigimu, taip pat bus siūloma Švietimo ir mokslo ministerijai tvirtinti rekomendacijas, kaip sudaryti pedagogų darbo grafiką, o tai užvertų galimybę diskriminuoti atskirus mokytojus.

„Pasak prezidentės, šimtmečio reforma negali virsti šimtmečio chaosu. Padėtis mokyklose turi būti stabilizuota, ugdymo procesas atnaujintas, pagarba mokytojams atkurta, o eksperimentavimas vaikų ateitimi – baigtas“, – kalbėjo R. Kačkutė.

Švietimo ir mokslo ministerija žadėjo iki metų pabaigos registruoti pataisas dėl etatinio apmokėjimo sistemos taisymo.

Ministerijos kancleris Tomas Daukantas teigė, kad šalies vadovės pataisos „paskubina visus įvykius“ ir suteikia naujų garantijų mokytojams.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Teigiamai įvertino prezidentės tarpininkavimą

Po susitikimo su prezidente pedagogų streiką organizuojančios profsąjungos lyderis A. Navickas gyrė Prezidentūros darbą išvedant konfliktuojančias puses iš susidariusios aklavietės.

Tačiau po ketvirtadienį vykusio švietimo profsąjungų atstovų ir ekspertų susitikimo su šalies vadove A. Navickas teigė kol kas nematantis geranoriškumo ir pastangų iš Vyriausybės pusės.

„Mes esame ministerijoje, o nevyksta jokios derybos, tai mums atrodo labai keista. Streikas vyksta, o noro išspręsti priežastis, dėl ko vyksta streikas, iš Vyriausybės pastangų nematome“, - kalbėjo A. Navickas. Jis kritiškai įvertino ir premjero Sauliaus Skvernelio trečiadienį deklaruotą pasiūlymą sudaryti komisiją, kurioje būtų sprendžiamas visų viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų kėlimo klausimas. Pasak jo, premjero raginimas derėtis visoms profesinėms sąjungoms iš karto yra noras supriešinti viešojo sektoriaus darbuotojus.

Mes esame ministerijoje, o nevyksta jokios derybos, tai mums atrodo labai keista. Streikas vyksta, o noro išspręsti priežastis, dėl ko vyksta streikas, iš Vyriausybės pastangų nematome.

„Mes tikrai pritariame ir kitų sričių norams spręsti problemas, ir jie tą tikrai gali daryti, bet aš nemanau, kad tai reikėtų daryti Švietimo ministerijoje. Kiekviena šaka ar sritis turėtų namų darbus daryti savose ministerijose“, - kalbėjo A. Navickas.

Tuo tarpu D. Grybauskaitės vaidmenį dalyvaujant Vyriausybės ir streikuojančių mokytojų konflikte A. Navickas įvertino teigiamai. Anot jo, D. Grybauskaitės dalyvavimas užsitęsusiame ginče yra rimta pagalba išeinant iš aklavietės.

„Suprantant tai, kad darbdavys yra Vyriausybė, ir Prezidentūra labai aiškiai pasakė, kad neturi galių ir neturi atstovauti darbdaviui, tai mes džiaugiamės ir matome Prezidentūrą kaip moderatorių, tarpininką išeiti iš šios aklavietės. Tuo labai džiaugiamės“, - pabrėžė streikuojančių pedagogų lyderis.

A. Navickas teigė, kad su prezidente neaptarė, kas galėtų pakeisti atleidžiamą ministrę Jurgitą Petrauskienę. Pasak jo, tai padaryti yra valdančiųjų prerogatyva. A. Navickas pabrėžė, kad kol kas D. Grybauskaitė užsiminė tik apie J. Petrauskienę laikinai pavaduosiantį ministrą.

„Prezidentė informavo, kad laikinai švietimo ministrą pavaduos Rokas Masiulis“, - teigė jis.

Galiausiai A. Navickas perdavė Vyriausybei skirtą Prezidentūros raginimą nelaukti, kol bus surastas naujas švietimo ministras. Jis ragino ministeriją ir Vyriausybę pradėti realias derybas.

„Prezidentūra ragina Švietimo ir mokslo ministeriją nelaukti ministrų. Juk yra komanda, kuri gali dirbti, ir mes galime toliau judėti ir su poįstatyminiais aktais, tuo labiau, kad mes vis dar esame ministerijoje ir galime kalbėtis“, - apibendrino A. Navickas.

ELTA primena, kad neterminuotas švietimo darbuotojų streikas prasidėjo pirmadienį, lapkričio 12 dieną, 5 mokyklų pedagogų streiku.

Ypatingos skubos tvarka teikia pataisas

Prezidentė Seimui ypatingos skubos tvarka pateikė įstatymų pataisas, turinčias palengvinti etatinio apmokėjimo įgyvendinimą, pranešė Prezidentūra.

Prezidentės pateiktos įstatymų pataisos siūlo paprastesnę etatinio darbo užmokesčio struktūrą, pagal kurią nustatomos dvi mokytojų veiklos kategorijos – viena, susijusi su pamokomis bei pasirengimu joms, kita – su vadovavimu klasei, veikla mokyklos bendruomenėje ir paties mokytojo profesiniu tobulėjimu.

Pasak Prezidentūros pranešimo, šios pataisos sudarys sąlygas lengviau taikyti etatinį apmokėjimą, „neleis manipuliuoti mokytojų darbo užmokesčiu ir mažins atotrūkį tarp skirtingo lygmens mokyklų“. Pagal jas, Švietimo ir mokslo ministerija turės patvirtinti darbo grafiko sudarymo taisykles.

Pataisos registruotos po šalies vadovės susitikimo su švietimo profesinių sąjungų atstovais ir švietimo ekspertais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Prezidentė mokytojams ranką tiesia, o jie jai į veidą spjaudo.

Anonimas

Anonimas portretas
Ta mokytoja Bruckiene jegu ji mokytoja nelisk i ekrana nes baisiai nusisneki Navickio pakalike

As

As portretas
irgi nieko neuzdirbciau jeigu dirbciau puse etato, ar dar maziau.Tas pats ir su mokytojais. Geriausia butu visus idarbinti su pilnu kruviu tada ir atlyginimas butu normalus, o dabar pati pazystu mokytojus, kurie per savaite turi 8 val. Tai ka jie gali uzdirbti ? Tokius reiktu atleisti is darbo ir tegu ieskosi darbo kur kitur.Va tada ir pasimatytu, ar is tikruju truksta tu mokytoju.Yra daug mokytoju po pamoku papildomai mokanciu vaikus uz atlygi.Kodel nerodomi tie pinigai? Juk cia tas pats kaip atlyginimas vokeliuose.Kur ziuri mokesciu inspekcija.? Jau tiek uzkniso tie mokytojai,kad tikrai kai tik suzinosiu is kur nors kad mokytojas eina uzdarbiauti tikrai apskusiu.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių