N. Puteikis prakalbo apie verslo kyšius partijoms

  • Teksto dydis:

Liudytojo statusą Prancūzijos koncerno „Alstom“ kyšininkavimo Lietuvoje byloje turintis verslininkas Pranciškus Jurgutis dalyvavo korupcinėse schemose ir už valstybinius užsakymus jo valdomoms įmonėms nešdavo kyšius Socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos atstovams, sako Seimo narys Naglis Puteikis.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje N.Puteikis pasakojo, kad su P.Jurgučiu, kurį pažįsta nuo savo vadovavimo tuometinei valstybės valdomai įmonei „Klaipėdos laivų remontas“ laikų, buvo susitikęs 2014 metais ir tuomet verslininkas jam papasakojo apie korupcines schemas.

Dalyvavo kyšininkavimo schemose Lietuvoje

„Jis pasakojo, kad kai dirbo įmonių vadovu, jį kviesdavo socialdemokratų ir Liberalų sąjūdžio žmonės, atsakingi už pinigus, ir ant stalo padėto popieriaus lapo liepdavo užrašyti objektus, kuriuose jis laimi konkursus. Tada ties kiekvienu objektu liepdavo užrašyti sąmatos dydį, tada ties tuo skaičiumi rašydavo procentą, sakydavo: „pats išsiversi į grynus pinigus ir pristatyk konkretiems asmenims“, - trečiadienį spaudos konferencijoje pasakojo N.Puteikis.

Anot jo, verslininkas iš pradžių esą nurodymų nesilaikė, tačiau tuomet pastebėjo, kad ministerijos neskiria finansavimo valstybiniams užsakymams, kuriuos yra gavusios P.Jurgučio įmonės.

„Su tuo finansavimo sulaikymu gavosi valstybėje toks konkretus siurblys, kuriame P.Jurgutis dalyvavo su kiekviena diena vis labiau ir kyšių sumos pradėjo smarkiai didėti. Kažkokį laikotarpį tos sumos pasiekė milijonines sumas grynaisiais“, - kalbėjo Seimo narys.

Politikai reikalauja nešti pinigus, įdomus epizodas - nebesantys valdžioje politikai toliau reikalauja nešti pinigus, nes jų paskirti kiti atstovai vykdo tą valią.

N.Puteikio teigimu, P.Jurgutis dalyvavo ir Prancūzijos koncerno „Alstom“ kyšininkavimo schemose Lietuvoje. Grupei „Alstom“ Jungtinėje Karalystėje prieš keletą metų pateikti kaltinimai dėl korupcijos Lietuvoje. 2014 metų gruodį „Alstom“ grupės elektros inžinerijos bendrovė „Alstom Power“ ir du jos darbuotojai Nicholasas Reynoldsas ir Johanesas Villius Venskus, kuris įmonėje tuomet jau nedirbo, apkaltinti dėl aštuonerius metus trukusio kyšininkavimo. Kaltinimai susiję su „Alstom Power“ sutartimis su Lietuvos bendrovėmis „Vilmetrona“ ir Lietuvos elektrinė, kuri dabar yra prijungta prie energetikos holdingo „Lietuvos energija“ įmonės „Lietuvos energijos gamyba“.

Pasak N.Puteikio, P.Jurgutis davė parodymus ir Jungtinės Karalystės teisėsaugai, kuri atlieka tyrimą dėl „Alstom“ veiklos Lietuvoje.

„Dar viena linija - lygiagrečiai jis (P.Jurgutis - BNS) duoda parodymus ir Lietuvos teisėsaugai apie dalykus, nesusijusius su Elektrėnų kyšininkavimu. Jis siunčia kitus epizodus, kaip suprantu iš jo pasakojimų, jie susiję su susisiekimo ministrais prie socialdemokratų. Vienu žodžiu, nuo 2004 iki 2009 metų tai bus socialdemokratų, Darbo partijos ir Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministrai ir žmonės, atsakingi už šitų trijų partijų iždą“, - kalbėjo N.Puteikis.

„Vienos partijos būstinėje jis (P.Jurgutis - BNS) susitiko su tos partijos vadovu, padavė lagaminą grynųjų, įvardino konkrečią sumą. Tuos pinigus politikas sudėjo į penkialitrinę brendžio ar viskio pakuotę, pats išnešė ir padavė savo vairuotojui“, - tęsė N.Puteikio bendražygis Kristupas Krivickas.

Paklausus apie kokį politiką kalbama, N.Puteikis teigė, kad tai Darbo partijos įkūrėjas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas.

„Didesne sumas nešė ir Liberalų sąjūdžiui, tik dalimis, dar didesnes sumas nešė socialdemokratams, bet neatskleidė iždininkų pavardžių. Sako, kad lengviausia buvo su liberalais, jiems buvo galima neatnešti visos sumos, jie mažiausiai spausdavo. Sako, kad Darbo partija yra mirtis - persekiodavo, pasigaudavo namuose, vakare privažiuodavo, liepdavo atvažiuoti naktį Kauno miesto centre“, - pasakojo N.Puteikis.

Seimo nario teigimu, P.Jurgutis anksčiau į teisėsaugą nesikreipė, nes dalyvaujant korupcinėje schemoje jo turtas didėjo, jo valdomos įmonės gaudavo užsakymą, tačiau situacija pasikeitė, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) išaiškino vieną iš verslininko pinigų išgryninimo operacijoms naudotą įmonę.

„Sužlunga išgryninimo įmonė, ją sučiumpa FNTT, jis praranda milijoną, jis tų pinigų neatneša ir sulaikomas finansavimas uoste, greičiausiai gal Gentvilas (buvęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas - BNS) sulaiko finansavimą uoste ir kartu sulaikomas finansavimas elektrinėje (Lietuvos elektrinėje - BNS). Tada jam per visas firmas pradeda trūkti apyvartinių lėšų, politikai reikalauja nešti pinigus, įdomus epizodas - nebesantys valdžioje politikai toliau reikalauja nešti pinigus, nes jų paskirti kiti atstovai vykdo tą valią“, - sakė N.Puteikis.

Kovo viduryje Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininko, buvusio „Lietuvos energijos“ vadovo Rymanto Juozaičio ir buvusio Lietuvos elektrinės vadovo Prano Noreikos namuose. R.Juozaitis tuomet BNS teigė, kad šioje istorijoje kaltas „Alstom“ ginčas su subrangove - jau bankrutavusia prieštaringai vertinamo verslininko P.Jurgučio bendrove „Klaipėdos hidrotechnika“.

Lietuvos teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo, kuriame figūruoja milijoninius projektus Lietuvoje įgyvendinusi Prancūzijos inžinerijos grupė „Alstom“. Grupė 2004-2009 metais Lietuvos elektrinėje už 200 mln. eurų įrengė sieros valymo įrenginius ir už 43 mln. eurų rekonstravo Kauno hidroelektrinę. Pagal Lietuvos įstatymus senatis stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo tyrimuose yra 10 metų nuo paskutinio nusikaltimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

si

si portretas
kapitalistine sistema ir parodo kas saziningas ir kvailas o kas nieksingai protingas ir pasitelkes sau /istatymus/ kurie ir istatyti ju nes protingi stai kodel kita dalis /neprotingu/ bet garbingu uz ju /istatymo/ ribos. tai nusikalstama grupe asmenu palaikanciu vien save nes viskas daroma uz pinigus....

arunas klp

arunas klp portretas
kokia prasmė gyventi ir dirbti tokioje šalyje?

Algis

Algis portretas
Kad kas numestu atomine bomba ant to ,prakeikto seimo
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių