Nacionalinės žemės tarnybos pertvarką pradės nuo vadovų atleidimo

  • Teksto dydis:

Siekiant skaidrinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) veiklą bei panaikinti galimą jos darbuotojų korupciją, pradedama tarnybos pertvarka - jos metu darbo gali netekti maždaug 10 proc. centrinės būstinės darbuotojų, bus naikinami du departamentai.

Pagrindinės būstinės pertvarka truks iki rugpjūčio, vėliau numatoma pertvarkomi ir teritoriniai padaliniai.

Žemės ūkio ministras dar kartą pranešė nepasitikintis NŽT vadovu Danieliumi Kupriu ir tikisi jį netrukus atleisti šalių susitarimu.

„Norėtume padidinti visuomenės pasitikėjimą Nacionaline žemės tarnyba. Dabar tarnybos yra žemi reitingai, norime mažinti korupcijos pasireiškimą - korupcijos pasireiškimo tikimybės yra realios dabar tarnyboje. Skundų kiekis didėja, bet ir atsakymų į skundus terminai vėluoja velniškai. Tai pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia sutvarkyti. Nebūtinai reikia mažinti darbuotojų, gal reikia tik vadovybę pakeisti“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

Aš kaip ministras esu pareikalavęs asmeninės tarnybos vadovo atsakomybės prisiėmimo. Prašiau, kad jis pasitrauktų pats, bet jam atsisakius, aš pareiškiau nepasitikėjimą juo.

Anot jo, iš pradžių norima pertvarkyti centrinę NŽT būstinę: panaikinti du departamentus - Rizikų valdymo ir dar vieną, kurio A.Bogdanovas negalėjo įvardinti, taip pat 5 skyrius, o vietoje 32 departamentų ir skyrių vadovų turėtų likti 23 (įskaitant atleidžiamus departamentų direktorius, jų pavaduotojus ir skyrių vadovus).

„Toliau mes ketiname aiškiai nustatyti tarnybos vadovo ir jo pavaduotojų funkcijas. Taip pat daug dėmesio skirsime viešumui“, - teigė A.Bogdanovas. Jis pridūrė, kad vėliau bus pertvarkomi teritoriniai padaliniai.

„Šiandien įsakymu ministras patvirtins naują struktūrą. Iškart po to bus pradėti rengti centrinės būstinės skyrių ir departamentų tarnybiniai nuostatai ir pareigybių aprašymai. Tikimės tai padaryti iki kovo 31 dienos. Tvirtinant nuostatas ir aprašymus, mes įteiksime atleidimo lapelius centrinio padalinio darbuotojams. Tada keturi mėnesiai turi praeiti iki naujos struktūros įsigaliojimo. Rugpjūčio mėnesį ji bus įsigaliojusi“, - kalbėjo A.Bogdanovas.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas dar kartą pabrėžė, jog nepasitiki NŽT vadovu Danieliumi Kupriu, bet jam pačiam nesitraukiant, bus laukiama jo veiklos tarnybinio patikrinimo pabaigos.

„Aš kaip ministras esu pareikalavęs asmeninės tarnybos vadovo atsakomybės prisiėmimo. Prašiau, kad jis pasitrauktų pats, bet jam atsisakius, aš pareiškiau nepasitikėjimą juo. Dabar laukiame tarnybinių patikrinimų pabaigos ir tikiuos, kad per porą savaičių jie baigsis. Vadovas nevaldo situacijos ir neužtikrina kryptingos tarnybos veiklos“, - tvirtino B.Markauskas.

Ministras vylėsi, jog pavyks šaliu sutarimu susitarti su D.Kupriu dėl jo pasitraukimo iš pareigų.

„Atleidimui turi būti pagrindas ir ne kartą esame matę, kad po atleidimo vyksta teisminiai ginčai ir pareigūnai yra grąžinami į pareigas. Manau, kad vadovas pats supranta ir supras. Pokalbiai nėra baigti. Ateina ir naujos informacijos. Iki tarnybinių patikrinimų pabaigos mes vienokiu ar kitokiu būdu susitarsime“, - kalbėjo B.Markauskas.

Žemės ūkio ministerija atlieka du tyrimus dėl D.Kuprio veiklos, įtariant, kad jis galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, išsinuomodamas valstybinę žemę.

Vienas tyrimas pradėtas dėl Antikorupcijos komisijos praėjusių metų gruodžio pabaigoje pateiktos informacijos dėl D.Kuprio neapmokėtų sąskaitų už žemės sklypų formavimą. Ministerija, vasario pabaigoje baigusi pirminį D.Kuprio veiklos tyrimą, nerado pažeidimų, tačiau Vyriausioji tarnybinė etikos komisija (VTEK) rekomendavo tyrimą atnaujinti ir praplėsti. Antras patikinimas inicijuotas kovo pradžioje ir jį ministerija ketina baigti iki mėnesio pabaigos.

Vienu metu ūkininkaujantis ir NŽT vadovaujantis D.Kuprys nuomojasi maždaug 55,4 ha žemės iš valstybės skirtinguose regionuose, o jam tapus NŽT vadovu buvo baigti formuoti devyni žemės ūkio paskirties žemės sklypai nuomai. D.Kuprys BNS anksčiau teigė, kad visus sklypus buvo išsinuomavęs prieš tapdamas NŽT vadovu, todėl nepadarė jokių pažeidimų. Be to, jis tvirtino, kad norą nuomotis žemę Varėnos rajone išreiškė dar 2012 metais, kai NŽT jis vadovauti pradėjo pernai gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių