Nenorėjo pykdyti Kinijos – atšaukė kelionę į Taivaną

  • Teksto dydis:

Nenorėdama supykdyti Kinijos, Seimo valdyba atšaukė prieš kelias dienas duotą leidimą trims parlamentarams vykti į Taivaną.

Parlamento vadovybė tokį sprendimą priėmė po premjero Algirdo Butkevičiaus susitikimo su Kinijos premjeru savaitės pradžioje Serbijoje.

„Premjeras buvo Belgrade susitikęs su Kinijos premjeru, lyg pajudėjo ledai dėl prekybos, kas buvo sustoję po Dalai Lamos vizito. Bet koks papildomas erzinimas sudaro prielaidas vėl įšaldyti santykius. Kalbame apie naujų rinkų atvėrimą - arba mes tuo pasinaudojame, arba ne“, - BNS sakė Seimo valdybos narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

Trečiadienį valdyba pritarė Seimo narių konservatorių Donato Jankausko, liberalo Algio Kašėtos ir Mišrios Seimo narių grupės nario Valerijaus Simuliko kelionei į Taipėjų sausio 18–24 dienomis. Penktadienį leidimas buvo atšauktas.

„Vienais metais galima ir nenuvažiuoti. Tai labiau pažintinė kelionė, kurią apmoka Taivano Vyriausybė“, - BNS sakė A.Sysas.

A.Kašėta savo ruožtu sakė nesuprantąs tokios „perdėtos, niekuo nepagrįstos baimės“.

„Matyt, (Seimo valdyba - BNS) pernelyg didelį spaudimą patyrė iš Vyriausybės, - svarstė politikas. - Galima nuspėti, kad su didžiąja Kinija nenori gadinti santykių, nors anksčiau vykdavo delegacijos ir santykiai nebūdavo sugadinami. Ir taivaniečių delegacija buvo atvykusi, tuomet irgi buvo daug baimių, bet viskas praėjo sklandžiai, nei notos iš Kinijos sulaukėme, nei sugriuvo santykiai.“

A.Kašėta atkreipė dėmesį, kad kelionei yra pritaręs Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Jis pabrėžė, kad jų išvyka Seimui nebūtų nieko kainavusi ir turėjo vykti tuo metu, kai plenariniai posėdžiai nevyksta.

Taivanas ir Kinija atsiskyrė 1949 metais, pasibaigus pilietiniam karui, bet Pekino komunistinė vyriausybė tebesiekia suvienyti visą Kiniją ir laiko Taivaną maištingu regionu, kurį kada nors reikės susigrąžinti, ir neatmeta galimybės panaudojimą jėgą.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija parlamento sprendimo nevertino, ir nurodė, kad laikosi „vienos Kinijos“ politikos.

„URM neteikia vertinimų dėl Seimo sprendimų. Lietuva laikosi „vienos Kinijos“ politikos“, - BNS nurodė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.


Šiame straipsnyje: KinijaTaivanasSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ukas

Ukas portretas
Sprendimas priimtas teisingas.Aš anksčiau rašiau -kuomet buvo pakviestas tas pusnuogis žmogusįLietuvą ,neliko teigiamų minčių iš Kinijos vadovų dėl ž,ū.produktų eksporto į Kiniją.KAM REIKIA LIPTI ANTRĄ KARTĄ ANT TO PATIES GRĖBLIO?

Kašėtai

Kašėtai portretas
nebūk šventesnis už Popiežių
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių