Netradicinę mediciną siūloma reguliuoti įstatymu

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė ir teikia derinti įstatymo projektą, kuriuo siūloma aiškiai reglamentuoti netradicinių sveikatos priežiūros paslaugų teikimą.

Pasak ministerijos, siūloma nustatyti tokių paslaugų teikimo kriterijus, kad jos atitiktų aukščiausius kokybės reikalavimus. Šie siūlymai parengti įvertinus vyraujančias užsienio šalių tendencijas bei Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas.

„Žmonės šiomis paslaugomis naudojasi, todėl svarbu užtikrinti, kad jos būtų teikiamos saugiai, kokybiškai ir realiai padėtų žmonėms (...). Deja, iki šiol netradicinės medicinos praktikos nebuvo reglamentuotos, o vykdantiems šią veiklą vis dar tenka deklaruoti, kad jie vykdo ne sveikatinimo veiklą, o kitas veiklas, pavyzdžiui, švietėjišką, kūno puoselėjimo ar panašiai“, – pranešime spaudai teigia sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

„Tai yra nenormalu, tad būtina šią sritį labai aiškiai reglamentuoti, kad žmonės galėtų gauti kokybiškas paslaugas“, – sako jis.

Viceministro aiškinimu, svarbu, kad žmonių pasirinkti sveikatos tausojimo ar jau esamų negalavimų palengvinimo būdai būtų saugūs, o atitinkamas paslaugas teiktų kompetentingi specialistai, įgiję būtiną kvalifikaciją.

„Svarbu užtikrinti, kad vartotojus pasiektų teisinga ir neklaidinanti informacija apie teikiamas netradicinės medicinos paslaugas“, – sako A. Šešelgis.

Pažymima, kad numatoma reglamentuoti tik tas papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas, kurios galbūt gali sukelti didelę ir vidutinę riziką žmogaus sveikatai, pavyzdžiui, gydymas dėlėmis, žirgų terapija.

SAM taip pat atkreipia dėmesį, kad reglamentavus papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros paslaugas, jos nebus finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Už jas, kaip ir iki šiol, žmonės turės susimokėti patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių