Norint nedelsiant didinti medikų algas, reikėtų didinti sveikatos draudimo mokestį

  • Teksto dydis:

Norint įvykdyti medikų reikalavimą ir nedelsiant 30 – 50 proc. pakelti jiems atlyginimus, reikėtų didinti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

„Tas kėlimas galimas tik iš tam tikro pajamų šaltinio. Kalbame apie Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF), prognozuojame didesnį jo surinkimą. (...) Kai matysime, kiek tų mokesčių įkris, bus galima gal kalbėti ir apie didesnį kėlimą. Šiandien kita alternatyva, kalbant apie reikalavimą nedelsiant 30 proc. ar 50 proc. pakelti atlyginimus, yra privalomojo sveikatos draudimo mokesčio didinimas. Turbūt niekas nenorėtų su tuo sutikti“, – antradienį LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jis priminė, kad šiemet gydytojams darbo užmokestis didintas 8 proc., jo kėlimas numatomas ir kitų metų liepą, tačiau būsimo pakėlimo procentą lems PSDF surinkimas.

„Atlyginimai tikrai kils, tai yra faktas, bet kokia apimtimi, kokiu procentiniu dydžiu, tikrai pasakyti negalime“, – tvirtino S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad sveikatos apsaugos sistemą būtina reformuoti. Anot premjero, reikia sutvarkyti sveikatos priežiūros įstaigų tinklą, stiprinti pirminę sveikatos priežiūrą ir kt.

Kalbėdamas apie internete platinimą medikų peticiją Vyriausybės vadovas pareiškė nežinantis, kam tie žmonės atstovauja.

„Kažkas dabar kažkokią vėl sugalvojo iniciatyvą, nežinau nei kam atstovauja tie žmonės, nei kieno vardu įgalioti kalbėti, tačiau tos problemos, kurios yra keliamos, yra žinomos“, – sakė jis ir pabrėžė, kad Vyriausybė bei Sveikatos apsaugos ministerija bendradarbiauja su gydytojų profesine sąjunga.

Lietuvos gydytojų sąjūdžiu pasivadinę medikai sekmadienį internete paskelbė peticiją su reikalavimu nedelsiant didinti visų sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų, įskaitant ir gydytojus rezidentus, atlyginimus 30 proc., per artimiausius metus – dar 50 proc, o iki 2020 metų jis turėtų pasiekti vidutinį Europos Sąjungos šalių gydytojų atlyginimą.

Taip pat reikalaujama iš esmės reformuoti PSDF formavimo principus, atitinkamai didinti visų sveikatos priežiūros paslaugų įkainius, priimti ir viešai paskelbti valstybinio lygio normatyvinius dokumentus, ribojančius maksimalų darbo krūvį sveikatos priežiūros įstaigose, nustatyti minimalią pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros ir gydytojų specialistų konsultacijos trukmę.

Peticijos autoriai dar pageidauja, kad būtų nedelsiant stabdomas „Sodros“ ir Teritorinių ligonių kasų vykdomas bet kokių finansinių sankcijų ar išieškojimų taikymas visoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ar jų darbuotojams už netyčines administracines sveikatos paslaugų teikimo klaidas, jeigu teikiant šias paslaugas pacientams nebuvo padaryta žala jų sveikatai ar gyvybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palaukit palaukit palaukit

Palaukit palaukit palaukit portretas
Kodel vieniems tuksta kantrybe ir paskutinis lasas isvarvejo,o kiti sukandia dantis kencia prisitaikydami prie tragiskos situacijos pagal galimybes.Visi nori europietisku atlyginimu,mokytojai.gaisrininkai,policininkai,ar medikai kazkuo isskirtiniai,labiau rizikuoja sveikata darbo aplinkoje,kuo jie ypatingesni uz kitu profesiju atsovus?Apie ka cia vapaliojat,koki dar PSD didinti ruosiates visuomenei.Susitvarkykit korupcija salyje,kad nebutu svaistomi milijonai visokiuose kalejimuose ir kitose biudzetinese istaigose,nesvaistykit tu paciu psd lesu kvailystem ir atsiras galimybe tas algas pakelti.

As

As portretas
Nu pizdiec,naglumas skvernelio.Moki PSD kas menesi jau per tiek metu prisikaupe nemaza sumele,o pasinaudota medicinos paslaugom minimaliai,ir tai beveik tik medicinine praeinu ir ji mokama atskirai.Kur tie pinigai nueina,ponas skverneli(is didziosios raides pavarde rasyt ne t nesinori,nes visiskai nejauciu pagarbos siam zmogui).?Susimazink alga ,aprduok savo pili ir bus is kur pinigu mediku algoms.

jo

jo portretas
Man regis, visų pirma reikėtų atleisti skvernelį ir visą jo šutvę...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių