NSGK vadovas siūlys išslaptinti gautus naujus VSD atsakymus

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) siūlo Valstybės saugumo departamentui (VSD) įvertinti galimybę išslaptinti atsakymus į parlamentarų klausimus, kilusius po parlamentinio tyrimo apie įtaką politiniams procesams.

„Iš tų atsakymų, kuriuos mums pateikė VSD, nieko naujo juose nėra, apie ką mes neinformuotume visuomenės atlikę tyrimą ir apie ką mums nebūtų anksčiau pateikta informacija“, – trečiadienį po NSGK posėdžio žurnalistams sakė komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

„Mes pasiūlėme, kad nebūtų metamas koks nors šešėlis ant NSGK, specialiųjų tarnybų, prezidentės, kuri paminėta tuose klausimuose, turi būti išviešinti (atsakymai – BNS). Nematau nieko, kodėl tie atsakymai turėtų būti įslaptinti“, – tvirtino jis.

Į VSD direktorių Darių Jauniškį liepos pabaigoje kreipėsi dešimt „valstiečių“, prašydami Seime atsakyti į klausimus, jiems kilusius, kaip teigiama, po NSGK atlikto tyrimo. Vienas iš klausimų autorių „valstietis“ Mindaugas Puidokas tuomet teigė, kad jam liko „neatsakytų klausimų, susijusių su „MG Baltic“ įtaka politikams, taip pat su „Rosatom“ Rusijos valstybine atominės energetikos korporacija“.

„Pavyzdžiui, lieka neaišku, kodėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nebuvo informuotas apie Gintaro Urbono, kaip galimo Rusijos federalinių institucijų įgaliojimus turinčio asmens, veiklą Lietuvoje ir galimą įtaką Seimo NSGK pirmininko pavaduotojai Rasai Juknevičienei. Seimo NSGK taip pat nebuvo pateikta informacija apie Mykolo Katkaus įtaką sprendžiant „Vilniaus prekybos“ akcininkų konflikto klausimus“, – tvirtino Seimo narys.

G. Urbonas yra R. Juknevičienės brolis.

Seimo NSKG pirmininkas trečiadienį žurnalistams sakė, kad šių klausimų nebūtų, jeigu kolegos būtų perskaitę visą jų tyrimo medžiagą su priedais.

„Seimo nariai turi teisę klausti įvairiais gyvenimo atvejais. Aišku, galima paskaityti tyrimo išvadas, kurios yra viešos, 33 priedus, tam reikia skirti laiko, keletą valandų. Bet galima ir dar ko nors paklausti. Matyt, čia yra toks atvejis“, – teigė jis.

V. Bako teigimu, dalis klausimų ir atsakymų jau pateikti komiteto išvadose.

„Dalis yra tokie klausimai, kuriuos girdėjau iš „Rosatom“ interesais suinteresuotų asmenų darydamas tyrimą“, – tvirtino komiteto vadovas.

Atsakymus į minėtus klausimus VSD pateikė ne autoriams, o Seimo NSGK. Be to, jie įslaptinti.

Trečiadienį uždarame NSGK posėdyje dalyvavęs M. Puidokas teigė, kad atsakymų nematė, nes nėra šio komiteto narys, nors ir turi leidimą dirbti su slapta informacija.

Seimo NSGK narys „valstietis“ Dainius Gaižauskas stebėjosi keista situacija, kai „Seimo nariai klausia, tačiau ne jiems atsakoma, bet Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui“.

„Svarbiausia, kad NSGK nebūtų išnaudojamas kokioms nors politinėms kovoms ar interesams, juoba įtraukiant specialiųjų tarnybų vadovus. Vadovas turėtų atsakyti ir viskas tuo būtų pasibaigę“, – tvirtino jis.

NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė savo ruožtu tvirtino esanti suinteresuota atsakymų paviešinimu, nes minėtais klausimais buvo apšmeižta.

„Matau, kad toliau keliamas chaosas valstybėje ir gali būti, kad tai daroma sąmoningai, turbūt ne be („valstiečių“ lyderio Ramūno – BNS) Karbauskio žinios tokie klausimai pateikiami būtent VSD, kad įtrauktų šitą tarnybą į tokį politinį procesą. Norėčiau, kad VSD vienokia ar kitokia forma, kaip jie gali, bet tuos atsakymus pateiktų“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KAM islaptinti nusikaltelius ,ir kam tirti jeigu po to reikia islaptinti .

NSGK uzslaptina VSD pazymas

NSGK  uzslaptina VSD pazymas portretas
apie konservatoriu ,,,zygdarbius,,, na o VSD uzslaptina NSGK pazymas --kaltu nera --visi lojalus NATO ir Lietuvos patrijotai ,byla nutraukiama .,,MGBaltic,,, patrijotams lyberastams ir NATO patikrintai Juknevicienei bei jos broliuj uz patirta moraline zala skirt is lietuvos biudzeto po milijona euru kiekvienam ,po vycio ordena ir po 50 sklypu zemes ,ju pasirinktose vietose....kaip ir sy sunku darba nudirbusiems NSGK ir VSD vadovams
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių