Oficialaus vizito į Lietuvą atvyksta Liuksemburgo didysis hercogas

  • Teksto dydis:

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė spalio 26 d. 10 val. susitiks su Liuksemburgo didžiuoju hercogu Henriu. Liuksemburgo monarchas į Lietuvą atvyksta Prezidentės kvietimu. Tai oficialus karališkasis dviejų dienų vizitas.

Didįjį hercogą vizito Lietuvoje metu lydi vicepremjeras, ūkio, gynybos ir vidaus saugumo ministras Etiennas Schneideris ir Užsienio, Europos reikalų ir migracijos ministras Jeanas Asselbornas bei 40 verslo atstovų delegacija.

Šalies vadovė su didžiuoju hercogu aptars dvišalius santykius, bendradarbiavimą Europos Sąjungoje ir NATO. Vienas pagrindinių klausimų bus gynybos ir saugumo stiprinimas. Liuksemburgas aktyviai prisideda prie saugumo užtikrinimo Baltijos šalyse ir rytiniame NATO flange. Liuksemburgo kariai atlieka tarnybą priešakinio NATO pajėgų batalione Lietuvoje. Šios valstybės rotacinės pajėgos nuo 2014 m. taip pat reguliariai dalyvauja karinėse pratybose Lietuvoje.

Nors Liuksemburgas neturi savo karinės aviacijos, tačiau finansinėmis lėšomis ne kartą prisidėjo prie Baltijos oro policijos misijos.

Vizito Prezidentūroje metu taip pat bus pasirašyta Lietuvos ir Liuksemburgo dvišalė sutartis dėl bendradarbiavimo atsinaujinančios energetikos srityje.

Valstybių vadovai aptars ir verslo ryšių stiprinimą, bendradarbiavimą skatinant inovacijas, mokslinius tyrimus ir aukštąsias technologijas. Po oficialaus susitikimo Prezidentūroje Prezidentė su didžiuoju hercogu 11.30 val. Kempinskio viešbutyje atidarys pirmąjį Lietuvos ir Liuksemburgo verslo forumą, kuriame pagrindinis dėmesys bus skiriamas transporto, logistikos, finansinių ir informacinių technologijų plėtrai.

Antrąją vizito dieną, spalio 27 d., 9 val. šalies vadovė kartu su didžiuoju hercogu lankysis Pabradėje, Generolo Silvestro Žukausko poligone, kur susitiks su NATO batalione tarnaujančiais Liuksemburgo kariais, apžiūrės šios valstybės karinę techniką, dislokuotą Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių