Opozicija: dėl pertvarkos daug ligonių mirs pakeliui į ligonines

Valdančiųjų inicijuojama sveikatos sistemos pertvarka susilaukė daug kritikos ir kaltinimų.

Politikai, savivaldos ir ligoninių vadovai kaltino „valstiečius“ ne tik meluojant, bet ir vykdant psichologinį terorą bei iš Lietuvos varant jaunus medikus. Seimo nariai įspėja, - tęsiant pradėtas iniciatyvas sveikatos sistemoje, bus daug pakeliui į optimizuotas ligonines mirštančių ligonių.

Tikisi, kad valdantieji atsikvošės

Antradienį opozicijos partijų organizuotoje spaudos konferencijoje „Savivaldybių vadovai, medikų ir pacientų organizacijos kyla į kovą prieš Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą „juodąjį“ ligoninių sąrašą“ sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga buvo kaltinamas aiškios vizijos reformuojant sveikatos sistemą neturėjimu. Pretenzijos buvo reiškiamos ir „valstiečiams“. Juos politikai ir savivaldos atstovai kaltino nutolus nuo programinių pažadų stiprinti regionus.

Politikai vylėsi, kad valdantieji, pamatę opozicijos būgštavimams reiškiamą savivaldybių ir regioninių ligoninių vadovų palaikymą, „atsikvošės“.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, apibendrindamas „valstiečių“ iniciatyvas reformuoti sveikatos sistemą, pavadino tai valdančiųjų siekiu lietuviams parodyti Šiaurės Korėją neišvykstant iš Lietuvos.

„Reikia pripažinti, kad turi viziją ponas Veryga - turi viziją kartu su Karbauskiu „buldozeriškai“ sunaikinti (sveikatos apsaugos sistemą. - ELTA) administraciniais ir, mano manymu, antikonstituciniais metodais. Jokių rinkos, jokių kitų elementų nebandoma diegti, jokių gelbėjimo priemonių nebandoma taikyti, o tik šantažu, melu ir administraciniais sprendimais optimizuoti tinklą“, - teigė E. Gentvilas.

Nes jei visus tuos ligonius, kuriuos šiandien gydo regioninės ligoninės, nukreiptume į universitetines ligonines - tai mes ten turėsime daug gulinčių koridoriuose, nepriimamų arba mirštančių pakeliui.

Nuo opozicijos kliuvo ir premjerui Sauliui Skverneliui. Pasak jų, ministras pirmininkas yra atsakingas už tai, kad vyriausybė nukrypo nuo anksčiau žadėtų pažadų.

„Mes labai aiškiai matome, kad ministras neturi aiškios vizijos, kaip pertvarkyti sveikatos apsaugos sistemą. Ką uždrausti ar uždaryti - jis turi tam matymą, bet kaip pertvarkyti - tokio vaizdo mes nematome. Nes jei visus tuos ligonius, kuriuos šiandien gydo regioninės ligoninės, nukreiptume į universitetines ligonines - tai mes ten turėsime daug gulinčių koridoriuose, nepriimamų arba mirštančių pakeliui. Ministras turėtų labai aiškiai pasakyti, kokia dabar yra problematika“, - aiškino Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas. Kartu politikas pabrėžė, kad atsakomybę turėtų prisiimti ir premjeras.

„Čia yra klaida ne tik ministro, bet ir ministro pirmininko. Jis yra atsakingas už vyriausybės programos įgyvendinimą ir už rinkiminių pažadų įgyvendinimą“, - teigė socialdemokratas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas negailėjo kritikos valdantiesiems dėl, pasak jo, vykdomo šmeižto kai kurių regiono ligoninių atžvilgiu.

„Šmeižtas, kad reikia optimizuoti, jog kai kurios gydymo įstaigos finansiškai neišsilaiko - taigi ministerija dvejus metus, mano manymu, specialiai viską darė, kad tas gydymo įstaigas finansiškai sužlugdytų“, - kalbėjo A. Matulas.

„Atsirado netgi įstaigų, kurios iš baimės ėmė paskolą, kiek man žinoma, tam, kad įvykdytų ministerijos reikalavimus, kad nepapultų į „juodąjį“ sąrašą. Mano manymu, vyksta šantažas“, - apibendrino konservatorius.

Politikas užsiminė, kad opozicijoje galvojama apie sąjūdžio ar organizacijos, kuri priešintųsi reformai ir gintų piliečių teises, kūrimą.

„Šitais sprendimais mes medikus tiesiog išvarome iš Lietuvos. Jie priversti išvažiuoti, nes mažinamos jų darbo vietos, antrino liberalas Jonas Liesis. Pasak jo, jei dabar sveikatos apsaugos sistema nepajėgia užtikrinti tinkamos vaikų dantų priežiūros, tai po „valstiečių“ reformos, svarstė jis, tiek jaunimas, tiek pagyvenę žmonės, gyvenantys regionuose, nebegalės tikėtis apskritai kokybiškos sveikatos apsaugos paslaugų.

Susirūpinimą valdančiųjų inicijuojamomis reformomis reiškė ir savivaldybių, kuriuose atsidūrė ligoninės iš vadinamojo „juodojo“ sąrašo, vadovai.

Plungės savivaldybės meras Audrius Klišonis tvirtino, kad „juodajame“ sąraše atsiradusi Plungės ligoninė dirba rentabiliai ir teikia kokybiškas paslaugas.

O Šakių meras Edgaras Pilypaitis piktinosi, kad valdantieji dirbtinai kelia skandalą ir tarpusavyje priešina gyventojų grupes, profesijas ir savivaldybes.

„Tai psichologinio teroro pavyzdys“, - apibendrino E. Pilypaitis.

Nepritarimą A. Verygos reformai pareiškė ir Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė. Ji sakė nepritarianti inicijuojamai reformai pirmiausiai dėl to, kad dėl jos nebuvo kaip reikiant diskutuojama.

„Nė į vieną mūsų pastabą nebuvo atsižvelgta ir kai ministerija visą laiką aiškina, kad su visais viskas yra suderinta, nežinau, su kuo jie ten derina“, spaudos konferencijoje sakė V. Augustinienė ir kvietė visus Seimo narius, kurie, pasak jos, dar mąsto, nepalaikyti skubių reformų.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį kaltino opoziciją skleidžiant melą ir kurstant masinį nepasitenkinimą bei nerimą. Pasak jo, pastarąją savaitę viešojoje erdvėje pasklidęs ir rajonų gydymo įstaigoms baimę įvaręs vadinamasis „juodasis“ ligoninių sąrašas realybėje neegzistuoja, o pasklidusios kalbos apie jį yra tiesiog opozicijos siekis kurstyti įtampas.

Politikas taip pat perdavė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) poziciją, kurioje gausu reiškiamų kaltinimų ir priekaištų opozicijos politikams. Kartu tikinama, kad „juodojo“ sąrašo nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Daro taip , kad pensinikai greičiau išmirtų SUTAUPYS LĖŠAS IR LIGONONIŲ NEREIKĖS IR VĖL LĖŠŲ TAUPYMAS , po kelių metų LIETUVOJ liks tik seimūnai.

na visas ,,,PERTVARKAS,,, senai,senai

na  visas  ,,,PERTVARKAS,,, senai,senai portretas
pradejo konservat-lyberastai --dabartine opozicija,,, po ju ,,,pertvarku,,, kazkokias tai dar daryt pertvarkas beviltiska --geriausi medikai evakuavosi -dirba uzsienyje , ligoniniu ,polikliniku tinklas kaimuose ,miesteliuose isdraskytas -sunaikintas ,visi 150 km nuotoliu apie Kauna ... Vilniu vaziuoja ten gydytis jau senu senovej -dar prie ,,, opozicijos,,, konservatlyberastines gaujos laiku.... taip kad dabar vel padaryt taip kaip buvo opozicinio konservatlyberastinio bordelio pradzioje --nebeymanoma ...reikes vel statyt tukstancius polikliniku -ir pasigamint desimtis tukstanciu mediku.....

LT

LT portretas
Paskui sakis Rusija kalta)
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių