Opoziciniai „valstiečiai“ traukiasi iš nacionalinio švietimo susitarimo

  • Teksto dydis:

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) apsisprendė trauktis iš prieš dvejus metus partijų pasirašyto nacionalinio partijų susitarimo dėl švietimo.

Tokį sprendimą priėmė partijos valdyba, ketvirtadienį pranešė partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga svarstė situaciją ir priėmė sprendimą pasitraukti iš parlamentinių partijų susitarimo dėl švietimo politikos, kuris buvo sudarytas 2021 metais, tam pagrindu tampa situacija, kuri švietimo srityje blogėja kasdien“, – sakė R. Karbauskis.

„Mūsų sprendimas taps pavyzdžiu kitoms partijoms, ypač opozicinėms, kad kolaboroutis su šia valdžia jokiu būdu nėra verta. Aš, kaip partijos pirmininkas, išsiųsiu dokumentus, kad atsiimam parašą po šiuo susitarimu“, – kalbėjo jis.

Anot R. Karbauskio, tikslai, kurie buvo užfiksuoti susitarime nėra vykdomi, „nėra net bandoma juos vykdyti“, o situacija daugelyje sričių blogėja.

„Tai visiems mums suprantama situacija dėl mokytojų atlyginimų, mes turėjome pastangas ir dėjom pastangas praėjusioje kadencijoje, kad mokytojų atlyginimų klausimas būtų išspręstas ir išspręstas sistemiškai, visiems laikams, deja, šita valdančioji dauguma tas pastangas sugriovė“, – sakė R. Karbauskis

Pasak jo, mokytojų reikalavimai pagrįsti ir nėra vykdomi. Nevykdomi susitarimai ir dėl mokyklų tinklo – leisti savivaldai apsispręsti ir įtakoti švietimo tinklo išsaugojimą. Anot R. Karbauskio, į mokymosi turinį įtraukiamos naujos programos, kurios prieštarauja Konstitucijai.

„Tai yra dalykai, kurie aiškiai prieštarauja tam, ką buvome pasirašę partijų susitarime nacionaliniame, tai Valstiečių žaliųjų sąjunga negali likti tarpe tų partijų, kurios „vykdo“ susitarimą, kurių veikla yra nukreipta prieš mokytojus, mokinius, tėvus, prieš Lietuvos visuomenę“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Anksčiau apie svarstymus trauktis iš šio susitarimo buvo pranešusi opozicinė Darbo partija. Ji teigė šį žingsnį žengsianti, jei pasitvirtins, kad partijų susitarimas dėl Lietuvos švietimo politikos nėra vykdomas.

Klausimas dėl švietimo susitarimo vykdymo kilo Andriaus Navicko vadovaujamai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai pranešus apie rengiamus streikus. Organizacija reikalauja, kad atlygis pedagogams jau nuo šių metų rugsėjo būtų didinamas 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., taip pat reikalaujama klasėse mažinti mokinių skaičių.

2021 metų rugsėjo 1 dieną parlamentinių partijų vadovai pasirašė nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kuriuo, be kita ko, įsipareigojo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto dalį, didinti mokytojų atlyginimus, įtvirtino kitus įsipareigojimus.

Jį pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos, Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Darbo partijos atstovai. Praėjusių metų birželį prie susitarimo prisidėjo opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė

Vilnietė portretas
Klpd labai teisingas kpmentaras Tikrai daug klaidu Kadatai labai gerbiau pasitikėjau Karbauskiu Bet dabar Karbauskis kaip sužinojome kas nutiko su IGNYČIU čia kaip matyjošius nematė savo administratoriaus aferu nes ir pats tuo keliu tvarko kauna Taip ir Karbauskis šūda mala kad nematė kad vagiama valdiška imonė iš tautos Žmones mastykit vis jie viska pamato prieš rinkimus Karbauskis jau mušta korta ir pati didžiausia jo klaida tai draugystė su žydu narkomanu kuriam ruošiasi dronus gaminti meilė ukram net naisius užgožė Gal Širinskienė nuo jo pabego supratusi kad žmogelis apsivertė šūdina puse i viršu Dabar gudročius traukiasi iš nac švietimo Neknisk karbauski smegenu nekurstik tauta konservai pamatė kad jau galas tai tave pakabino lietuvos žmones apgauti Greit pamatysim Karbauski pas janutiene ir Veryga šūda malant

vėl sukrušot ,,laikus"?

vėl sukrušot ,,laikus"? portretas
nenorit kad žmonės matytų kokias nuomones jie palaiko labjausiai?

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Kad žydrieji komsomolcai nepatenkinti, jog žalieji - valstiečiai nepritaria jų brukamam iškrypėliškam vaikų ugdymui :)
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių