P. Porošenka: Lietuva Ukrainai tieks ginkluotės

  • Teksto dydis:

Lietuva ir Ukraina sutarė bendradarbiauti karinėje-techninėje srityje. Šis bendradarbiavimas apims ir ginkluotės elementų tiekimą, pirmadienį Kijeve po susitikimo su Lietuvos vadove Dalia Grybauskaite pranešė Ukrainos prezidentas Petro Porošenko.

Lietuva ir Ukraina sutarė bendradarbiauti karinėje-techninėje srityje. Šis bendradarbiavimas apims ir ginkluotės elementų tiekimą, pirmadienį Kijeve po susitikimo su Lietuvos vadove Dalia Grybauskaite pranešė Ukrainos prezidentas Petro Porošenko.

„Mes susitarėme dėl karinio-techninio bendradarbiavimo, o konkrečiai - dėl konkrečių ginkluotės elementų tiekimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Manau, kad tai konkretus paramos parodymas“, - sakė P.Porošenka per bendrą spaudos konferenciją su D.Grybauskaite Kijeve.

Jis taip pat pareiškė, kad sprendimas dėl galimybės Ukrainai stoti į NATO turi būti priimtas visuotiniu referendumu.

„Sprendimas dėl stojimo ar nestojimo į NATO - išskirtinai Ukrainos tautos kompetencija... Mes parengėme kriterijus, kaip Ukraina stengsis atitikti NATO reikalavimus. Tik juos įgyvendinus, Ukrainos tauta referendume galės nulemti, ar stoti, ar nestoti į NATO“, - sakė P.Porošenko.

Anot jo, kitokie sprendimai dėl stojimo į Aljansą šiandien „padarytų daugiau žalos negu duotų pozityvo“.

Ukrainos prezidentas taip pat kalbėjo, kad privalu imtis konkrečių veiksmų reformuojant šalį.

D.Grybauskaitė savo ruožtu sakė, jog NATO nėra tik karinė organizacija, jos teigimu, Aljanso narės praėjo ilgą kelią užtikrindamos demokratijos ir žmogaus teisių gynimo principus. Ukraina taip pat turės įveikti reformų kelią.

„Tai susiję ne tik su naryste Europos Sąjungoje, bet ir su naryste NATO. Jums reikia atlikti namų darbus šalies viduje. Šalis, kuri dės pastangas ir įgyvendins būtinas reformas, įgis galimybę ir tapti NATO nare. Nė viena valstybė negalės sustabdyti narystės siekių ir diktuoti, kokią kryptį rinktis, ypač jūsų kaimynai“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Kalbėdama apie Ukrainos siekį tapti Europos Sąjungos nare, prezidentė akcentavo, kad reikia nueiti ilgą kelią iki tikrosios narystės. Lietuvai tai truko 12 metų.

Lietuvos prezidentė taip pat siūlė pasidalyti su Ukraina patirtimi siekiant energetinės nepriklausomybės. Anot jos, dėl to į Kijevą atvyko Lietuvos energetikos ir užsienio reikalų ministrai.

D.Grybauskaitė per spaudos konferenciją taip pat sakė, kad Lietuva ir kitąmet planuoja priimti gydyti sužeistų Ukrainos karių, taip pat žadėjo ekspertų ir konsultantų pagalbą.

Pirmadienį Kijeve vyksta Ukrainos ir Lietuvos prezidentų taryba. Jos metu apžvelgtas Ukrainos eurointegracijos procesas, dvišalis bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose gynybos, kibernetinio ir informacinio saugumo, karinio-techninio bendradarbiavimo srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Išnyksta prasmė bandyti stoti į universitetą Lietuvoje: Po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo susidaro situacija, kai valstybės finansavimą gauna tik aštuonetais ar geriau įvertinami studentai. Mokamų studijų kūrėja N.Putinaitė pripažįsta mokamų studijų sistemos bankrotą: "Po KT sprendimo susidaro situacija, kad į pirmą kursą į tam tikrą specialybę įstoję studentai neturi jokios praktinės galimybės išlaikyti valstybės finansavimą. Galima prognozuoti, kad kai kuriuose universitetuose po pirmo kurso valstybės finansavimo netektų apie trečdalis ar net daugiau įstojusiųjų. Nemažai daliai jų tai reikštų ir studijų pabaigą." Po pirmo kurso... Studijas Lietuvoje todėl neverta ir pradėti. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Darata

Darata portretas
Dekui, GERBIAMA PREZIDENTE, kad imates konkreciu veiksmu Ukrainai ir padesite isspresti nesutarima tarp Prezidento Porosenkos ir Jaceniuko. Jumis Ukrainos zmones geriau patikes , kad su Porosenkos diplomatija, kaip vadovo, Ukraina pasieks buti ES nare, o ne su Jaceniuko technokratisku charakteriu. Jie turi gera pavyzdi kai vyko kova tarp Jakunovyciaus ir Tymosenko. Reikia, kad tas nepasikartotu.

Kapitan Pronin

Kapitan Pronin portretas
https: //www.youtube .com/watch?v=NJ9J2DYOpJc
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių