Po A. Paleckio bendražygių vizito į Maskvą – nejuokingi siūlymai

  • Teksto dydis:

Nuteisto Algirdo Paleckio bendražygiams, vykusiems į Maskvą parvežti rusų saulės, parlamentarai sugalvojo bausmę. Už nelojalumą Lietuvai nori atimti pilietybę, o pačius žmones deportuoti iš Lietuvos. Dabartinis pilietybės įstatymas to daryti neleidžia, tačiau dalis Seimo narių jau inicijuoja pataisas, pasakojama LNK reportaže.

Liepos pabaigoje į Maskvą nuvykę nuteisto A. Paleckio asociacijos nariai propagandinėje laidoje apie Rusiją kalbėjo taip:

„Rusija ta šalis, kuri visada buvo draugiška Lietuvos atžvilgiu. Jei pasižiūrėtume, tai per 30 metų laisvos Lietuvos prieš ją niekada nebuvo agresijos“, – kalbėjo Erika Švenčionienė.

Užtat apie Lietuvą A. Paleckio bendražygė neturėjo, ką gražaus pasakyti. Ji kartojo tradicinį propagandos naratyvą, neva Lietuvos valdžia dirba pagal JAV liniją, negirdi tautos ir su visais pykstasi.

„Pati agresyviausia šalis dabar yra Lietuva, nes puola visus aplink“, – tęsė E. Švenčionienė.

Dalis Lietuvos parlamentarų dvejoja, ar tokia A. Paleckio bendražygių nemeilė ir priešiškumas Lietuvai gali likti be pasekmių. Seimo vicepirmininkas svarsto, kad galbūt iš nelojalių ir antivalstybine veikla užsiimančių žmonių atėjo metas atimti pilietybę.

„Paradoksaliai atrodo, kad yra Lietuvos pilietis, kuris prisiekė ištikimybę mūsų valstybei ir veikia prieš ją. Ar mes turime taikstytis su tokia paradoksalia situacija, ar jis ir toliau, veikiantis prieš valstybę, turi išlikti Lietuvos piliečiu“, – sakė Jurgis Razma.

Atimti vienintelę turimą Lietuvos pilietybę dabar beveik neįmanoma. Prieš devynerius metus Seimas ratifikavo Jungtinių Tautą konvenciją. Pagal ją, žmogus be pilietybės likti negali, nors Lietuvos pilietybės įstatyme yra keletas išimčių.

„Jeigu pilietybė buvo įgyta suklastojus pilietybei gauti reikalingus dokumentus, tačiau šiuo atveju to nebuvo, nes jis pagal gimimą yra Lietuvos pilietis. Arba pradėjus darbą kitos valstybės tarnyboje be mūsų valstybės žinios. Čia irgi ne tas atvejis“, – kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Galime prisidaryti ir bėdų, nes pasikeitus politinei valdžiai, įsižeidus kažkokiam aukštam politikui jis galėtų panaudoti šį instrumentą.

J. Razma ir E. Gentvilas ragina papildyti pilietybės įstatymą ir numatyti daugiau pilietybės netekimo išimčių, kurios tiktų ir Lietuvą šmeižiantiems žmonėms.

„Pavyzdžiui, teismui įrodžius, kad šitas asmuo sąmoningai veikia prieš Lietuvos valstybę, naudodamasis Lietuvos Respublikos (LR) piliečio statusu. Tokiu atveju jis netenka LR pilietybės“, – tęsė E. Gentvilas.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) jau pradėjo konsultacijas su Konstitucinės teisės ekspertais: ar įmanoma išplėsti tiek dvigubos, tiek vienintelės pilietybės netekimo išimtis taip, kad jos nepažeistų nei Konstitucijos, nei Tarptautinių dokumentų?

„Manyčiau, kad turime elgtis pakankamai atsargiai vertindami visus šiuos paminėtus faktorius ir prieiti prie tam tikrų pasiūlymų“, – sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Politologo teigimu, pilietybės atėmimas yra pavojingas veiksmas, nes tai gali tapti manipuliacijos įrankiu tarp pačių politikų.

„Galime prisidaryti ir bėdų, nes pasikeitus politinei valdžiai, įsižeidus kažkokiam aukštam politikui jis galėtų panaudoti šį instrumentą“, – teigė Lauras Bielinis.

„Reikalingi sudėtingi teisiniai mechanizmai, kurie politines manipuliacijas eliminuotų“, – kalbėjo J. Razma.

Kyla klausimas – ar nedings žodžio laisvė.

„Tai yra mūsų piliečiai. Jie yra iš mūsų atėję, mes juos išauginame tokius. Tai nereiškia, kad jie kažkur iš dangaus nukrito. Todėl sakyti, kad tuos, kurie mums netinka, galima iš karto išmesti ir padaryti nepiliečiais, reiškia savotišką suabejojimą ir savimi“, – tęsė L. Bielinis.

Politologas ragina eiti paprastesniu teisiniu keliu – Generalinė prokuratūra jau yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl A. Paleckio bendražygių veikimo prieš Lietuvą. Šie gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tačiau tik inicijavus tyrimą, paaiškėjo, jog A. Paleckio forumui suteiktas paramos gavėjo statusas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Formaliai paramos gavėjo suteikimo statusas reiškia, kad ta organizacija atlieka visuomenei reikšmingą veiklą. Jeigu žiūrėtume pagal jų įstatus, tai jie prisideda prie nacionalinio saugumo ir gynybos. Ar galima didesnį absurdą įsivaizduoti“, – sakė VDU Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

„Mano nuomone, atrodo prastai. Nežinau, kaip institucijos tai paaiškintų, manau, kad viešojoje erdvėje buvo pakankamai informacijos apie jų veiklą. Tuo labiau, kad iškelti ikiteisminiai tyrimai irgi daug ką pasako“, – kalbėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis.

Registrų centras rodo, kad įmanoma būti tuo pačiu metu būti tiriamiems prokurorų ir legaliai rinkti paramą.

„Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus nesuteikti paramos gavėjo statuso nebuvo teisinio pagrindo – nurodyti tiek asociacijos tikslai, tiek kitos aplinkybės atitiko Labdaros ir paramos įstatyme numatytus kriterijus, leidžiančius asociacijai tokį statusą gauti. Teigiamą išvadą dėl jo suteikimo Registrų centrui pateikė Valstybinė Mokesčių inspekcija“, – teigė Registrų centras.

„Yra pagrindo susimąstyti ir Teisingumo ministerijai, ir galbūt kai kurioms kitoms atsakingoms Lietuvos institucijoms, kaip deramai reglamentuoti ir Registrų centro veiklą ir šioje srityje, kad tai nebūtų vien tik formalios techninės procedūros“, – sakė D. Žalimas.

Registrų centras panaikinti paramos gavėjo statuto nesiruošia, nebent prokurorai nustatys, kad A. Paleckio asociacija buvo įsteigta neteisėtai, ar vykdė nusikalstamą veiką. Tada nei forumo, nei paramos gavėjo statuso neliktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAUTOS PRIESUS

TAUTOS PRIESUS portretas
Į SIBIRĄ Į SIBIRĄ Į SIBIRĄ

Beretiniai prietrankos

Beretiniai prietrankos portretas
šlovina savo KGB'ėšniką Transbergį. Va kur viso blogio šaknys. Ir kol šio kupriaus palikuonys, apsauginiai ir kiti jo patikėtiniai aferistai ir besmegeniai valdys šalį - judėsime link degradacijos ir susinaikinimo.

tik

tik portretas
perskaicius kom darosi slykstu kokioje mes saly ir kiek neapikantos 1 kitam nuo ko tik gyleja nuosirdaus bendravimo supratymas kuri geri z mones dar neprarado uztat uz teisinga zodi yra ujami ir jiems grasinama ir ma tomai tu kgb liekanu kurie bijo viesintis tuo labiau iremina prie valdlovio savo palikuonis kurie remdamiesi vakaru griuvancia ideologija bando isilaikyt postuose ir kuriuos deretu /iremint/ i ju uztarnautas patalpas ir atimt pilietybe kaip jie siulo tautos palaikomiems zmonems ir ta jau aiskiai vykd o kartu su sionystais kurie jau pries 30m verzesi i musu sali uztat salis gylioje /d uobeje/ o s ie ant to krasto sedi ir juokiasi kaip is proteje nesuprasdami kad ja sau sukure ir tik laiko ???===
VISI KOMENTARAI 118

Galerijos

Daugiau straipsnių