A. Paleckio šnipinėjimo byloje aiškėja daugiau pavardžių

Už įtariamą šnipinėjimą Rusijos naudai sulaikyto Algirdo Paleckio byloje aiškėja ir daugiau teisėsaugos akiratin patekusių asmenų pavardžių.

Vienas Socialistinio liaudies fronto valdybos narių verslininkas Pavelas Ževžikovas BNS penktadienį patvirtino, kad jo namuose ir darbo vietoje pernai gruodį taip pat atliktos kratos.

Tiesa, P. Ževžikovas tikina, kad įtarimai jam nepateikti, byloje jis apklaustas kaip liudytojas.

„Aš nesu linkęs komentuoti kažko telefonu. (...) Pats faktas (kratos – BNS) – aš paneigti negaliu. Tikrai nieko bendro su tuo neturiu ir man atrodo nesąmoningi tie dalykai ir mano pritraukimas į tą visą procesą“, – BNS teigė P. Ževčikovas.

Jis šiuo metu yra automobilių remonto bendrovės „Elterma“, priklausančios jo sutuoktinei, vadovas.

Vyras sakė, kad pastaruoju metu su A. Paleckiu retai bendraudavo.

„Teko bendrauti, bet praktiškai labai mažai bendravome paskutiniu metu“, – sakė P. Ževžikovas.

Jis tikino neturįs „nei galimybių, nei noro“ talkinti A. Paleckiui bei kitiems rinkti informaciją Rusijos žvalgybai apie Sausio 13-osios žudynes tyrusius Lietuvos teisėsaugos pareigūnus.

„Tikrai ne, mane stebina tokie dalykai, aš tikrai nei galimybės, nei noro neturėčiau tą daryti. Niekada nesidomėjau, mano kitokie gyvenime interesai yra“, – kalbėjo P. Ževžikovas.

BNS primena, kad Rusijos teisėsauga pernai liepą paskelbė iškėlusi bylas Lietuvos teisėjams ir prokurorams, nagrinėjantiems Sausio 13-osios bylą.

„Rusijos tyrimų komiteto Vyriausioji tyrimų valdybą iškėlė baudžiamąją bylą Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros ir teismo pareigūnams. Jų veiksmuose įžvelgti nusikaltimo, numatomo Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 2 dalies 299 straipsnyje (neabejotinai nekalto asmens patraukimas atsakomybėn), požymiai“, – tąkart naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

Kaip penktadienį rašo portalas lrytas.lt, kad A. Paleckis, kaip įtariama, Rusijos žvalgybai perdavinėjo informaciją, kuri buvo susijusi su galimu įkaitų grobimu. Jis su bendrais galėjo veikti Rusijos Federacijos Federalinės saugumo tarnybos pavedimu, buvo prašoma rinkti informaciją.

A.Paleckiui, portalo duomenimis, įtariama, talkino Deimantas Bertauskas. Viešai prieinami duomenys rodo, kad šis asmuo yra Vilniuje įkurtos bendrovės „Food Expert“ direktorius bei viešosios įstaigos „XXI amžius“, kuri skelbiasi užsiimanti reklama ir leidybos paslaugomis, vadovas.

Registrų centro duomenimis, D. Bertauskas yra ekspremjerės Kazimieros Prunskienės sukurtos Lietuvos liaudies partijos (LLP) valdybos narys. Šiai partijai vadovauja K. Prunskienės sūnus Vaidotas Prunskus. Kaip rašė portalas delfi.lt, jis taip pat apklaustas šiame tyrime.

Lrytas.lt rašo, kad byloje minimas ir Lietuvos liaudies partijos atstovas Artūras Šidlauskas, į teisėsaugos akiratį taip pat pateko Socialistinio liaudies fronto pirmininko pavaduotojas Andrejus Gorbatenkovas ir aktyvistas Leonas Minkevičius.

A. Paleckis tebėra suimtas

Generalinė prokuratūra šios informacijos apie kitus byloje įtariamus ar apklaustus asmenis nekomentuoja, tačiau patvirtino, kad A. Paleckis tebėra suimtas, kardomoji priemonė nepakeista.

Teisėsauga pernai gruodį paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pateikti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui A. Paleckiui.

Tąkart pranešta, kad suimta yra ir daugiau asmenų, tačiau jų tapatybės neatskleistos.

A. Paleckis nelaisvėje laikomas nuo pernai spalio.

2012 metais jis buvo nuteistas už tai, kad neigė ir šiurkščiai menkino SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą po to, kai 2010 metais pareiškė: „O kas buvo sausio 13 dieną prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus.“

2008 metais įsteigtas Socialistinis liaudies frontas bei jo buvęs vadovas A. Paleckis ne kartą minėti viešose Lietuvos žvalgybos ataskaitose dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

Žvalgyba yra vadinusi Socialistinį liaudies frontą Rusijai palankia politine partija, rašiusi apie partijos atstovų dalyvavimą prieš JAV ir NATO nukreiptose prorusiškose propagandinėse akcijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Susidorojimas. Raganų medžioklė. Kas ne su mumis, tas prieš mus. Kažkur visa tai girdėta.

Anonimas

Anonimas portretas
Ir nebijo mūsų saugumiečiai irgi nubaigti kokiam Červenės miške , kaip jų pirmtakai ? Neskaito, matyt, istorijos.

...

... portretas
Jeijau Paleckiukas šnipas, tai KADA taip pat bus ir Tapinėlis įvardytas?.. o Dėdulė su Broileriuku?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių