Panevėžyje lyderių pozicijas užleidę konservatoriai kaltina nusivylimą partijomis

  • Teksto dydis:

Panevėžyje į antrąjį mero rinkimų turą pateko visuomeninio komiteto deleguotas architektas Rytis Mykolas Račkauskas bei Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Maurikijus Grėbliūnas.

Per 20 proc. rinkėjų palankumą Panevėžyje pelniusio visuomeninio komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovai išstūmė ilgus metus savivaldos rinkimuose dominavusius konservatorius, kurie surinko 16 proc. balsų.

Komiteto kandidatas į merus R.M.Račkauskas, tiesioginiuose merų rinkimuose M.Grėbliūną aplenkęs beveik 7 procentiniais punktais, pripažino, kad sėkmę lėmė būtent komiteto pavadinimas, nors pats vienmandatėje rinkimų apygardoje Panevėžyje į Seimą išrinktas P.Urbšys rinkimuose ir nedalyvauja.

"Manau, taip, turėjo įtakos (sėkmei). Nes šis politikas tikrai turi autoritetą mieste. Jis tikrai buvo šio sąrašo iniciatorius, jis mumis pasitiki. Tad natūralu, kad komitetas taip ir buvo pavadintas. Jis nedalyvauja - aš kaip politikas gerbiu jį ir, manau, vietos žmonės gerbia: jis eidamas į Seimą žadėjo savo programą įgyvendinti ir tikrai nemeta pusiaukelėje kažko, neatsisako savo įsipareigojimų, o tiesiog subūrė komandą rinkimams“, - BNS pirmadienio rytą sakė R.M.Račkauskas, kurio vadovaujami visuomenininkai sekmadienio rinkimuose pelnė 7 mandatus.

Politikas tvirtino, kad jau buvo susitikęs su šešias vietas taryboje gavusiais TS-LKD atstovais ir tikimybę, jog būtent su šia politine jėga bus buriama valdančioji koalicija, įvardino kaip didžiausią.

"Būsime atviri visoms pozityvioms jėgoms, visiems pozityviems pasiūlymams, ypač jei programiniai dalykai nesikirs su mūsų. Nebandysime politikuoti, ieškosime sąlyčio taškų - čia ir matau mūsų nepartinio sąrašo privalumus (...), galime šnekėtis su visais", - nurodė jis.

Tuo metu TS-LKD Panevėžio skyriaus pirmininkas ir kandidatas į merus M.Grėbliūnas pripažino, jog šie rinkimai - vienas didesnių pralaimėjimų Panevėžio konservatoriams per pastaruosius metus, praradusiems net tris mandatus.

„Mūsų tarybos narių skaičius sumažėja ir ženkliai. Tad džiaugtis nėra kuo labai (...). Sakyčiau, komiteto pastangos galėtų būti vienas šių jų pasiekimų punktas. Kitas dalykas - gal apskritai žmonės partijomis nusivylė ir gal toks pasirinkimas buvo balsavimas prieš visas tradicines partijas“, - nesėkmės priežastis svarstė M.Grėbliūnas.

Jis pirmadienio rytą teigė kol kas iš R.M.Račkausko negavęs pasiūlymo susitikti ir aptarti galimos valdančiosios koalicijos.

„Kol kas sunku ką nors komentuoti, nes nežinau kitos pusės nuomonės - gal jie apskritai su mumis nenorės būti koalicijoje“, - sakė jis.

Trečioje vietoje Panevėžyje liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, pelniusi per 12 proc. balsavusiųjų rinkėjų palankumą bei gavusi keturis mandatus. Nuo jų pusantro procentinio punkto atsiliko socialdemokratai, taip pat turėsiantys keturis tarybos narius. Darbo partija turės tris, visuomeninis komitetas „Mums svarbu“ ir Gintaro Šileikio visuomeninis komitetas, taip pat Lietuvos liberalų sąjūdis gavo po du mandatus miesto taryboje.

Panevėžio miestas šiemet išsiskyrė menku rinkėjų dalyvavimu ir pagal aktyvumą atsidūrė 55-oje vietoje iš 60-ies savivaldybių - balsavimo teise iš viso pasinaudojo kiek per 33 proc. rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių