Parlamentarai atostogauja, bet vis dar neturi oficialiai įteisintų atostogų

Konstitucinis Teismas (KT) dar prieš dešimtmetį yra paskelbęs, kad parlamentarai privalo priimti savo darbo sąlygas nustatantį įstatymą. Tačiau iki šiol jie nėra to padarę, niekaip nepavyksta įteisinti ir atostogų.

Seimo vadovė įsitikinusi, kad parlamentarai neturi atostogauti. Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas tikisi, kad rudenį vis dėlto bus sutarta dėl parlamentarų darbą ir poilsį apibrėžiančio įstatymo.

Kai kurie Seimo nariai neslepia – kai baigsis sesija, jie jau yra suplanavę, kur atostogaus. Dalis žada vykti prie jūros, dalis – į kaimą, nors daugelis teigia, kad ši vasara – susitikimų su rinkėjais metas. Iki šiol parlamentarai oficialių atostogų taip ir nesugebėjo įteisinti.

„Tą situaciją vertinu blogai teisine prasme, kad dėl savęs Seimas nesugeba priimti tų dalykų, kurių reikalauja KT, ir rodo teisinio nihilizmo pavyzdį. Man asmeniškai rinkimų metu tas formalus atostogų įteisinimas nieko nereikštų. Bet Seimo pirmininkė galėtų jausti atsakomybę, nes ji kaip vadovė turėtų rūpintis, bent tiek, kiek liečia Seimą, KT nutarimai pirmiausiai turėtų būti įgyvendinami“, – įsitikinęs Seimo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

Pasak Seimo pirmininkės, Seimo darbas yra nepertraukiamas ir Seimo nariai bet kada turi būti pasiruošę atvykti į Seimą.

„Komitetų, komisijų veikla, darbo grupių darbas ir vasarą nenutrūksta. Kada į Seimo narį kreipiasi žmonės rinkėjai, jis privalo spręsti jų klausimus ir išklausyti juos, daryti priėmimus, to dabar nenumato atostogų įstatymai. Seimo narys kandidatuodamas į Seimą žino, kad atostogų nėra“, – aiškina Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo vadovė teigia, kad vasarą turės laisvas tik dvi tris dienas ir jas planuoja praleisti su šeima. Tuo tarpu premjeras atostogų neišsižada, jas planuoja nuo liepos pabaigos.

„Reikėtų įteisinti Seimo narių atostogas ir tiesiog apibrėžti, ar mėnuo laiko yra skirtas Seimo nariams atostogoms. Ir netgi galėtų būti numatytas laikas – arba rugpjūčio mėnuo, arba nuo liepos 25 dienos, arba kitaip“, – sako ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Seimas nėra pritaręs įstatymo projektui dėl parlamentarų darbo ir poilsio sąlygų, jis būtų palietęs atlyginimus, apgyvendinimą ir atostogas. Jos parlamentarams buvo numatytos vasarą ir žiemą, per posėdžių pertraukas.

„Mums dabar nepavyko parengti tokio varianto, jeigu anas netiko, tokio varianto, kuris tiktų visiems, šiaip tai būtų geriau, kad galbūt mes tą padarysim rudenį, kad būtų naujam Seimui. Kadangi viskas, kas susiję su darbo sąlygomis, turi įsigalioti kitai kadencijai“, – aiškina Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kaip ir anksčiau, neatostogaus. Prezidento įstatymas atostogų nenumato. Šalies vadovė šią vasarą daug dėmesio žada skirti nacionalinei kampanijai „Už saugią Lietuvą“ – susitiks su bendruomenėmis, savivaldos atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

antanas

antanas portretas
zuvis genda nuo galvos

mastytojas

mastytojas portretas
nori sedi ir nedirba nori visai nedirba o kas jiems patvirtino nauja kodeksa itvirtino baudziava eikit laza o jie sau ramiausiai gules prie vidurzemio juros ir jusu bedos ju nejaudins

Čia ir yra

Čia ir yra portretas
viena iš akivaizdžių ir didžiausių Lietuvos blogybių-ydingas Seimo darbas ir jo, kaip aukščiausios valdymo institucijos savigarbos nebuvimas.Pasižiūrėkime kada ir kaip vyksta seimo posėdžiai.Jie suskirstyti į 2 sesijas:pavasarinę ir rudeninę.Vyksta įprastai 2 dienas į savaitę.O kiek laisvo laiko!Marios!.O ką sako Darbo kodeksas?...Ypač "žavi"paskutiniai seimo posėdžiu metodai.Įstatymų priėmimai-kažkoks jovalas, kurį suprasti ir išanalizuoti tokiu kosminiu greičiu,reikia būti mažų - mažiausia Enšteinu.Nenuostabu, kad kalbama, kad jie nežino ką priiminėja.Toks įspūdis kad dirbama belekaip ir ka tiktais greičiau.///Manau, kad tokia tvarka ne tik piktinanti, bet specialiai padaryta ir įdiegta veikėjų, kurie yra Lietuvos priešai.Jie suinteresuoti turėti idiotišką, nesutvarkytą ir apgailėtiną šalį, kur galima įteisintai išnaudoti gyventojus, juos apvaginėti ir diskriminuoti.Teisingiau-daryti ką nori.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių