Socialdemokratai kol kas negauna pusės milijono eurų dotacijos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį šešioms partijoms paskirstė antrojo pusmečio dotacijas – per 2,2 mln. eurų.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kol kas lieka be maždaug 505 tūkst. eurų dotacijos, nes VRK sprendžia dėl šios partijos 2016 metų Seimo rinkimų kampanijos galimų pažeidimų.

Biudžeto pinigų kol kas negaus ir po Seimo rinkimų nuo socialdemokratų atskilusių politikų įkurta valdančiajai daugumai priklausanti Socialdemokratų darbo partija.

LSDP gresia būti pripažintai šiurkščiai pažeidus politinių kampanijų finansavimo įstatymą dėl 22,48 proc. viršytos leistinos rinkimų kampanijos išlaidų ribos.

VRK posėdyje ketvirtadienį dalyvavęs LSDP pirmininko pavaduotojas Justas Pankauskas tvirtino, kad komisija neturi teisinio pagrindo neskirti dotacijos socialdemokratams.

„Teisinis pagrindas skirti partijoms dotacijas yra išpildomas ir Socialdemokratų partijos atžvilgiu. Dar spalio 3 dieną VRK yra gavusi informaciją iš Teisingumo ministerijos, jog LSDP  atitinka įstatymų keliamus reikalavimus dotacijai gauti, todėl išskirti partiją teisinio pagrindo mes nematome“, – tvirtino J. Pankauskas.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigė, kad VRK jau po kelių dienų, lapkričio 13 dieną, planuoja spręsti, ar LSDP padarė pažeidimų per Seimo rinkimus, ar ne. Anot jos, skirti LSDP dotaciją, neišsprendus klausimo dėl pažeidimų, neįmanoma.

J. Pankauskas savo ruožtu sakė, kad VRK atliktas tyrimas dėl socialdemokratų rinkimų kampanijos finansavimo yra didelės apimties, pažyma sudaro 109 puslapius. Jo teigimu, daugelį ten nurodytų teiginių partija pasirengusi paneigti, todėl sprendimas dėl LSDP gali užtrukti.

„Tai bus sprendimas, kuris bus kažkada priimtas. Kadangi dotacijų klausimas bus svarstomas ir kitų metų pavasarį, niekas netrukdo tuomet svarstyti klausimą dėl dotacijos neskyrimo, jeigu bus nustatytas pažeidimas“, – sakė jis.

Kitoms partijoms dotacijos paskirstytos įprasta tvarka, pagal praėjusių trejų rinkimų rezultatus.

Didžiausią valstybės pinigų – apie 664 tūkst. eurų – dalį gavo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai teko apie 549 tūkst. eurų, opoziciniam Liberalų sąjūdžiui – apie 395 tūkst. eurų.

Darbo partijai bus pervesta apie 232 tūkst. eurų, „Tvarkai ir teisingumui“ – 223 tūkst. eurų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai – 181 tūkst. eurų.

Dotacijos kol kas negaus ir po Seimo rinkimų nuo socialdemokratų atskilusių politikų įkurta  valdančiajai daugumai priklausanti Socialdemokratų darbo partija.

Valdančiųjų iniciatyva Seimas priėmė pataisas, kurios numatytų dotaciją ir naujai įsikūrusioms partijoms, jei jos turi frakciją Seime, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė jas vetavo.

Seimas ketvirtadienį planuoja balsuoti dėl grąžintų pataisų, valdantieji sako atmesiantys prezidentės veto. Pagal siūlomą formulę, socialdarbiečiai gautų per 200 tūkst. eurų dotaciją.

Pagal dabar galiojantį įstatymą valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Iš viso partijoms šiemet valstybės biudžete skirta 5,5 mln. eurų.

Trukdė tirti jos finansus per rinkimus

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ne tik nebendradarbiavo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) tiriant partijos Seimo rinkimų kampanijos finansus, bet trukdė tyrimui, teigia tyrimą atlikusi VRK darbuotoja.

„Partija, kaip pažymėta pažymoje, nenorėjo bendradarbiauti, praktiškai buvo trukdomas tyrimas“, – ketvirtadienį per VRK posėdį sakė komisijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Janina Latvienė.

„Tai buvo, sakyčiau, istorinis tyrimas. VRK nuo 2004 metų, kai čia dirbu, ir anksčiau nėra gavusi skundo iš partijos vidaus. Tai tikrai neeilinis tyrimas. Be galo didelė apimtis, buvo 60 skyrių už dvejus metus tikrinami bankų išrašai. Buvo partijos dvi sąskaitos – einamoji ir biudžetinė sąskaita už dvejus metus“, – sakė tyrimą atlikusi VRK darbuotoja.

Anot jos, buvo sunku gauti reikalingus dokumentus iš LSDP, visų gauti ir nepavyko, ji pati sulaukė kaltinimų dėl Asmens duomenų apsaugos įstatymo pažeidimų.

Anoniminį pranešimą apie galimus LSDP Seimo rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimus VRK gavo vasarį.

„Pačiame pirmame rašte, berods, kovo 19 dieną, kuris išsiųstas partijai, buvo prašoma pateikti visas sąskaitas faktūras. Tačiau telefoninio pokalbio metu jūs pasakėte: nurodykite pagal banko išrašus, kokių jums sąskaitų reikės, tada jas ir pateiksime. Pasakykite, kaip mums reikėjo atspėti banko išraše, kur kokia sąskaita apmokėta ir kur gali būti išlaidos, susijusios su rinkimais“, – ketvirtadienį kreipdamasi į LSDP vicepirmininką Justą Pankauską sakė J. Latvienė.

Pastarasis aiškino, kad visi prašomi dokumentai buvo pateikti.

„Pateikėte, kur dūrėme, kur galimai galėjo būti. Jeigu vartytume visas sąskaitas, visas bylas, tvarkingai pateiktas, rastume ir sutartis, rastume daugiau informacijos, rastume darbų atlikimo aktus, kurie, deja, nebuvo pateikti“, – tvirtino VRK darbuotoja.

Anot jos, tyrimui artėjant į pabaigą ir nesulaukiant LSDP bendradarbiavimo, net svarstyta įrašyti į pažymą, kad dokumentai nebuvo pateikti.

„Rugpjūtį atvykote į VRK ir pradėjote bendradarbiauti, tada prasidėjo antras ratas – vėl prasidėjo elektroninių laiškų siuntinėjimas ir papildomų dokumentų gavimas“, – pasakojo J. Latvienė.

LSDP vicepirmininkas savo ruožtu teigė, kad VRK užklausas gavo visų 60 skyrių finansininkai, net tie, kurie jau nebedirbo partijoje, todėl kilo sąmyšis, kas vyksta, ką daryti.

„Dėl to buvo paprašyta, kad visos užklausos būtų siunčiamos oficialiai, per partijos oficialų elektroninį paštą, kad galėtume sukoordinuoti su skyriais, kur žmonės pasikeitę nuo 2015, 2016 metų. Tai buvo labai kolegiškas, paprastas ir suprantamas prašymas. Antra, mes į visas užklausas atsakymus pateikėme“, – pabrėžė jis.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyrius nustatė, kad per Seimo rinkimus LSDP politinei reklamai išleido gerokai daugiau nei nurodė ataskaitoje. Bendra išlaidų suma turėjo būti nurodyta 906 tūkst. 362 eurų, o socialdemokratai deklaravo 790 tūkst. eurų. Tuo metu leidžiamas limitas siekė 740 tūkst. eurų.

Partija įtariama 22,48 proc. viršijusi leistiną rinkimų kampanijos išlaidų ribą ir nedeklaravusi 15,41 proc. limito politinės kampanijos išlaidų.

VRK darbuotojai nustatė galimų įvairių įstatymų pažeidimų – lėšų rinkimams LSDP savo skyriams skyrė dar neprasidėjus politinei kampanijai, kandidatai apmokėjo ne savo, o partijos ar kitų kandidatų politinę reklamą, sudarytos fiktyvios sutartys dėl konsultacijų, o iš tiesų sumokant už kitas paslaugas, už dalį išlaidų mokėta ne iš politinės kampanijos sąskaitos, nors tai buvo su rinkimais susijusios išlaidos.

VRK pateiktoje pažymoje siūloma nustatytus pažeidimus pripažinti šiurkščiais. Už tokius pažeidimus partijai gali grėsti nuobauda – valstybės dotacijos ar jos dalies praradimas tam tikram laikui.


Šiame straipsnyje: VRKpartijosdotacijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kada 'konservus' be pinigų paliksit?

Nuomone.

Nuomone. portretas
Jokiu islaikymu veltedziam ,istaskiusiem Lietuva po gabaleli iidalinusiem ne tik pinigus bet paezeres,parkus,graziausias vietas ,imones Ir Paluckui atsisakius nuo lovio atskilome.Remkite.Ar ilgai busim versiu tauta ;Bobelis???

sitiems Neolyberastiniams socialistams

sitiems  Neolyberastiniams  socialistams   portretas
aplamai nei cento neduot --tai parazitinis auglys ant tautos kuno , o jus dar sersit situos islaikytinius darmajiedus , von y statybas dirbt arba varykit y norvegija pas kolegas y bernevernet , darbo ieskot...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių