Partijų lyderiai atiduoda balsus savivaldybių tarybų rinkimuose: dėstė lūkesčius

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis tikisi, kad po sekmadienį vykstančių rinkimų savivaldybių tarybose liks panašus kiekis partiečių. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sako, kad savivaldos rinkimuose Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai tikisi iškovoti daugiausia mandatų, tačiau apie merų postus kalba atsargiau.

Tikisi panašaus skaičiaus

Šiuo metu „Tvarkos ir teisingumo“ partija turi 70 narių savivaldybių tarybose, „tvarkiečių“ atstovai dirba merais Kalvarijoje ir Šilutėje.

„Tikiuosi panašiai tiek ir turėti, apie 70. Dar trys, du merai man asmeniškai būtų tikrai geras dalykas“, – žurnalistams sakė Vilniaus miesto pakraštyje, Antaviliuose, balsavęs R. Žemaitaitis.

Jis pats kandidatuoja į merus Vilniuje, bet savo galimybes rinkimuose vertina kukliai.

„Prizinės vietos būtų nuostabu, (...) bet penkta – šešta vieta man asmeniškai būtų labai geras dalykas“, – kalbėjo politikas, atėjęs balsuoti su dviem vaikais.

Pasak jo, Vilniaus miesto savivaldybės taryboje „tvarkiečiai“ tikisi turėti trijų – penkių žmonių frakciją.

Partija geriausiai savo galimybes vertina Žemaitijoje.

Į tarybos narius „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai kandidatuoja 34 savivaldybėse, 21-oje „tvarkiečių“ iškelti kandidatai siekia mero posto.

„Tikrai nebandėm statyti ten kandidatų, kur žinojom, kad laimės vienos partijos atstovai“, – sakė R. Žemaitaitis.

Rinkimuose dėl tarybos nario mandato 60-yje savivaldybių varžosi per 13 tūkst. politikų, į merus kandidatuoja per 400.

Iš viso balsą jau atidavė per 8 proc. rinkėjų. Iš anksto balsavo daugiau kaip 6 proc. rinkėjų, dar du procentai atėjo prie balsadėžių per pirmąsias dvi valandas.

Mano, kad konservatoriai laimės daugiausia mandatų savivaldybėse

„Mūsų preliminarūs skaičiavimai rodo, kad yra tikimybė kad Tėvynės sąjunga pagal laimėtų mandatų skaičių turėtų būti pirmoji partija Lietuvoje. Tai reiškia nuo 2015 metų būtų pokytis toks, kad tuomet buvo pirmieji socialdemokratai, mes buvome antrieji. Dabar aplenktume juos ar kas tai bebūtų“, – žurnalistams sekmadienį sakė Švyturio apylinkėje Vilniuje balsavęs G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis/Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Jis pridūrė, kad laimėtų balsų ir mandatų skaičius gali dėliotis labai skirtingai, svarbu tai, kad šiuose savivaldos rinkimuose dalyvauja daug naujai įsikūrusių rinkimų komitetų.

Dar sunkiau, anot konservatorių lyderio, prognozuoti tiesioginių merų rinkimų rezultatus.

„Merų mes nusprendę nesvarstyti, nes gali būti daug visokių netikėtų siurprizų, kaip 2015 metais, kai sau prognozavome mažiau merų, buvo daugiau. Esame nuosaikiai atsargūs. Tikimės gero rezultato“, – sakė G. Landsbergis.

Balsuoti jis sekmadienį atvyko su šeima - sutuoktine Austėja Landsbergiene ir vaikais.

Praėjusiuose savivaldos rinkimuose 2015 - aisiais konservatoriai buvo iškovoję 253 mandatus, iš jų – 11 merų.

Mūsų lūkesčiai – labai racionalūs ir labai realistiški. Mūsų mandatų skaičius truputį sumažės.

Tikisi kelių socialdarbiečių pergalės merų rinkimuose jau pirmame ture

Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas tikisi, kad partijos kandidatai jau pirmajame savivaldos rinkimų ture iškovos kelis merų postus, o tarybose gaus nuo 60 iki 80 mandatų.

„Mes galvojame, kad vieną arba du turėsime pirmajame ture, o šiaip galvojame apie keturis penkis (merų postus -BNS). Mandatų skaičius – tikimės tarp 60 ir 80. Tai būtų geras skaičius debiutuojančiai partijai“, – žurnalistams sakė sekmadienį Vilniaus Raitininkų apylinkėje su žmona balsavęs G. Kirkilas.

Jo vadovaujamai pernai balandį įkurtai partijai šie savivaldos rinkimai yra pirmieji.

Socialdemokratų darbo partija buvo įkurta skilus Socialdemokratų partijai. G. Kirkilas ir dar dalis kitų įtakingų socialdemokratų nesutiko su partijos naujojo vadovo Gintauto Palucko inicijuotu socdemų pasitraukimu iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Pasitraukusieji iš G. Palucko vadovaujamų sociademokratų gretų įkūrė naują partiją ir Seime liko valdančiojoje koalicijoje.

Iš viso partija yra iškėlusi 15 kandidatų tiesioginiuose merų rinkimuose, ir 26 kandidatų į tarybas sąrašus savivaldybėse.

Viliasi, kad Centro partija gerokai padidins mandatų skaičių

Centro partijos vadovas parlamentaras Naglis Puteikis tikisi, kad jo partija gerokai padidins mandatų skaičių savivaldybėse.

„Būsime labiausiai mandatų skaičių išauginusi partija, nes prieš ketverius metus mes turėjome tris mandatus, dabar turėsime keliasdešimt, ir, manau, kad turėsime du merus“, – savo balsą sekmadienį atidavęs Vilniaus senamiestyje esančioje apylinkėje BNS sakė N. Puteikis.

2015 metais per savivaldybių tarybų rinkimus Centro partija buvo gavusi tris mandatus. N. Puteikis tuomet dar nebuvo jos vadovas ir kandidatavo Vilniuje su partija „Lietuvos sąrašas“.

Pripažįsta, kad Liberalų sąjūdžio mandatų skaičius mažės

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas pripažįsta, kad jo partija šiemet savivaldos rinkimuose iškovos mažiau mandatų nei prieš ketverius metus, tačiau viliasi, kad liberalai išliks populiariausiųjų ketvertuke.

„Mūsų lūkesčiai – labai racionalūs ir labai realistiški. Mūsų mandatų skaičius truputį sumažės“, – BNS telefonu iš Klaipėdos, kur atidavė savo balsą rinkimuose, sakė E. Gentvilas.

„Atsirado ir praradimų, ir visuomenės pasitikėjimo sumažėjimas. Tačiau aš esu įsitikinęs, kad mes užimsime ketvirtą vietą partijų rikiuotėje pagal mandatų ir merų skaičių“, – sakė liberalų lyderis.

Pasak jo, Liberalų sąjūdis tikisi gauti 150-170 mandatų ir mažiausiai aštuonis merų postus visoje Lietuvoje.

Praėjusiuose rinkimuose 2015-aisiais Liberalų sąjūdis sulaukė apie 13 proc. rinkėjų paramos ir tapo lyderiais devyniose savivaldybėse, įskaitant Klaipėdą ir Vilnių. Nuo to laiko iš partijos pasitraukė tiek Vilniaus meras Remigijus Šimašius, tiek Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Viliasi, kad „valstiečiai“ pagerins pozicijas savivaldoje

Premjeras Saulius Skvernelis tikisi, kad jį delegavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga po savivaldos rinkimų turės daugiau merų ir mandatų savivaldybių tarybose nei šiuo metu.

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

„Manau, kad bus tikrai ir mandatų daugiau, ir merų daugiau“,– žurnalistams sekmadienį sakė premjeras, balsavęs Platiniškių rinkimų apylinkėje Vilniaus rajone.

Anot jo, savivaldos ir tiesioginiai merų rinkimai pirmiausia yra pasitikrinimas prieš rinkėjus vietiniams politikams, tačiau „yra ryšys ir su centrine valdžia“.

Balsuoti sekmadienio vidurdienį premjeras atvyko su žmona Silvija.

„Valstiečiai žalieji“ 2015-aisiais savivaldybių tarybose iškovojo 140 mandatų, tarp jų buvo keturi merai. 2016 metais ši partija laimėjo Seimo rinkimus.

Partija gali turėti didžiausią frakciją Vilniuje?

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis sako, kad po sekmadienį vykstančių savivaldos rinkimų jo partija tikisi turėti didžiausią frakciją Vilniaus mieste.

„Čia, Vilniuje, tikimės gerų rezultatų. (...) Tikimės laimėti pirmą vietą pagal mandatų skaičių“, – žurnalistams sakė sostinėje Pilaitėje balsavęs europarlamentaras.

„Tai būtų didžiulė mūsų pergalė“, – pridūrė jis.

Valdemaras Tomaševskis/Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Šiuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija Vilniaus miesto savivaldybės taryboje yra antra pagal dydį.

Lenkų rinkimų akcijos lyderis taip pat tikisi pasiekti gerų rinkimų rezultatų Trakų rajone, Švenčionių rajone ir Visagine ir tęsti dominavimą Vilniaus rajone ir Šalčininkų rajone.

Pastarosiose dvejose savivaldybėse šiuo metu dirba vieninteliai du merai iš LLRA-KŠS. Savivaldybių tarybose visoje Lietuvoje partija turi 65 narius.

Panašius rezultatus lenkų rinkimų akcija tikisi išsaugoti ir po rinkimų, sakė V. Tomaševskis.

Partija yra iškėlusi sąrašus dešimtyje Lietuvos savivaldybių, šešiose iš jų – su Rusų aljansu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad reitingai tai yra žmonių apgaudinėjimas, tai kas gali paneigti, kad partijos klastojančios reitingus, nesuklastos ir rinkimų rezultatų

Penisininkas

Penisininkas portretas
Pamatęs broilerį pasišlykštėjau ir norėjau tą patį parašyti tai ką ką tik parašė ,, kolega "NA NA

Anonimas

Anonimas portretas
šitą žydų šeimynėlę ,turėtu būti paieškoma STT ir prokuratūroje ,o ne statyti pavyzdžiu ,kaip greituoju būdu pavogti iš valstybės milijoną .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių