Pas Seimo pirmininkę – pasitarimas dėl krašto apsaugos

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pirmadienį rengia pasitarimą dėl krašto apsaugos aktualijų.

Su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku Artūru Paulausku parlamento vadovė aptars gynybos finansavimo didinimą, su krašto apsauga susijusių teisės aktų priėmimą, BNS sakė jos sekretoriato vadovas Mantvydas Bekešius.

Krašto apsaugos ministras prašo gynybai papildomai skirti 130 mln. litų. Jau šiemet didinti krašto apsaugos finansavimą reikalauja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, NSGK.

Komitetas yra priėmęs sprendimą, kad krašto apsaugai šiemet būtų skirta bent 100 mln. litų.

Be to, NSGK priminė Vyriausybei, kad jau beveik metus vėluojama parengti Valstybės mobilizacijos planą. Prašoma jį pateikti komitetui iki liepos 1-osios.

Vyriausybė raginama siekti stiprinti NATO matomumą, karinį buvimą Lietuvoje ir Baltijos šalyse ir užtikrinti nuolatinį sąjungininkų sausumos pajėgumų dislokavimą.

Lietuvos gynyba ir jos finansavimu susirūpinta po Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Lietuvos parlamentinių partijų vadovai kovo 29 dieną įsipareigojo nuosekliai didinti krašto apsaugos finansavimą, kad 2020 metais jis pasiektų 2 procentus bendrojo vidaus produkto. Šiuo metu Lietuva gynybai skiria 0,8 proc. BVP, ir pagal šį rodiklį yra priešpaskutinė NATO. Aljanso šalys yra įsipareigojusios siekti 2 proc. finansavimo.

Šiais metais biudžete šalies gynybai numatyta skirti 981 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių