Pasirašyta Lietuvos stojimo į EBPO sutartis

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį Paryžiuje pasirašė Lietuvos prisijungimo prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) konvencijos susitarimą.

Jį ratifikavus Seimui, Lietuva oficialiai taps 36-ąja šios organizacijos nare.

Lietuvą pasveikino ceremonijoje dalyvavęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), EBPO vadovas Angelo Gurria (Anchelis Gurija), pranešė prezidentūra.

Prezidentūros teigimu, Lietuva yra viena greičiausiai stojimo į EBPO procesą užbaigusių šalių per visą šios organizacijos istoriją. Pasak D. Grybauskaitės, tai rodo sutelktas visos valstybės pastangas ir stiprią politinę valią.

„EBPO yra paskutinė iš svarbių tarptautinių organizacijų, į kurias įstojame. EBPO suteikia milžinišką potencialą Lietuvai. Jau pats stojimo procesas pastūmėjo seniai pribrendusias reformas, o visateisė narystė duos dar daugiau naudos. Didžiausios galimybės Lietuvai atsiveria 5 srityse: ekonomikos ir viešojo valdymo, finansų, švietimo, socialinės apsaugos ir kovos su korupcija“, – rašoma pranešime.

Prezidentūra teigia, kad EBPO formuoja geriausias šalių ūkio valdymo praktikas, todėl ekonomikos srityje Lietuva ir toliau koncentruosis į valstybės valdomų įmonių veiklos efektyvumą ir skaidrumo didinimą. Dar stojimo metu buvo imtasi svarbių urėdijų ir susisiekimo įmonių pertvarkų, realiai pradėtas valstybės valdomų įmonių depolitizavimas.

„Ypač Lietuvai svarbi narystės nauda švietimo srityje, nes EBPO narių patirtis vertinama kaip geriausia pasaulyje. Pasinaudodami ja galėsime spręsti konkrečius Lietuvos švietimo iššūkius“, – teigiama pranešime.

Pasak prezidentūros, vienas iš svarbiausių EBPO standartų – skaidrumas. Todėl Lietuva ketina ir toliau stiprinti antikorupcines priemones.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius teigia, kad Lietuva įrodė, jog yra pasirengusi greitai ir efektyviai vykdyti šalies ūkiui naudingas reformas. Vis dėlto, pasak jo, pasirašius stojimo sutartį būtina ir toliau atsižvelgti į užsienio ekspertų siūlymus siekiant didinti šalies konkurencingumą.

„Stojimas į EBPO nėra savitikslis ir baigtinis procesas, tačiau tai labai sustiprina teigiamą Lietuvos įvaizdį investuotojų akyse. (...) Sutarties pasirašymas suteikia prieigą prie geriausios užsienio praktikos, naujausių žinių ir aktualiausių ekspertų įžvalgų. Tai išnaudodami galėsime vykdyti mums reikalingas reformas, toliau didinti Lietuvos konkurencingumą, patrauklumą užsienio investicijoms“, – ministerijos pranešime teigia V. Sinkevičius.

Pasirašius stojimo sutartį, ją dar turės deponuoti Prancūzijos vyriausybė.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija preliminariai skaičiuoja, kad narystė EBPO Lietuvai per metus kainuos 2,5-3,5 mln. eurų.

Derybas dėl narystės Lietuva pradėjo prieš trejus metus ir baigė šiemet balandį. EBPO gegužės 3 dieną oficialiai pakvietė Lietuvą prisijungti prie EBPO konvencijos.

Stojimo procese Lietuva atsiliko nuo kitų kaimyninių Europos Sąjungos šalių – Lenkija organizacijos nare tapo 1996 metais, Estija – 2010 metais, o Latvija – 2016 metais.

EBPO – tarptautinė organizacija, besivadovaujanti atstovaujamosios demokratijos ir laisvosios rinkos ekonominiais principais. 1961 metais įkurtos organizacijos ištakos siekia 1948 metus, kai buvo įkurta Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacija, skirta vykdyti Maršalo planą Europoje po Antrojo pasaulinio karo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuva nestojo y EBPO

lietuva  nestojo y  EBPO portretas
ten ystojo grybauskaite su savo konservatdegradeliu chebra....lietuvai ta EBPO ir naxren niekam nereikalinga , gyvenom be ameerikonisku GMO -CMO galim gyvent be ju ir toliau...

A nakui

A nakui portretas
mums anos reik?Ar milijonų neturim kur dėt?

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl neginame lietuvių tautą? "Mes, lietuviai, taikos metu gyvename tokiame pat skurde, kaip ir turkai, su jų karais, perversmais, milijonais pabėgelių. 23 procentai lietuvių tautos skursta. Čekijoje skurdo lygis toks pat mažas, kaip Islandijoje. Tik 9 procentai čekų skursta." Kodėl mes turime bendrą istoriją su čekais, bet taip skurstame, palyginus su jais? Nes nesugebame susivienyti, kaip čekai, ir susitvarkyti mūsų tautos gyvenimą, išmušti parazitus iš lovio Vilniuje. Skursta tie, kurių pajamos neviršija 60 procentų nuo visos valstybės gyventojų pajamų medianos. Lietuvos pajamų mediana yra visų Lietuvos gyventojų pajamų sąrašo viduryje esantis skaičius. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių