Plungės meras atsiprašo dėl vaikų stovyklos Rusijoje

  • Teksto dydis:

Plungės rajono meras Audrius Klišonis klaida pavadino vaikų stovyklos Rusijoje programą, kurioje buvo susitikimas su Kremlių remiančiu baikerių klubu „Naktiniai vilkai“.

Liberalų mero teigimu, įvyko klaida, kuri bus nedelsiant įvertinta.

„Labai atsiprašau dėl to, kad Plungės vaikai ir jų vasaros atostogos buvo įveltos į aiškius propagandinius požymius turintį renginį. Su mūsų vaikais pagal mainų programą į Krasnogorską vyko savivaldybės atstovai, kurie turėjo prižiūrėti, kad vaikų atostogos nebūtų politizuojamos. Deja, taip nebuvo. Įvyko klaida, dėl kurios nevalia ieškoti pasiteisinimų. Tai bus įvertinta nedelsiant“, - pranešime spaudai teigė meras.

Pranešimą išplatinusi Liberalų sąjūdžio partija teigia, kad iš anksto su Lietuvos institucijomis suderintoje vaikų atostogų mainų programoje baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ narių apsilankymas stovykloje nebuvo numatytas.

Baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ vadovas Aleksandras Zaldostanovas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, jis ne kartą yra dalyvavęs baikerių organizuojamuose nacionalistiniuose renginiuose. Kai kurie baikeriai aktyviai palaiko prorusiškus separatistus rytų Ukrainoje.

Lietuvos ir Lenkijos pasieniečiai kelis kartus yra neįsileidę šių baikerių, kai jie vykdavo į Vokietiją minėti sovietų pergalės Antrajame pasauliniame kare.

Tuo tarpu Plungės-Rietavo rinkimų apygardoje kandidatuojantis konservatorius Jurgis Razma tvirtina, kad merui jau anksčiau opozicija buvo išsakiusi kritikos dėl vaikų vežimo į stovyklas Rusijoje, tačiau į jų perspėjimus valdžia nereagavo.

„Mūsų opozicijoje esantys atstovai buvo priekaištavę merui dėl kelių kelionių, čia nėra kažkas netikėto, ta diskusija nuolat vyko, kiek per tas keliones galima jaunimą nukreipti į tam tikrus Rusijos propagandinius spąstus“, - BNS trečiadienį sakė J.Razma.

Tuo pačiu konservatorius sutiko, kad anksčiau šios stovyklos neturėjo tokio akivaizdaus propagandinio elemento: „Tik gal anksčiau nebuvo tokių ryškių įtraukimo į propagandinius dalykus faktų kaip dabar šitie baikeriai, tai galbūt būdavo švelnesni atvejai. Dabar atsirado ryškesnių propagandos formų, keik galima spręsti iš aprašymo“.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia įspėjęs Plungės rajono savivaldybę apie grėsmę dėl jaunimo grupės išvykos į Rusiją.

„Apie šią išvyką departamentas gavo informaciją ir darydamas prielaidą, kad galbūt savivaldybei nėra iki galo žinoma, koks yra renginys, koks jo pobūdis, jautė pareigą informuoti ir informavo apie tai, kad renginys gali būti išnaudotas propagandos tikslais ir panašios gali būti provokacijos“, – trečiadienį LRT radijui sakė VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Budrys.

Jis pabrėžė, kad apie galimas grėsmes pranešta prieš išvyką, tačiau detali stovyklos programa nederinta.

„VSD viešai teikia nuolat viešai informaciją kasmetiniuose grėsmių vertinimuose ir kitomis progomis, susitikinėjame su atskiromis visuomenės grupėmis bandydami paaiškinti, kodėl ir kokias priemones prieš mus informaciniame kare propagandoje naudoja tam tikra valstybė ir kad renginiai tokio pobūdžio, kurie įtraukia mūsų jautrią visuomenės dalį, jaunimą, jie yra žalingi iš principo. Visais atvejais, kai turime tokios informacijos, mes ja dalijamės būtinai. Šitas atvejis buvo kaip tik toksai“, – teigė pareigūnas.

Plungės rajono meras A. Klišonis patvirtino, kad prieš išvyką tartasi su VSD, tačiau, anot jo, gauta visai kitokia rekomendacija, nei teigė K.Budrys.

„Aš pats bendravau su departamento atsakingu asmeniu, Klaipėdos teritorinio padalinio, ir švelniai kalbant šiek tiek nuomonė buvo kitokia. Nenoriu komentuoti šitos labai svarbios valstybės institucijos vidaus tarpusavio klausimų, gal aš tiesiog ne visada suprantu gerai lietuvių kalbą, bet turbūt negalėčiau labai stipriai tuo skųstis“, – LRT radijui sakė meras.

Anot jo, VSD pareigūnas kalbėjo ir su juo, ir su Plungės delegacijos vadove.

Trečiadienį meras teigė, kad Plungės rajono savivaldybė 2003 metais yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Rusijos Krasnogorsko municipaliniu rajonu. Pagal šią sutartį vyksta jaunimo delegacijų mainai.

A.Klišonios teigimu, po Rusijos agresijos Ukrainoje 2014 metais savivaldybė kreipėsi į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją paaiškinimo, ką daryti su pasirašyta sutartimi. Pasak jo, sulaukta atsakymo, kad tokie tarpusavio mainai reikalingi, siūlyta juos tęsti.

Mero teigimu, „Naktinių vilkų“ dalyvavimas į programą nebuvo įtrauktas, tai neva buvo organizatorių staigmena.

VSD direktoriaus pavaduotojo tvirtinimu, Kremlius šį baikerių klubą išnaudoja savo propagandai.

„Tai yra organizacija, kurią režimas išnaudoja prieš mus nukreiptos propagandos tikslais. Tos organizacijos pastangomis arba ja kaip priemone menkinama mūsų istorinė atmintis, mūsų vykdoma užsienio politika, galų gale per ją yra reiškiama parama vykstančiai agresijai Europoje“, – LRT radijui sakė K.Budrys.

Plungės rajono savivaldybė antradienį pranešė, kad delegacija į Rusiją liepos 1-12 dienomis vyko Krasnogorsko rajono savivaldybės kvietimu.

„Stovyklos metu vyko įvairūs sportiniai turnyrai. Be sportinių varžybų, vyko kūrybiniai vakarai, kurių metu jaunuoliai šoko, dainavo, skaitė eiles, vaidino, piešė. Taip pat turėjo galimybę save realizuoti „Multi pulti“ personažuose, vyko šokių maratonas, inscenizuotos liaudies dainos, „Mis ir Mister stovykla“ grožio ir talentų konkursai. Be įvairiausių užsiėmimų, stovyklos organizatoriai sudarė galimybę pamatyti ir įžymias Rusijos Federacijos sostinės – Maskvos – bei Krasnogorsko miesto vietas. Tarptautinės jaunimo stovyklos dalyviai lankėsi Rusijos ginkluotųjų pajėgų, Tėvynės karo, Archangelskoje muziejuose, Aleksandrovo sode, Raudonojoje aikštėje. Turėjo galimybę pabuvoti tarptautiniame džiazo festivalyje. Uždarymo ceremonijoje galėjo pabendrauti su motoklubo „Naktiniai vilkai“ baikeriais“, – informavo Plungės savivaldybė.


Šiame straipsnyje: Naktiniai vilkaipropaganda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Feliksas

Feliksas portretas
Zydsaudziu anukai nerimsta.Pagarba merui.

neapsimesk kvaileliu

neapsimesk kvaileliu portretas
Atsipraso kaip juokinga.. tokie neturi vadovauti miestams ir rajonams, savo nezinojimu gali prazudyti mus...

Ha

Ha portretas
Nesuprantu kaip galima i ta fashistyna atiduoti vaikus kas zino kas tiems ruskiams gali saut i galva savo vaiko niekada nisleisciau tegu LIetuvos ruskiai siuncia i putleryna svo atzalas gal pasimokys viena karta
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių