Politikų skolos už Seimo rinkimus mažėja

2016 m. spalio 9 d. Seimo rinkimų politinės kampanijos neįvykdyti skolos įsipareigojimai šių metų lapkričio 28 d. duomenimis sudaro 164 610,64 Eur, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Palyginus su š. m. liepos 26 d. VRK duomenimis, skolos įsipareigojimai, kurie buvo 482 548 Eur, sumažėjo beveik 3 kartus, o skolos įsipareigojimų iš tuomet buvusių 55 savarankiškų politinės kampanijos dalyvių dar turi 11.

„Tuo tarpu tik pasibaigus politinės kampanijos laikotarpiui (š. m. vasario 7 d.) politinės kampanijos finansavimo ataskaitose nurodė ar vėliau VRK patikrinimų metu nustatė, kad iš 358 savarankiškų politinės kampanijos dalyvių skolos įsipareigojimus turėjo 72 dalyviai, o skolos įsipareigojimai sudarė 1 333 487 Eur“, - paskaičiavo VRK.

Taigi 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos skolos įsipareigojimai sumažėjo daugiau kaip 8 kartus.

VRK teigimu, didžiausius politinės kampanijos skolos įsipareigojimus turi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) - 148 974,84 Eur ir Lietuvos centro partija - 7 298,25 Eur. Kitų savarankiškų politinės kampanijos dalyvių skolos įsipareigojimai svyruoja nuo 100 Eur iki 3943,79 Eur.

Iš didžiausius skolos įsipareigojimus turėjusių (virš 100 000 Eur) savarankiškų politinės kampanijos dalyvių, skolos įsipareigojimus jau įvykdė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

VRK primena, kad Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymas numato, jog kiekvienais metais iki vasario 1 d., iki įsiskolinimas bus padengtas, buvęs savarankiškas politinės kampanijos dalyvis privalo pranešti Vyriausiajai rinkimų komisijai apie įsiskolinimų padengimą ir tam panaudotų lėšų šaltinius.

Politinė partija turi teisę padengti skolos įsipareigojimus tik iš partijai nuosavybės teise priklausančio turto, gaunamų aukų ir politinei partijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų, o kiti politinės kampanijos dalyviai, fiziniai asmenys, - tik iš nuosavų (asmeninių) lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių