Politinė korupcija: rinkėjų brangūs advokatai nesujaudins

Nuo penktadienio politinės korupcijos byloje dėl papirkimo, prekybos poveikiu ir kyšininkavimo penki įtariamieji – fiziniai asmenys: jau anksčiau minėti buvę Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos vadovai ir nariai: pirmininkas Eligijus Masiulis, vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, valdybos narys Šarūnas Gustainis, Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys ir „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. Ir trys juridiniai – „MG Baltic” koncernas bei dvi partijos – Liberalų sąjūdis ir Darbo partija. Įtarimai dviem parlamentinėms politinėms jėgoms – didelis sukrėtimas visai Lietuvos politinei sistemai, tarsi tik patvirtinantis tai, ką pasakytų turbūt bet kuris paklaustas gatvėje – verslas susimoka už sau naudingus sprendimus, o valdžioje už tuos sprendimus „visi ima“.

Šios bylos įtariamieji savo nekaltumą įrodinės nusamdę brangius advokatus ir teisės žinovus, tačiau partijoms kur kas sunkiau – rinkėjų brangių advokatų argumentai, greičiausia, nesujaudins.  Pasak TSPMI profesoriaus Tomo Janeliūno, partinė sistema vis dar nėra išsivaliusi, Seime – didesnė dalis partijų įtariamos korupcija ar piktnaudžiavimu.

Tai iš tikrųjų žiaurus signalas, kad mūsų politinė sistema yra vis dar šešėlyje. Ir reputacijos prasme vėl gi politinėms partijoms tai yra didelis smūgis, net ir toms, kurios yra kol kas, sakykim, už šitų įtarimų ribos ir kurios demonstruoja savo skaidrumą ir panašiai. Tai vis dėlto ir toms didžiosioms partijoms – socialdemokratams ir konservatoriams – tikrai nėra gera žinia. Nes, visų pirma, tai reiškia dar didesnį visuomenės nusivylimą politika apskritai ir politinėmis partijomis konkrečiai“, sakė VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius dr. T. Janeliūnas.

Po pareikštų įtarimų partijai liberalai skubiai sušaukė tarybos posėdį. VU profesorius Ramūnas Vilpišauskas teigia, kad ir Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos nariai turi apie ką pasvarstyti.

„Ar apskritai dar su šitoms organizacijoms prasminga dalyvauti rinkimuose ateityje, ar geriau jas uždaryti ir galvoti apie naujų darinių kūrimą, ar jungtis prie kažkurių veikiančių, o kitų partijų atstovai veikiausiai sieks išnaudoti tokią situaciją ir tam, kad suintensyvintų pastangas pervilioti kažkuriuos politikus iš šių partijų į savo, ypač Seime į valdančiųjų ar opozicinių frakcijų gretas tam, kad sustiprintų savo politinę galią šitoj institucijoj“, – kalbėjo VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius prof. R. Vilpišauskas.

Tai iš tikrųjų žiaurus signalas, kad mūsų politinė sistema yra vis dar šešėlyje. Ir reputacijos prasme vėl gi politinėms partijoms tai yra didelis smūgis.

Pasinaudoti skandalu partijos gali perviliodamos ne tik susikompromitavusių politinių jėgų narius, bet ir rinkėjus. Pasak VDU profesoriaus Mindaugo Jurkyno, liberalų rinkėjus gali privilioti įvairaus politinio spektro partijos.

„Dalis turbūt nubyrėtų pas konservatorius, galbūt kažkuri dalelė pas socialdemokratus. Bet ko gero konservatorių partija gal daugiausia išloštų, bet tikrai nepaimtų nei visų, nei pusės liberalų rinkėjų. Aš neatmesčiau galimybės, kad liberalų rinkėjas tokiu atveju arba nedalyvautų rinkimuose, arba gadintų biuletenį“, – svarstė VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius dr. M. Jurkynas.

Tokiam požiūriui pritaria ir  R. Vilpišauskas, manantis, kad jau artimiausioje ateityje teisėsaugos akiratyje nesančios Seimo partijos Liberalų sąjūdžio frakcijos narius kalbins jungtis į jų frakcijas, tačiau vis dėlto, jo manymu, liberalai neskubės jungtis prie kitų.

„Manau, kad dauguma šios partijos narių, ypač liberalų, galvos arba apie naujo darinio kūrimą, arba lauks, kaip toliau vystysis byla ir kas galiausiai bus nuspręsta teisme“, – sakė R. Vilpišauskas.

Seimo užkulisiuose kuriamos versijos, kad Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos mandatai apskritai galėtų būti panaikinti. Mat Generalinė prokuratūra informavo Vyriausiąją rinkimų komisiją apie įtarimus šioms partijoms. Pasak kai kurių parlamentarų, esą, VRK be teismo sprendimo pati gali panaikinti įtariamų partijų parlamentarų mandatus ir juos proporcingai padalyti kitoms parlamento partijoms. VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė iš pradžių teigusi, kad toks sprendimas būtų drastiškas, vėliau nepaneigė tokios galimybės.

„Vyriausioji rinkimų komisija spręs, kaip tie pažeidimai, ar buvo tie pažeidimai, nebuvo, kokie buvo pažeidimai, ar jie šiurkštūs pažeidimai, nešiurkštūs, kaip gali atsiliepti tolimesnei partijos veiklai ir t.t. Klausimas yra sudėtingas, reikalaujantis išsamios analizės, ir tą analizę mes turėsime pasidaryti, išsigryninti mums svarbiausius aspektus ir priimti atitinkamą sprendimą“, – telefonu pasakojo L. Matjošaitytė.

Beje, penktadienį po ilgos pertraukos prabilo ir buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis. Jis samprotavo apie garbę. Esą, šioje istorijoje kortas išdalijo mistinis būgnų berniukas, nepajėgęs garbingai ir civilizuotai nuversti jo iš partijos pirmininkų, todėl pasitelkė teisėsaugą. Žinoma, E. Masiulis neatskleidė, kas tas berniukas, ir žadėjo pasakyti vėliau.

„Aš nežinau, ar tai yra būgnų berniukas, ar tai yra čirvų dama“, – kalbėjo dr. M. Jurkynas.

Kažin ar šiandien yra tokia korta, kuri galėtų išgelbėti E. Masiulį. Pavojingai pasviręs stovi visas Liberalų sąjūdžio kortų namelis, nors lyderiai deklaruoja atvirumą, skaidrumą ir norą dirbti su teisėsauga. Tuo metu dėl Darbo partijos ir Vytauto Gapšio svarstymų gerokai mažiau. Jau nekart įkliuvusi, šįkart Darbo partija savo dalyvavimu politinėje korupcijoje jau nieko nenustebino. Na, o tikrųjų atsakymų, matyt, dar teks palaukti, juos pateiks tik teismas, bet Prezidentė rodo kryptį.

„Tai – nuoseklaus ir principingo pastarųjų kelerių metų teisėsaugos darbo rezultatas. Kovojant su korupcija jokių kompromisų būti negali“, – sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vejas

Vejas portretas
kad kas pakratytu duda, daug gyvaciu iškristu

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com portretas
Kokia būklė su partijomis? Visos ANTIKONSTITUCINĖS. Skaitykite 2017-03-11 straipsnį "Okupuota nepriklausomybė".

Ta

Ta  portretas
Ta dudmaisininka grubliauski su gentvilu seimyna reikia pasodinti irgi uz aferas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių