Politologas: „vaučerių“ projektas – diskriminuojantis politinis „popsas“

Premjeras Saulius Skvernelis nesutinka su kritika, kurios sulaukia Vyriausybė, kovodama su didelėmis kainomis. Premjeras pabrėžia, jei vadovautųsi ekonomistų ir ekspertų skeptiškais vertinimais, tai jis, kaip Vyriausybės vadovas, turėtų apskritai nieko nedaryti.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Algio Krupavičiaus, kritika S. Skverneliui dėl vadinamojo „vaučerių projekto“ yra pagrįsta. Pastarasis Vyriausybės sumanymas yra visiškas „popsas“, ne tik pažeidžiantis ES įtvirtintas laisves, bet ir diskriminuojantis kitas visuomenės grupes, pirmiausia, nedideles pajamas gaunančius pensininkus.

„Yra pasirinkta labai siaura grupė, kuri, bet to, yra ir nelabai logiška. Nėra jokių kriterijų, kodėl ikimokykliniai vaikai. Galima klausti, o kodėl neįtraukiami mokykliniai vaikai, kodėl pensininkai negali gauti „vaučerių“, kodėl gauna visi turtingi ir neturtingi. Tai yra visiškas popsas“, - kalbėjo profesorius.

Pasak jo, Vyriausybė tokiais sprendimais orientuojasi ne į realią naudą visuomenei, bet tiesiog į siekį pasirodyti.

Švelniai tariant, taip yra plaunamos smegenys, diskriminuojant kitas visuomenės grupes.

„Jie pasiskaičiavo, kad tokiai siauriai gyventojų grupei suteikti vaučerių reikės santykinai nedaug lėšų, tačiau kartu jų pakaks visuomenėje paleisti burbulą. Švelniai tariant, taip yra plaunamos smegenys, diskriminuojant kitas visuomenės grupes“, - kritiškai „vaučerių projektą“ vertino A. Krupavičius.

„Jei jau įvedame vaučerius, tai pensininkas, kuris gauna mažą pensiją, turi ne ką mažesnę teisę gauti vaučerį“, - teigė politologas.

Anot jo, Vyriausybėje tikriausiai buvo paskaičiuota, kad didesnės visuomenės dalies apdovanoti „vaučeriais“ tiesiog neleis biudžetas.

„Ne taip su kainomis kovojama, jeigu jie norėjo maisto kainas mažinti tai visose sveiko proto šalyse yra mažinamas PVM“, - Eltai pabrėžė VDU profesorius.

Galiausiai A. Krupavičius pusiau juokais pastebėjo, kad šiame sumanyme esama ir švelnaus interesų konflikto, kai tiesioginę „vaučerio“ naudą pajus ikimokyklinio amžiaus vaikus turintys ministrų kabineto nariai.

Tuo tarpu S. Skvernelis panašius priekaištus atmeta, teigdamas, kad Vyriausybės sumanymas prisidės plėtojant smulkųjį ir vidutinį verslą bei sveiką mitybą. Kartu, tvirtina politikas, geriau daryti kažką nei nedaryti nieko.

„Jeigu žiūrėtume į ekspertų ir ekonomistų vertinimą, tai reikėtų nieko nedaryti. Pažiūrėkite, bet kokia idėja, bet kokia mintis, bet koks siūlymas sulaukia tik įvertinimo, kad tai yra blogai ir, kad to negalima padaryti. Tai labai lengva, nes nereikia turėti nei minčių, nei idėjų, nei ryžto - tiesiog pasakyti, kad ne - čia yra blogai“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo S. Skvernelis.

S. Skvernlelis atmeta kritiką ir dėl interesų konflikto. Pasak jo, bet koks Vyriausybėje priimtas sprendimas su juo ir jo šeima yra susijęs lygiai tiek pat, kiek ir su visa visuomene.

„Bet koks sprendimas Vyriausybėje ar balsavimas Seime liečia mane ir tai jau būtų interesų konfliktas. Vyriausybės atsakomybės sritys ir darbai apima visas gyvenimo sritis“, - „Žinių radijuje“ aiškino S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį pasitarime pritarė vadinamajam kainų mažinimo planui, kurio viena iš priemonių - įvesti elektroninius maisto kuponus (dar žinomus kaip vaučerius), kuriais būtų leista naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, o teisę parduoti turėtų verslininkai, dalyvaujantys trumpojoje maisto tiekimo grandinėje.

Vadinamųjų e. vaučerių pagalba minėti pirkėjai gautų 20 proc. nuolaidą nuo vaučerio vertės ūkininkų produkcijai smulkiose prekybos vietose.

Taip pat pritarta siūlymui internetiniame puslapyje skelbti 20 maisto produktų kainas, kur būtų galima matyti ūkininko, perdirbėjo ir prekybininko kainos dalį.

Prezidento posto siekiantis ekonomistas Gitanas Nausėda skeptiškai įvertino premjero ginamą „vaučerių projektą“. Pasak jo, šis Vyriausybės sumanymas tiesiog pažeidžia vieną iš ES įtvirtintų laisvių - laisvą prekių judėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Griuvus USD, neaišku kas iš euro liks. O lito jau nebėra.

Pilietis

Pilietis portretas
Visa tai yra grynai grįžimas prie Tarybų valdžios. Greitai įves kriterijus, kad tik kai kuriems galima į užsienį išvykti. Laiko klausimas tik, kada pinigus nacionalizuos ir pasakys kad per sieną negalima išvažiuoti, nes neatitinki kriterijų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių