Komisijai nesulaukus ir G. Landsbergio, A. Širinskienė užsirūstino

Konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui atsisakius dalyvauti galimą neteisėtą įtaką ir poveikį Lietuvos politikams tiriančios laikinosios komisijos posėdyje, jos pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė apgailestauja dėl atsisakymo bendradarbiauti ir žada tyrimui pasitelkti ir kitas institucijas, pavyzdžiui, prokuratūrą, Valstybės kontrolę.

Pasak jos, Seimo laikinoji komisija jau dvi savaites susiduria „su atviru ir sistemišku G. Landsbergio ir jo sutuoktinės Austėjos Landsbergienės bei su jais siejamų įmonių atsisakymu teikti tyrimui reikalingus dokumentus.„

„Minėti asmenys vengia atvykti į komisiją ir atsakyti į klausimus. Kadangi įžvelgiame Landsbergių šeimos norą išvengti jiems nepatogių klausimų, atsisakymą bendradarbiauti, į tyrimo atlikimą sieksime pasitelkti kitų valstybės institucijų pareigūnus, o ir Laikinųjų komisijų įstatymas nurodo, kad „komisija, suderinusi su atitinkamų valstybės institucijų vadovais, tyrimui atlikti turi teisę pasitelkti prokuratūros, Valstybės kontrolės, (...) taip pat bet kurių kitų valstybės valdymo institucijų darbuotojus. Paprašysime jų įvertinti komisijos turimus duomenis“, - sako A. Širinskienė.

Laikinosios tyrimo komisijos pirmininkės A. Širinskienės teigimu, komisijai išklausius liudytojų parodymus, paaiškėjo, kad A. Landsbergienė galimai pardavė įmonę su jos valdoma žeme už vieną eurą.

„Tuo tarpu iš Registrų centro komisijos gauta žemės sklypo pirkimo sutartis liudija, jog dviejų hektarų sklypas Vilniaus mieste buvo įsigytas už 1,5 milijono eurų. Tiek Austėjai, tiek Gabrieliui Landsbergiams atsisakius Seimo nariams ir visuomenei paaiškinti, kas įvyko ir G. Landsbergiui viešai paskelbus, kad komisija bando daryti įtaką opozicijos įvaizdžiui, manau, kad opozicija pati užsitraukia įtarimų šešėlį, o situacija, kuomet piktybiškai nedalyvaujama komisijos posėdžiuose, siekiant nuslėpti faktus apie galimai neskaidrias veikas, kuria demokratijai žalingą precedentą ir dar labiau mažina visuomenės pasitikėjimą politikais“, - sako A. Širinskienė.

G. Landsbergis bei jo sutuoktinė yra vieši asmenys, kurie turėtų visuomenei paaiškinti tai, kas įvyko.

Pasak jos, girdint liudytojo parodymus, už kiek žemė parduota, ir matant sutartį, už kiek ji buvo įsigyta, yra natūralu, kad ir komisijos nariams, kaip bet kuriam kitam žmogui, kyla klausimų dėl to, kas slypi už tokio sandorio.

„G. Landsbergis bei jo sutuoktinė yra vieši asmenys, kurie turėtų visuomenei paaiškinti tai, kas įvyko. Dabar matome priešingą elgesį - komisija, kuri kelia klausimus dėl sandorio aplinkybių, pradedama kaltinti vos ne politiniu susidorojimu. Yra apgailėtina, kad konservatorių lyderis manipuliuoja kalbėdamas, jog komisija neva nedemokratinėmis priemonėmis daro jam politinį spaudimą, meluoja apie Seimo laikinosios komisijos darbą, užuot atvykęs ir pateikęs Seimo komisijai paaiškinimus apie tai, kaip buvo vykdomas sandoris, kodėl jis pasirašytas būtent su „BaltCap“, kuriame yra ir pensijų fondų investicijos. Lygiai taip pat atsisakoma paaiškinti, kokiomis aplinkybėmis TS-LKD frakcijos narių parašų dėka pensijų fondų advokatų rengti tekstai su menkais pakeitimais buvo perduoti į Konstitucinį Teismą“, - sako Seimo laikinosios komisijos pirmininkė A. Širinskienė.

Kaip ELTA jau skelbė, konservatorių lyderiui G. Landsbergiui atsisakius dalyvauti „valstietės“ A. Širinskienės vadovaujamos Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdyje, trečiadienį planuotas šios komisijos posėdis atšauktas.

Praėjusią savaitę tyrimo komisijoje nepasirodė kviesta G. Landsbergio sutuoktinė Karalienės Mortos mokyklos direktorė A. Landsbergienė.

Jai neatvykus į galimą neteisėtą įtaką ir poveikį Lietuvos politikams tiriančios laikinosios tyrimo komisijos posėdį, buvo pakviestas Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas G. Landsbergis. Komisija buvo nutarusi nebeklausinėti jo apie žmonos verslą, o pasidomėti kreipimusi į Konstitucinį Teismą dėl pensijų fondų.

Tačiau konservatorių lyderis G. Landsbergis atsisakė dalyvauti trečiadienį planuotame tyrimo komisijos posėdyje.

„Informuoju, kad rytojaus komisijos posėdyje dalyvauti negalėsiu. Svarstydamas dėl galimybės ateityje dalyvauti komisijos posėdyje ir atsakyti į Jums rūpimus klausimus, prašau Jūsų raštu pateikti man klausimus, į kuriuos komisija pageidauja gauti atsakymus, bei argumentuotai atsakyti į išdėstytas pagrįstas abejones dėl Jūsų veiklos teisėtumo, nes nenorėčiau savo dalyvavimu prisidėti prie abejotinos ir galimai neteisėtos Jūsų veiklos ir iš to išplaukiančių teisės pažeidimų“, - pažymėjo G. Landsbergis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas taip pat kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, atkreipdamas dėmesį, kad nedemokratiškai panaudojant parlamentines komisijas jų veikla prieš opozicinių partijų politikus nukreipiama vykstant savivaldybių tarybų, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų kampanijoms.

G. Landsbergis pažymi, kad A. Širinskienės komisija nesilaiko Konstitucijoje įtvirtintų teisių, piktnaudžiauja Seimo suteiktais įgaliojimais, tampa politinio spaudimo ir nesąžiningos konkurencijos įrankiu, nukreiptu prieš politinius oponentus. Tokiu būdu, pasak jo, pažeidinėjami teisės aktų reikalavimai bei diskredituojamas visas Seimas, kaip demokratinė institucija.

Antradienį Seimas ėmėsi Administracinių nusižengimų kodekso pataisų, numatančių atsakomybę už Seimo laikinosios tyrimo komisijos teisėtų reikalavimų nevykdymą. Jos sulaukė pritarimo po pateikimo, už jas balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo 12, susilaikė 29 parlamentarai.

Tyrimo komisija, kurioje yra 12 įvairioms frakcijoms atstovaujančių Seimo narių, dirbs iki 2019 m. gegužės 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Landsbergis pažymėjo.... :) Galės ant sienos nagu žymėt likusias dienas vienutėje.

Vera

Vera portretas
Labai domina iš kur tas praturtėjimas, juk mes nemaži vaikai, kodėl mūsų Lietuvos žmonės laiko tokeis durnais, mes patys dirbome,bet tokio turto sąžiningai neturėsi. Labai protingai Širinskienė daro. Juos ten reikia papurtyti ir pažiūrėti iš kur ausas byra. Čia Lietuvos žmonėms neaišku daugumai. Šaunuolė kad iškėlė šį klausymą. Nes jau gana tylėti. Mes turime žinoti iš kur pralobo. Mės Lietuvos žmonės irgi norėtumėm už 1eur nusipirkti. Judinkit, ten jų ir daugiau yra tokių nesąžiningų, mūsų pinigais.

Pj

Pj portretas
Ponia sirinskiene,kai korespondentai pakalbejo su jusu vyru labai nepatenkinta buvote,tai nustokit kabinetis prie kitu,ot gera darba seime turi-skusti visus jai neitinkancius
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių