V. Pranckietis dėl dvigubos pilietybės: visus kelius išbandėme, liko referendumas

Seime pirmadienį posėdžius pradeda Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija.

Prieš 25 metus Konstitucija apsaugojo šalį nuo nepatikimų asmenų tapimo Lietuvos piliečiais, bet keičiantis situacijai, laikas ir Konstitucijos pataisoms siekiant „išsaugoti Lietuvos vaikus arčiau savęs“, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pirmadienį kalbėdamas posėdžių savaitę pradedančioje Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijos posėdyje, V. Pranckietis pažymėjo, kad po Konstitucinio Teismo penktadienio verdikto tapo aišku – vienintelis kelias išsaugoti Lietuvos pilietybę tapusiesiems užsienio šalių piliečiais yra referendumas.

„Švęsime 25 metų Konstitucijos jubiliejų. Ji apsaugojo mus nuo galimybės turėti pilietybę žmonėms, kuriais mes čia nelabai pasitikėjome Lietuvoje, bet ji padarė ir užduotį, kurią turėsime spręsti ateityje. Neabejoju, kad vienas iš leitmotyvų šiandien čia ir šią savaitę bus pilietybės išsaugojimas turint kitos šalies pilietybę. Visus kelius išbandėme ir liko vienintelis – suorganizuoti referendumą“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. KT anksčiau yra pasakęs, kad ši nuostata reiškia, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

Pasak Seimo pirmininko, parlamentas be ginčų turėtų paskelbti referendumą, o didžiausias uždavinys – užtikrinti, kad jis įvyktų.

„Seimas turės paskelbti referendumą, ir nebus problemos tai padaryti, bet mes turime rūpintis, ir turime laiko, kad referendumas įvyktų, ir pasiektume rezultato, kurio tikimės. Mes norime išsaugoti Lietuvos vaikus arčiau savęs, todėl labai turėtume rūpintis šiuo klausimu“, – pabrėžė V. Pranckietis.

Anksčiau Seimo pirmininkas yra sakęs, kad referendumas galėtų vykti 2019 metais su prezidento rinkimais.

Seime pirmadienį posėdžius pradėjo Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija. Pagrindinė visą savaitę vyksiančių posėdžių tema – Lietuvos pilietybės išsaugojimas asmenims, išvykusiems į užsienio šalis po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

APUOKAS

APUOKAS portretas
Ar tai bus lietuviu tautos laidotuves , ar lietuviu tautos islikimas ? Tai priklausys nuo musu . Lietuvi , nepamirsk , be dvigubos pilietybes iteisinimo lietuviu tauta isnyks , o valstybe zlugs .

ALGIS

ALGIS portretas
Daugelyje valstybių ,prieš gaudamas tos šalies pilietybę , turi atsisakyti turimos ,tai kokia kalba gali būti apie vėl suteikima ,arba išsaugojimą turimos pilietybės .NAGLUMAS TŲ IŠVAŽIAVUSIŲ NERIBOTAS . Š Ū D O JIEMS ,O NE DVIGUBOS PILIETYBĖS.

...

... portretas
Oh: "Neabejoju, kad vienas iš leitmotyvų šiandien čia ir šią savaitę bus pilietybės išsaugojimas turint kitos šalies pilietybę" - tokios kalbos tai juk SAVO Konstitucinės priesaikos sulaužymas, tai Šalies išdavystė, taip kalbantis NUSIPELNO apkaltos! Nes Konstitucijoj pasakyta, kad tokie Šalies išdavikai netoleruojami, PRIMETINĖT mums kitokias nuostatas NELEISTINA. Tuo labiau -KOKIA mums nauda iš tokių išdavikų, AR juos kas vertė savo šalį pamiršt, svetimiems prisiekt? (JEI tokia prievarta buvo, TURIM tokioms šalims protesto notas rašyt, savo Piliečius gint). Bet JEI tokie nenori jiems primestos priesaikos atsisakyt, tai prie ko čia mes? Nes jie nei tėvynės ginti nenori, nei mokesčių mums nemoka, savo tėvų ČIA likusių išlaikyti nenori (o KAS mūsų pensininkais pasirūpins?), jie tik nori iš dviejų (trijų, ...) lovių ėst, ir pas mus tik PIGIAI gydytis važiuoja ir TIKIS čia pensiją gaut, jei anoje šaly jų privatūs pensijiniai fondai bankrutuos. Taip kad: JOKIŲ dvigubų pilietybių, tik teisė
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių