Premjeras apie plagiatą universitetuose: tai yra vieša paslaptis

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad kovojant su akademiniu nesąžiningumu svarbi akademinės bendruomenės pozicija bei reikalingas aktyvesnis prižiūrinčios institucijos darbas.

„Tai yra tokia vieša paslaptis, ypatingai tie signalai iš akademinės bendruomenės, kas nuolatos ten dirba, susiduria, kad ne visi moksliniai darbai, disertacijos yra tinkamo lygio ir tinkamai parašyti. Tai, manau, ir pati akademinė bendruomenė turi būti su pakankamai aiškiai išreikšta pilietine pozicija, ir institucija, kuri prižiūri, turi gerokai aktyviau darbuotis“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Tai yra tokia vieša paslaptis, ypatingai tie signalai iš akademinės bendruomenės, kas nuolatos ten dirba, susiduria, kad ne visi moksliniai darbai, disertacijos yra tinkamo lygio ir tinkamai parašyti.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas šią savaitę paskelbė, kad rengdamas habilitacinę monografiją Kauno technologijos universiteto rektorius Petras Baršauskas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Kontrolierius nurodė atšaukti P.Baršausko mokslinį laipsnį.

Ministras pirmininkas teigė, kad KTU rektoriaus istorija „nepuošia pačios akademinės bendruomenės“.

Pasak kontrolieriaus išvados, P. Baršausko habilitacijai pateiktoje monografijoje „sutaptys su kitais leidiniais pateikiamos kaip paties autoriaus mintys arba nurodant trečių autorių kūrinius“, taip pat santraukoje pateiktos sutaptys su kitais leidiniais neišskirtos kabutėmis ar kitais skiriamaisiais ženklais, kurie leistų atskirti tai nuo autoriaus minčių.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti – rektorius nustos eiti pareigas nuo spalio 25-osios. Jis pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą. Nepalankią akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus išvadą P. Baršauskas keltina skųsti teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių